Kriminalita v oblasti nákupu a predaja ojazdených automobilov na slovenskom trhu

Obchod s ojazdenými vozidlami prebieha v niekoľkých rovinách: vo veľkých autobazároch s dobrým zázemím, v malých bazároch bez zázemia a u individuálnych dovozcov, či predajcov na inzeráty. Podľa zistení SOVA sa riziko kriminálneho pôvodu vozidla vždy s nižšou úrovňou predaja zvyšuje. Na tejto stránke pre Vás sledujeme rôzne kriminálne kauzy, týkajúce sa výkupu a predaja ojazdených automobilov (jazdených vozidiel, ojazdených áut, jazdeniek) v celej Slovenskej republike. V priebehu takmer 2 rokov zbierania skúseností občanov, ktorí sa nám zverujú so svojimi sťažnosťami, máme už veľmi dobrý prehľad o trikoch nepoctivých predajcov ojazdených automobilov. Rady, ako na tieto podvody a iné kriminálne postupy nenaletieť nájdete v našej príručke.

Stiahnuť príručku

Združenie SOVA odporúča:

1

Kupovať ojazdené vozidlá od bazárov, ktoré sú majiteľmi vozidiel, alebo za prítomnosti skutočného majiteľa

2

Starostlivo sledovať referencie jednotlivých autobazárov na webe SOVA

3

Vždy kupovať vozidlo jedine na základe podpísanej zmluvy a za prítomnosti skutočného majiteľa

4

Vozidlo predávať priamo za hotovosť, rovnako tak platiť za ojazdené vozidlo iba výmenou za kľúčiky od auta

5

Požadovať garanciu vrátenia kúpnej ceny pri zistení nezrovnalostí v právnom pôvode vozidla

6

Overovať si finančnú situáciu konkrétneho predajcu

7

Požadovať možnosť dôkladnej prehliadky technického stavu vozidla, pretože mnoho drobných predajcov dokáže veľmi dobre maskovať vážne závady

8

Vždy kontrolovať rok výroby, počet najazdených kilometrov a pravosť VIN kódu vozidla, napr. prostredníctvom špecializovanej spoločnosti Cebia

9

Vždy preverovať, či vozidlo nie je v leasingu, zástave, súdnej úschove, atď.

10

Tesne pred kúpou znovu overiť, či vozidlo nie je kradnuté

Ďalej by vás mohlo zaujímať: Riziká ojazdeniek v komisii, Riziká individuálneho nákupu

Súvisiace články

Novela zákona má nečakaný dopad: Na združenie SOVA sa obracajú zúfalí majitelia stočených áut

Na združenie SOVA sa začínajú obracať vydesení ľudia, ktorí pri pokuse o predaj svojich áut zistili že sú stočené, a preto nepredajné. Nie je to iba problémom firiem ako sa nám snažili podsúvať autori zákona. Naši čitatelia, ktorí ani netušili o tom že majú stočené autá, sa na nás obracajú so žiadosťami o pomoc a radu. Novela zákona ich pripravila o možnosť predať svoje vozidlá do autobazárov, ktoré zo zákona nesmú od 1. marca predávať stočené vozidlá, a to pod hrozbou vysokých pokút alebo zákazu činnosti. viac

Rozšírené stanovisko SOVA k novele zákona 725/2004 o zákaze manipulácie s odometrom

Novela zákona 725/2004 prináša zákaz stáčania tachometrov a zákaz predaja, ponúkania a inzercie stočených áut. Spolok na ochranu vlastníkov automobilov síce snahu politikov víta, no schválený zákon považuje za nedotiahnutý do konca. viac

Autobild.sk: Pozor na „výhodnú“ kúpu auta zo zahraničia

Rozsiahle záplavy, ktoré v súčasnosti trápia viaceré európske krajiny, so sebou prinesú nemenej rozsiahlu záplavu lacných áut. Nedajte sa však takto „výhodnou“ ponukou nachytať. Poradíme vám, ako rozpoznať, či auto bolo obeťou povodne. viac

Podnikateľ Bašternák, stočil Bugatti Veyron?

Superauto patriace medializovanému podnikateľovi Bugatti Veyron malo podľa kontrol najazdených v roku 2015 menej kilometrov ako dva roky predtým. Túto informáciu priniesol denník SME. viac

Autobild: Väčšina vyradených rakúskych áut sa predáva

Ak sa vyradené vozidlá znova predajú, môže to viesť k sankciám. Dotknuté osoby však o tom často netušia. viac

14. novembra 2017 | Ani nový zákon o cestnej premávke stáčanie odometrov neodstráni

Nové opatrenie v sebe reflektuje nariadenia a predpisy Európskej únie. Stále však umožňuje stáčanie fyzickým osobám, ktoré nie sú podnikatelia. Trestá iba právnické osoby a fyzické osoby – podnikateľov. Aj napriek mnohým pozitívnym bodom, ktoré zákon obsahuje, nerieši problematiku stáčania komplexne a podporuje rozvoj tzv.… viac

9. novembra 2017 | Autobild: Štyri veľké zmeny: Pocíti ich každý motorista

Parlament sa bude tento mesiac zaoberať novelou, ktorá prinesie rozšírenie siete staníc technickej a emisnej kontroly. To môže priniesť pozitíva, no aj negatíva. viac

1. novembra 2017 | iRozhlas.cz: Poliaci dovážajú najviac jazdených áut v Európe. Veľká väčšina z nich má stočený odometer

Poľsko sa pokúša bojovať so stáčaním odometrov ojazdených áut. Tamojší zväz dílerov automobilov odhaduje, že s najazdenými kilometrami niekto manipuloval až v 80 % vozidiel dovezených zo zahraničia. viac

26. októbra 2017 | Autobild: Ukradnúť auto? Zlodeji to zvládnu za 6 sekúnd!

Bezkľúčové systémy sú komfortné a mnohí motoristi si ich nevedia vynachváliť. Ich slabinou je však slabá odolnosť. Zlodejom stačí pár sekúnd a vybavenie za pár eur. viac

14. septembra 2017 | Bojíte sa podvodu pri kúpe jazdenky? Pomôže vám aktualizovaná príručka

Možno aj vy jazdíte autom, ktoré má pozmenený rok výroby. Tento problém sa odhadom týka až 20 % automobilov jazdiacich po slovenských cestách. Vodiči často ani nevedia, že sa stali obeťou podvodu z čoho vyplývajú ďalšie riziká. Toto je však iba jeden z trikov, ktoré používajú podvodníci, aby zvýšili hodnotu predávaného auta. Združenie… viac