Kriminalita v oblasti nákupu a predaja ojazdených automobilov na slovenskom trhu

Obchod s ojazdenými vozidlami prebieha v niekoľkých rovinách: vo veľkých autobazároch s dobrým zázemím, v malých bazároch bez zázemia a u individuálnych dovozcov, či predajcov na inzeráty. Podľa zistení SOVA sa riziko kriminálneho pôvodu vozidla vždy s nižšou úrovňou predaja zvyšuje. Na tejto stránke pre Vás sledujeme rôzne kriminálne kauzy, týkajúce sa výkupu a predaja ojazdených automobilov (jazdených vozidiel, ojazdených áut, jazdeniek) v celej Slovenskej republike. V priebehu takmer 2 rokov zbierania skúseností občanov, ktorí sa nám zverujú so svojimi sťažnosťami, máme už veľmi dobrý prehľad o trikoch nepoctivých predajcov ojazdených automobilov. Rady, ako na tieto podvody a iné kriminálne postupy nenaletieť nájdete v našej príručke.

Stiahnuť príručku

Združenie SOVA odporúča:

1

Kupovať ojazdené vozidlá od bazárov, ktoré sú majiteľmi vozidiel, alebo za prítomnosti skutočného majiteľa

2

Starostlivo sledovať referencie jednotlivých autobazárov na webe SOVA

3

Vždy kupovať vozidlo jedine na základe podpísanej zmluvy a za prítomnosti skutočného majiteľa

4

Vozidlo predávať priamo za hotovosť, rovnako tak platiť za ojazdené vozidlo iba výmenou za kľúčiky od auta

5

Požadovať garanciu vrátenia kúpnej ceny pri zistení nezrovnalostí v právnom pôvode vozidla

6

Overovať si finančnú situáciu konkrétneho predajcu

7

Požadovať možnosť dôkladnej prehliadky technického stavu vozidla, pretože mnoho drobných predajcov dokáže veľmi dobre maskovať vážne závady

8

Vždy kontrolovať rok výroby, počet najazdených kilometrov a pravosť VIN kódu vozidla, napr. prostredníctvom špecializovanej spoločnosti Cebia

9

Vždy preverovať, či vozidlo nie je v leasingu, zástave, súdnej úschove, atď.

10

Tesne pred kúpou znovu overiť, či vozidlo nie je kradnuté

Ďalej by vás mohlo zaujímať: Riziká ojazdeniek v komisii, Riziká individuálneho nákupu

Súvisiace články

Novela zákona má nečakaný dopad: Na združenie SOVA sa obracajú zúfalí majitelia stočených áut

Na združenie SOVA sa začínajú obracať vydesení ľudia, ktorí pri pokuse o predaj svojich áut zistili že sú stočené, a preto nepredajné. Nie je to iba problémom firiem ako sa nám snažili podsúvať autori zákona. Naši čitatelia, ktorí ani netušili o tom že majú stočené autá, sa na nás obracajú so žiadosťami o pomoc a radu. Novela zákona ich pripravila o možnosť predať svoje vozidlá do autobazárov, ktoré zo zákona nesmú od 1. marca predávať stočené vozidlá, a to pod hrozbou vysokých pokút alebo zákazu činnosti. viac

Rozšírené stanovisko SOVA k novele zákona 725/2004 o zákaze manipulácie s odometrom

Novela zákona 725/2004 prináša zákaz stáčania tachometrov a zákaz predaja, ponúkania a inzercie stočených áut. Spolok na ochranu vlastníkov automobilov síce snahu politikov víta, no schválený zákon považuje za nedotiahnutý do konca. viac

Autobild: Väčšina vyradených rakúskych áut sa predáva

Ak sa vyradené vozidlá znova predajú, môže to viesť k sankciám. Dotknuté osoby však o tom často netušia. viac

TA3:  Falošné inzeráty

TA3: Falošné inzeráty

Luxusné auto za pár tisíc eur by chcel mať zrejme každý vodič. Presne na to sa ale spoliehajú špekulanti, ktorí na internete zverejňujú falošné inzeráty. Na takéto oznamy nás upozornil divák. Preto sme zisťovali, ako z nich profitujú nepoctiví inzerenti a aký trest im za to hrozí. viac

Automix.sk: Zlá oprava karosérie vás môže stáť život. Ako sa jej vyhnúť?

Niekdajšie postupy opráv karosérií môžu byť u nových áut s vysokopevnostnou oceľou kontraproduktívne až nebezpečné. Komu teda zveriť opravu havarovaného auta? viac

16. mája 2016 | Autobild: Väčšina vyradených rakúskych áut sa predáva

6. mája 2016 | TA3: Falošné inzeráty

15. apríla 2016 | Rádio Regina: Čo všetko skontrolovať pri kúpe ojazdeného auta

Dnešný tretí podnet je od pána Pavla z Ružomberka. Kúpil staršie auto a ako to už býva zvykom, kamaráti mu hneď začali vysvetľovať, čo všetko musí a čo nemusí urobiť. Čo vymeniť, čo skontrolovať, atď. Citujem. "Prosím vás, poraďte mi, o určite musím urobiť. Ja viem, že moji kamaráti to myslia dobre, ale ani jeden z nich nie je… viac

22. marca 2016 | Automix.sk: Zlá oprava karosérie vás môže stáť život. Ako sa jej vyhnúť?

21. marca 2016 | MY Trnavské noviny: Muž naletel podvodníkom

Polícia obvinila najmenej v dvoch prípadoch mužov z podvodu na internetových bazároch. Dvojica mužov si zverejnila na internetovej stránke ,,bazos. sk" inzerát, prostredníctvom ktorého ponúkali na predaj ojazdené auto. viac