Kriminalita v oblasti nákupu a predaja ojazdených automobilov na slovenskom trhu

Obchod s ojazdenými vozidlami prebieha v niekoľkých rovinách: vo veľkých autobazároch s dobrým zázemím, v malých bazároch bez zázemia a u individuálnych dovozcov, či predajcov na inzeráty. Podľa zistení SOVA sa riziko kriminálneho pôvodu vozidla vždy s nižšou úrovňou predaja zvyšuje. Na tejto stránke pre Vás sledujeme rôzne kriminálne kauzy, týkajúce sa výkupu a predaja ojazdených automobilov (jazdených vozidiel, ojazdených áut, jazdeniek) v celej Slovenskej republike. V priebehu takmer 2 rokov zbierania skúseností občanov, ktorí sa nám zverujú so svojimi sťažnosťami, máme už veľmi dobrý prehľad o trikoch nepoctivých predajcov ojazdených automobilov. Rady, ako na tieto podvody a iné kriminálne postupy nenaletieť nájdete v našej príručke.

Stiahnuť príručku

Združenie SOVA odporúča:

1

Kupovať ojazdené vozidlá od bazárov, ktoré sú majiteľmi vozidiel, alebo za prítomnosti skutočného majiteľa

2

Starostlivo sledovať referencie jednotlivých autobazárov na webe SOVA

3

Vždy kupovať vozidlo jedine na základe podpísanej zmluvy a za prítomnosti skutočného majiteľa

4

Vozidlo predávať priamo za hotovosť, rovnako tak platiť za ojazdené vozidlo iba výmenou za kľúčiky od auta

5

Požadovať garanciu vrátenia kúpnej ceny pri zistení nezrovnalostí v právnom pôvode vozidla

6

Overovať si finančnú situáciu konkrétneho predajcu

7

Požadovať možnosť dôkladnej prehliadky technického stavu vozidla, pretože mnoho drobných predajcov dokáže veľmi dobre maskovať vážne závady

8

Vždy kontrolovať rok výroby, počet najazdených kilometrov a pravosť VIN kódu vozidla, napr. prostredníctvom špecializovanej spoločnosti Cebia

9

Vždy preverovať, či vozidlo nie je v leasingu, zástave, súdnej úschove, atď.

10

Tesne pred kúpou znovu overiť, či vozidlo nie je kradnuté

Ďalej by vás mohlo zaujímať: Riziká ojazdeniek v komisii, Riziká individuálneho nákupu

Súvisiace články

Novela zákona má nečakaný dopad: Na združenie SOVA sa obracajú zúfalí majitelia stočených áut

Na združenie SOVA sa začínajú obracať vydesení ľudia, ktorí pri pokuse o predaj svojich áut zistili že sú stočené, a preto nepredajné. Nie je to iba problémom firiem ako sa nám snažili podsúvať autori zákona. Naši čitatelia, ktorí ani netušili o tom že majú stočené autá, sa na nás obracajú so žiadosťami o pomoc a radu. Novela zákona ich pripravila o možnosť predať svoje vozidlá do autobazárov, ktoré zo zákona nesmú od 1. marca predávať stočené vozidlá, a to pod hrozbou vysokých pokút alebo zákazu činnosti. viac

Rozšírené stanovisko SOVA k novele zákona 725/2004 o zákaze manipulácie s odometrom

Novela zákona 725/2004 prináša zákaz stáčania tachometrov a zákaz predaja, ponúkania a inzercie stočených áut. Spolok na ochranu vlastníkov automobilov síce snahu politikov víta, no schválený zákon považuje za nedotiahnutý do konca. viac

Automix.sk: Zlá oprava karosérie vás môže stáť život. Ako sa jej vyhnúť?

Niekdajšie postupy opráv karosérií môžu byť u nových áut s vysokopevnostnou oceľou kontraproduktívne až nebezpečné. Komu teda zveriť opravu havarovaného auta? viac

MY Trnavské noviny: Muž naletel podvodníkom

Polícia obvinila najmenej v dvoch prípadoch mužov z podvodu na internetových bazároch. Dvojica mužov si zverejnila na internetovej stránke ,,bazos. sk" inzerát, prostredníctvom ktorého ponúkali na predaj ojazdené auto. viac

TV JOJ: Nezákonné omladzovanie áut

Od 1. marca platí novela zákona, ktorá zakazuje predaj áut so stočenými kilometrami. Odhady pritom hovoria, že až 40% predávaných ojazdených áut má na počítadlách menej kilometrov, ako je reálny stav. Čo teda novela zákona pre mnohých prináša, o tom sa porozprávame s ďalším našim hosťom, Marošom Paleschom. viac

15. apríla 2016 | Rádio Regina: Čo všetko skontrolovať pri kúpe ojazdeného auta

Dnešný tretí podnet je od pána Pavla z Ružomberka. Kúpil staršie auto a ako to už býva zvykom, kamaráti mu hneď začali vysvetľovať, čo všetko musí a čo nemusí urobiť. Čo vymeniť, čo skontrolovať, atď. Citujem. "Prosím vás, poraďte mi, o určite musím urobiť. Ja viem, že moji kamaráti to myslia dobre, ale ani jeden z nich nie je… viac

22. marca 2016 | Automix.sk: Zlá oprava karosérie vás môže stáť život. Ako sa jej vyhnúť?

21. marca 2016 | MY Trnavské noviny: Muž naletel podvodníkom

15. marca 2016 | TV JOJ: Nezákonné omladzovanie áut

15. marca 2016 | Hospodárske noviny: Zákaz pretočených tachometrov: zúfalí vodiči a autobazáre

Stočené kilometre na tachometri predstavujú v dnešných dňoch problém tisícok vodičov. Nový zákon, ktorý zakazuje právnickým osobám výkup a predaj automobilov s pretočenými kilometrami na tachometri, platí od začiatku marca.  viac