Kriminalita v oblasti nákupu a predaja ojazdených automobilov na slovenskom trhu

Obchod s ojazdenými vozidlami prebieha v niekoľkých rovinách: vo veľkých autobazároch s dobrým zázemím, v malých bazároch bez zázemia a u individuálnych dovozcov, či predajcov na inzeráty. Podľa zistení SOVA sa riziko kriminálneho pôvodu vozidla vždy s nižšou úrovňou predaja zvyšuje. Na tejto stránke pre Vás sledujeme rôzne kriminálne kauzy, týkajúce sa výkupu a predaja ojazdených automobilov (jazdených vozidiel, ojazdených áut, jazdeniek) v celej Slovenskej republike. V priebehu takmer 2 rokov zbierania skúseností občanov, ktorí sa nám zverujú so svojimi sťažnosťami, máme už veľmi dobrý prehľad o trikoch nepoctivých predajcov ojazdených automobilov. Rady, ako na tieto podvody a iné kriminálne postupy nenaletieť nájdete v našej príručke.

Stiahnuť príručku

Združenie SOVA odporúča:

1

Kupovať ojazdené vozidlá od bazárov, ktoré sú majiteľmi vozidiel, alebo za prítomnosti skutočného majiteľa

2

Starostlivo sledovať referencie jednotlivých autobazárov na webe SOVA

3

Vždy kupovať vozidlo jedine na základe podpísanej zmluvy a za prítomnosti skutočného majiteľa

4

Vozidlo predávať priamo za hotovosť, rovnako tak platiť za ojazdené vozidlo iba výmenou za kľúčiky od auta

5

Požadovať garanciu vrátenia kúpnej ceny pri zistení nezrovnalostí v právnom pôvode vozidla

6

Overovať si finančnú situáciu konkrétneho predajcu

7

Požadovať možnosť dôkladnej prehliadky technického stavu vozidla, pretože mnoho drobných predajcov dokáže veľmi dobre maskovať vážne závady

8

Vždy kontrolovať rok výroby, počet najazdených kilometrov a pravosť VIN kódu vozidla, napr. prostredníctvom špecializovanej spoločnosti Cebia

9

Vždy preverovať, či vozidlo nie je v leasingu, zástave, súdnej úschove, atď.

10

Tesne pred kúpou znovu overiť, či vozidlo nie je kradnuté

Ďalej by vás mohlo zaujímať: Riziká ojazdeniek v komisii, Riziká individuálneho nákupu

Súvisiace články

Novela zákona má nečakaný dopad: Na združenie SOVA sa obracajú zúfalí majitelia stočených áut

Na združenie SOVA sa začínajú obracať vydesení ľudia, ktorí pri pokuse o predaj svojich áut zistili že sú stočené, a preto nepredajné. Nie je to iba problémom firiem ako sa nám snažili podsúvať autori zákona. Naši čitatelia, ktorí ani netušili o tom že majú stočené autá, sa na nás obracajú so žiadosťami o pomoc a radu. Novela zákona ich pripravila o možnosť predať svoje vozidlá do autobazárov, ktoré zo zákona nesmú od 1. marca predávať stočené vozidlá, a to pod hrozbou vysokých pokút alebo zákazu činnosti. viac

Rozšírené stanovisko SOVA k novele zákona 725/2004 o zákaze manipulácie s odometrom

Novela zákona 725/2004 prináša zákaz stáčania tachometrov a zákaz predaja, ponúkania a inzercie stočených áut. Spolok na ochranu vlastníkov automobilov síce snahu politikov víta, no schválený zákon považuje za nedotiahnutý do konca. viac

Autobild.sk: Pozor na „výhodnú“ kúpu auta zo zahraničia

Rozsiahle záplavy, ktoré v súčasnosti trápia viaceré európske krajiny, so sebou prinesú nemenej rozsiahlu záplavu lacných áut. Nedajte sa však takto „výhodnou“ ponukou nachytať. Poradíme vám, ako rozpoznať, či auto bolo obeťou povodne. viac

Podnikateľ Bašternák, stočil Bugatti Veyron?

Superauto patriace medializovanému podnikateľovi Bugatti Veyron malo podľa kontrol najazdených v roku 2015 menej kilometrov ako dva roky predtým. Túto informáciu priniesol denník SME. viac

Autobild: Väčšina vyradených rakúskych áut sa predáva

Ak sa vyradené vozidlá znova predajú, môže to viesť k sankciám. Dotknuté osoby však o tom často netušia. viac

30. novembra 2016 | Svet komunikácie: Radíme: Kupujete jazdenú Škodovku alebo Volkswagen?

Takmer 40% stočených áut tvoria modely Škoda Octavia, Škoda Superb a Volkswagen Passat. viac

30. novembra 2016 | PODKAPOTOU.sk: Kupujete jazdenú Škodovku, Ford, či Volkswagen? Majte sa na pozore!

Až 94 % predávaných ojazdených áut, pri ktorých je podozrenie na stočenie odometra je z dovozu. viac

28. novembra 2016 | Kupujete jazdenú Škodovku alebo Volkswagen? Zbystrite svoju pozornosť

94 % áut s podozrením na stočenie odometra je z dovozu Spolok na ochranu vlastníkov automobilov – SOVA vytvoril na základe svojej takmer deväť ročnej činnosti zoznam automobilov, ktoré sú najčastejšie podozrivé zo stočenia odomterov. Takmer štyridsať percent stočených áut tvoria modely Škoda Octavia, Škoda Superb a … viac

25. novembra 2016 | iDnes.cz: Falošný Brit predáva autá cez internet, z ľudí už vymámil cez milión českých korún