Riziká predaja ojazdeného vozidla na inzerát

V obchode s ojazdenými vozidlami nepoužívajú nekalé triky iba predajcovia. Spáliť sa môžete aj pokiaľ chcete svoje auto predať a zvolíte cestu súkromnej inzercie. Množia sa prípady, kedy sa na inzerát ozve záujemca, ktorý si príde Vaše auto veľmi podrobne prehliadnuť, ale nakoniec auto nekúpi. Následne je vozidlo odcudzené organizovanou skupinou. Záujemca bol v skutočnosti iba prieskumník a zaistil o vozidle informácie, dôležité pre jeho odcudzenie. Je tiež dôležité si uvedomiť, že po predaji vozidla nesiete zodpovednosť za jeho skryté závady po dobu jedného roku.

Ako sa takýmto praktikám brániť?

1

Ukazujte svoje vozidlo záujemcom na inom mieste, ako bežne parkujete. Znížite tak riziko jeho krádeže.

2

Pri prehliadke auta nedávajte z ruky kľúčiky a dajte pozor, aby Vám napríklad nezmizol druhý kľúč, ktorý by následne mohli zlodeji použiť k odcudzeniu auta.

3

V žiadnom prípade nedávajte záujemcom informácie o zabezpečení auta, hlavne o bezpečnostnom vypínači.

4

Neukazujte vozidlo záujemcom na odľahlom mieste. Znížite tak riziko prepadnutia a krádeže auta.

5

Zariaďte si prepis vozidla po predaji sami. Pokiaľ to neurobíte, riskujete, že bude auto dlhšiu dobu "napísané" na Vás a budete prípadne ťažko dokazovať, že napr. trestná činnosť s ním spáchaná nie je na Vašu zodpovednosť.

6

Pokiaľ si prepis nebudete zariaďovať sami, dohliadnite na to, aby ho nový majiteľ previedol v čo najkratšej lehote. Keby totiž neplatil povinné zmluvné poistenie a auto by bolo stále "napísané" na Vás, bude Vám naúčtovaná pokuta až do výšky 3 330,- €.

Súvisiace články

Novela zákona má nečakaný dopad: Na združenie SOVA sa obracajú zúfalí majitelia stočených áut

Na združenie SOVA sa začínajú obracať vydesení ľudia, ktorí pri pokuse o predaj svojich áut zistili že sú stočené, a preto nepredajné. Nie je to iba problémom firiem ako sa nám snažili podsúvať autori zákona. Naši čitatelia, ktorí ani netušili o tom že majú stočené autá, sa na nás obracajú so žiadosťami o pomoc a radu. Novela zákona ich pripravila o možnosť predať svoje vozidlá do autobazárov, ktoré zo zákona nesmú od 1. marca predávať stočené vozidlá, a to pod hrozbou vysokých pokút alebo zákazu činnosti. viac

Rozšírené stanovisko SOVA k novele zákona 725/2004 o zákaze manipulácie s odometrom

Novela zákona 725/2004 prináša zákaz stáčania tachometrov a zákaz predaja, ponúkania a inzercie stočených áut. Spolok na ochranu vlastníkov automobilov síce snahu politikov víta, no schválený zákon považuje za nedotiahnutý do konca. viac

Autobild: Väčšina vyradených rakúskych áut sa predáva

Ak sa vyradené vozidlá znova predajú, môže to viesť k sankciám. Dotknuté osoby však o tom často netušia. viac

TA3:  Falošné inzeráty

TA3: Falošné inzeráty

Luxusné auto za pár tisíc eur by chcel mať zrejme každý vodič. Presne na to sa ale spoliehajú špekulanti, ktorí na internete zverejňujú falošné inzeráty. Na takéto oznamy nás upozornil divák. Preto sme zisťovali, ako z nich profitujú nepoctiví inzerenti a aký trest im za to hrozí. viac

Rádio Regina: Čo všetko skontrolovať pri kúpe ojazdeného auta

Dnešný tretí podnet je od pána Pavla z Ružomberka. Kúpil staršie auto a ako to už býva zvykom, kamaráti mu hneď začali vysvetľovať, čo všetko musí a čo nemusí urobiť. Čo vymeniť, čo skontrolovať, atď. Citujem. "Prosím vás, poraďte mi, o určite musím urobiť. Ja viem, že moji kamaráti to myslia dobre, ale ani jeden z nich nie je mechanik. Preto sa obraciam na vás, na profesionálov. Ďakujem." Koniec citátu. Ďakujem za dôveru pánovi Pavlovi, ale ja tiež nie som mechanik a tak som po odpovede na jeho otázky radšej zašiel za našim dvorným mechanikom Petrom Vojtkom. viac

11. februára 2019 | Topspeed.sk: Kúpili ste stočené auto? Ako sa určuje výška škody?

Dozvedeli ste sa, že ste kúpili ojazdené stočené auto? Chcete podať trestné oznámenie? Ako sa určuje škoda, ktorá vám kúpou takého auta vznikla? Doteraz existovali v podstate 2 spôsoby. Avšak začiatkom januára v záujme jednotného uplatňovania zákonov bolo vydané stanovisko generálneho prokurátora, ktoré sa priamo dotýka problematiky… viac

1. februára 2019 | Markíza: Má podozrenie, že na aute z bazáru sú stočené kilometre

Večná dilema, ktorá trápi mnoho ľudí, uvažujúcich o kúpe auta, nové alebo jazdené. A keď sa už človek rozhodne pre takzvanú jazdenku, prichádzaj ďalšia dilema, súkromný inzerát, či autobazár. Kde máme lepšiu garanciu, že nekúpime mačku vo vreci? Mário z našej reportáže si myslel, že spravil všetko, čo mal, aby ho na aute, ktoré je… viac

31. januára 2019 | TOPSPEED.sk: Zlodejom odolali len 3 autá z 240 testovaných s bezkľúčovým vstupom