Ako odhaliť manipuláciu s počtom najazdených kilometrov?

Podľa poslednej štatistiky spoločnosti Cebia, ktorá sa zaoberá preverovaním vozidiel, iba v minulom roku odhalili na Slovensku až 130 tisíc automobilov s upraveným počtom najazdených kilometrov. Pokiaľ ukazovateľ stavu najazdených kilometrov na tachometri nezodpovedá skutočnému stavu, auto je samozrejme zbytočne predražené a sú tu tiež bezpečnostné riziká. Auto s vyšším počtom najazdených kilometrov by totiž malo podstúpiť úplne iné servisné prehliadky, inak hrozí zlyhanie dôležitých dielov, čo môže mať fatálne následky. Ako môžete manipuláciu s tachometrom odhaliť?

Združenie SOVA odporúča:

1

Preverte si vozidlo podľa kódu VIN v databáze spoločnosti Cebia napríklad na www.zkontrolujsiauto.cz a venujte pozornosť hlavne podozrivým výkyvom v priemernom nájazde kilometrov v celej histórii vozidla.

2

Prečítajte si našu príručku, ktorá radí, ako stočené kilometre odhaliť, aj keď sa ich snaží predajca zamaskovať. Väčšie opotrebovanie vozidla je možné spoznať napríklad podľa stavu interiéru, podľa opotrebovania volantu a pedálov, podľa údajov v riadiacej jednotke motora a ďalšími metódami.

3

Kupujte vozidlá od bazárov, ktoré sú vlastníkmi vozidiel a garantujú vrátenie peňazí v prípade odhalenej manipulácie s tachometrom! Pokiaľ kúpite vozidlo iba od prostredníka, ktorý má auto v komisii, budete musieť vadu reklamovať u pôvodného vlastníka. Tým môže byť napríklad takzvaný „biely kôň“, teda najatý prostredník, ktorý spravidla nie je k zastihnutiu.

Súvisiace články

SOVA v Auto Bilde: Podvodníci obišli zákon a stáčajú km ďalej

Už pred schválením novely zákona o prevádzke vozidiel odborníci mali obavy, že nič nevyrieši. Obavy sa potvrdili. Zákon je bezzubý, deravý a stočené autá sa predávajú veselo ďalej. Využívajú pomerne jednoduchú fintu, píše Auto Bild. viac

Novela zákona má nečakaný dopad: Na združenie SOVA sa obracajú zúfalí majitelia stočených áut

Na združenie SOVA sa začínajú obracať vydesení ľudia, ktorí pri pokuse o predaj svojich áut zistili že sú stočené, a preto nepredajné. Nie je to iba problémom firiem ako sa nám snažili podsúvať autori zákona. Naši čitatelia, ktorí ani netušili o tom že majú stočené autá, sa na nás obracajú so žiadosťami o pomoc a radu. Novela zákona ich pripravila o možnosť predať svoje vozidlá do autobazárov, ktoré zo zákona nesmú od 1. marca predávať stočené vozidlá, a to pod hrozbou vysokých pokút alebo zákazu činnosti. viac

Rozšírené stanovisko SOVA k novele zákona 725/2004 o zákaze manipulácie s odometrom

Novela zákona 725/2004 prináša zákaz stáčania tachometrov a zákaz predaja, ponúkania a inzercie stočených áut. Spolok na ochranu vlastníkov automobilov síce snahu politikov víta, no schválený zákon považuje za nedotiahnutý do konca. viac

Podnikateľ Bašternák, stočil Bugatti Veyron?

Superauto patriace medializovanému podnikateľovi Bugatti Veyron malo podľa kontrol najazdených v roku 2015 menej kilometrov ako dva roky predtým. Túto informáciu priniesol denník SME. viac

Autobild: Väčšina vyradených rakúskych áut sa predáva

Ak sa vyradené vozidlá znova predajú, môže to viesť k sankciám. Dotknuté osoby však o tom často netušia. viac

11. apríla 2019 | AutoBild: Zlodeji áut sa vynašli: Takto uniknú odhaleniu

Majiteľ čierneho hatchbacku VW Polo objavil na ulici kópiu svojho automobilu, vrátane identického evidenčného čísla. viac

9. apríla 2019 | TVNOVINY.SK: Vysnívané auto si kúpil cez inzerát. Okamžite mal problémy s políciou aj daniarmi

Kúpil si vysnívané auto z inzerátu a na krku mal daňový úrad aj políciu. To však nie je všetko. Luxusného auta sa už nevie ani len zbaviť. viac

26. marca 2019 | TV JOJ: Pozor na dovoz áut z Nemecka!

Majitelia starších vozidiel dostávajú v Nemecku príspevok na kúpu nového, takzvané šrotovné, a staré autá sa snažia predať za čo najviac peňazí. Keď však slovenský majiteľ dovezie takéto vozidlo na Slovensko, narazí na zásadný problém. viac

21. marca 2019 | Pravda.sk: Pozor! Na Slovensko mieria autá určené do šrotu. Nenechajte sa nachytať

V poslednom čase sa podľa spoločnosti Iris Ident, ktorá sa zaoberá kontrolou originality vozidiel, množia prípady dovozu ojazdených áut z Nemecka, ktoré sú v skutočnosti určené na recykláciu. Upozorňuje, že tieto autá nemôžu byť znovu prihlásené, a teda ani využívané na Slovensku. Ide o podvod. viac

8. marca 2019 | Novinky.cz: Česká polícia obvinila päticu z daňových podvodov pri dovoze luxusných jazdeniek z Nemecka