Riziká predaja ojazdeného vozidla na inzerát

V obchode s ojazdenými vozidlami nepoužívajú nekalé triky iba predajcovia. Spáliť sa môžete aj pokiaľ chcete svoje auto predať a zvolíte cestu súkromnej inzercie. Množia sa prípady, kedy sa na inzerát ozve záujemca, ktorý si príde Vaše auto veľmi podrobne prehliadnuť, ale nakoniec auto nekúpi. Následne je vozidlo odcudzené organizovanou skupinou. Záujemca bol v skutočnosti iba prieskumník a zaistil o vozidle informácie, dôležité pre jeho odcudzenie. Je tiež dôležité si uvedomiť, že po predaji vozidla nesiete zodpovednosť za jeho skryté závady po dobu jedného roku.

Ako sa takýmto praktikám brániť?

1

Ukazujte svoje vozidlo záujemcom na inom mieste, ako bežne parkujete. Znížite tak riziko jeho krádeže.

2

Pri prehliadke auta nedávajte z ruky kľúčiky a dajte pozor, aby Vám napríklad nezmizol druhý kľúč, ktorý by následne mohli zlodeji použiť k odcudzeniu auta.

3

V žiadnom prípade nedávajte záujemcom informácie o zabezpečení auta, hlavne o bezpečnostnom vypínači.

4

Neukazujte vozidlo záujemcom na odľahlom mieste. Znížite tak riziko prepadnutia a krádeže auta.

5

Zariaďte si prepis vozidla po predaji sami. Pokiaľ to neurobíte, riskujete, že bude auto dlhšiu dobu "napísané" na Vás a budete prípadne ťažko dokazovať, že napr. trestná činnosť s ním spáchaná nie je na Vašu zodpovednosť.

6

Pokiaľ si prepis nebudete zariaďovať sami, dohliadnite na to, aby ho nový majiteľ previedol v čo najkratšej lehote. Keby totiž neplatil povinné zmluvné poistenie a auto by bolo stále "napísané" na Vás, bude Vám naúčtovaná pokuta až do výšky 3 330,- €.

Súvisiace články

Novela zákona má nečakaný dopad: Na združenie SOVA sa obracajú zúfalí majitelia stočených áut

Na združenie SOVA sa začínajú obracať vydesení ľudia, ktorí pri pokuse o predaj svojich áut zistili že sú stočené, a preto nepredajné. Nie je to iba problémom firiem ako sa nám snažili podsúvať autori zákona. Naši čitatelia, ktorí ani netušili o tom že majú stočené autá, sa na nás obracajú so žiadosťami o pomoc a radu. Novela zákona ich pripravila o možnosť predať svoje vozidlá do autobazárov, ktoré zo zákona nesmú od 1. marca predávať stočené vozidlá, a to pod hrozbou vysokých pokút alebo zákazu činnosti. viac

Rozšírené stanovisko SOVA k novele zákona 725/2004 o zákaze manipulácie s odometrom

Novela zákona 725/2004 prináša zákaz stáčania tachometrov a zákaz predaja, ponúkania a inzercie stočených áut. Spolok na ochranu vlastníkov automobilov síce snahu politikov víta, no schválený zákon považuje za nedotiahnutý do konca. viac

Autobild: Väčšina vyradených rakúskych áut sa predáva

Ak sa vyradené vozidlá znova predajú, môže to viesť k sankciám. Dotknuté osoby však o tom často netušia. viac

TA3:  Falošné inzeráty

TA3: Falošné inzeráty

Luxusné auto za pár tisíc eur by chcel mať zrejme každý vodič. Presne na to sa ale spoliehajú špekulanti, ktorí na internete zverejňujú falošné inzeráty. Na takéto oznamy nás upozornil divák. Preto sme zisťovali, ako z nich profitujú nepoctiví inzerenti a aký trest im za to hrozí. viac

Rádio Regina: Čo všetko skontrolovať pri kúpe ojazdeného auta

Dnešný tretí podnet je od pána Pavla z Ružomberka. Kúpil staršie auto a ako to už býva zvykom, kamaráti mu hneď začali vysvetľovať, čo všetko musí a čo nemusí urobiť. Čo vymeniť, čo skontrolovať, atď. Citujem. "Prosím vás, poraďte mi, o určite musím urobiť. Ja viem, že moji kamaráti to myslia dobre, ale ani jeden z nich nie je mechanik. Preto sa obraciam na vás, na profesionálov. Ďakujem." Koniec citátu. Ďakujem za dôveru pánovi Pavlovi, ale ja tiež nie som mechanik a tak som po odpovede na jeho otázky radšej zašiel za našim dvorným mechanikom Petrom Vojtkom. viac

včera, 25. apríla 2018 | iDnes.cz: Podvodníci sú pri stáčaní jazdených áut čoraz trúfalejší

Pretáčanie tachometrov ojazdených áut neustupuje. Počas prvého štvrťroka sa v Česku ponúkalo ma predaj 42 percent ojazdených áut so zmanipulovaným počtom ojazdených kilometrov. Vyplýva to zo štatistík spoločnosti Cebia, ktorá sa zaoberá overovaním pôvodu ojazdených vozidiel. viac

10. apríla 2018 | Autobild.sk: Nový zákon: Pribudnú zákazy a tvrdšie postihy

V podstate každý zákon prináša aj sankcie. Výnimkou nie je ani nový zákon o podmienkach prevádzky vozidiel. Pozreli sme na novinky, ktoré priniesol. Zákazov pre vodičov pribudlo. Mimoriadne tvrdé tresty budú napríklad za demontáž filtra pevných častíc. viac

5. marca 2018 | Korzar.sk: Majiteľa autobazáru odsúdili za spreneveru a podvod

Vlastníci vozidiel peniaze za svoje autá nedostali. Okresný súd Košice II sa minulý týždeň zaoberal prípadom Košičana, obvineného z pokračujúcich zločinov sprenevery a prečinu podvodu. Ide o Radoslava K. (43), majiteľa Willis autobazáru na ulici Nižné Kapustníky. Od októbra 2016 do augusta 2017 trávil čas vo väzbe. viac

27. februára 2018 | Záujemcovia o jazdenky pozor! Podvodné inzeráty na jazdenky stále nie sú minulosťou

U nás a aj v Českej republike sa stále nepodarilo zastaviť podvody s inzerátmi, v ktorých podvodníci ponúkajú zdanlivo výhodné vozidlá. Na jeden taký prípad upozornil spotrebiteľ české združenie SOVA, o ďalších informovali české a slovenské médiá. viac

14. februára 2018 | Autobild.sk: Nenaleťte falošnému policajtovi!

Dunajskostredskí policajti vyšetrujú prípad falošného policajta, ktorý na ich teritóriu zastavuje vodičov a žiada od nich pokutu za priestupok. viac