Kriminalita v oblasti nákupu a predaja ojazdených automobilov na slovenskom trhu

Obchod s ojazdenými vozidlami prebieha v niekoľkých rovinách: vo veľkých autobazároch s dobrým zázemím, v malých bazároch bez zázemia a u individuálnych dovozcov, či predajcov na inzeráty. Podľa zistení SOVA sa riziko kriminálneho pôvodu vozidla vždy s nižšou úrovňou predaja zvyšuje. Na tejto stránke pre Vás sledujeme rôzne kriminálne kauzy, týkajúce sa výkupu a predaja ojazdených automobilov (jazdených vozidiel, ojazdených áut, jazdeniek) v celej Slovenskej republike. V priebehu takmer 2 rokov zbierania skúseností občanov, ktorí sa nám zverujú so svojimi sťažnosťami, máme už veľmi dobrý prehľad o trikoch nepoctivých predajcov ojazdených automobilov. Rady, ako na tieto podvody a iné kriminálne postupy nenaletieť nájdete v našej príručke.

Stiahnuť príručku

Združenie SOVA odporúča:

1

Kupovať ojazdené vozidlá od bazárov, ktoré sú majiteľmi vozidiel, alebo za prítomnosti skutočného majiteľa

2

Starostlivo sledovať referencie jednotlivých autobazárov na webe SOVA

3

Vždy kupovať vozidlo jedine na základe podpísanej zmluvy a za prítomnosti skutočného majiteľa

4

Vozidlo predávať priamo za hotovosť, rovnako tak platiť za ojazdené vozidlo iba výmenou za kľúčiky od auta

5

Požadovať garanciu vrátenia kúpnej ceny pri zistení nezrovnalostí v právnom pôvode vozidla

6

Overovať si finančnú situáciu konkrétneho predajcu

7

Požadovať možnosť dôkladnej prehliadky technického stavu vozidla, pretože mnoho drobných predajcov dokáže veľmi dobre maskovať vážne závady

8

Vždy kontrolovať rok výroby, počet najazdených kilometrov a pravosť VIN kódu vozidla, napr. prostredníctvom špecializovanej spoločnosti Cebia

9

Vždy preverovať, či vozidlo nie je v leasingu, zástave, súdnej úschove, atď.

10

Tesne pred kúpou znovu overiť, či vozidlo nie je kradnuté

Ďalej by vás mohlo zaujímať: Riziká ojazdeniek v komisii, Riziká individuálneho nákupu

Súvisiace články

Vyplňte dotazník a pomôžte tak ochrániť práva spotrebiteľov! Problémy pri nákupe aut zo zahraničia

Sieť európskych spotrebiteľských centier ECC-Net, ktorá sprostredkuje bezplatné mimosúdne riešenie spotrebiteľských sporov slovenských spotrebiteľov voči európskym obchodníkom, realizuje v roku 2015 celoeurópsky spoločný projekt zameraný na najčastejšie problémy spotrebiteľov pri nákupe áut zo zahraničia. Vyplnením tohto dotazníku pomôžete posilniť ochranu spotrebiteľov.

Mešec.cz: Složenky z více aut. Jak se bránit proti lžím v inzerci?

Tři reálné příběhy se stejným problémem. V inzerátu byl vůz vychválený do nebes, v praxi šlo buď o složenku z více aut, nebo o auto po větší havárii. viac

Televízia Markíza odhalila ďalšie auto so stočeným tachometrom. A opäť v autobazári. Keďže podobných prípadov je na Slovensku veľmi veľa, tentoraz sme sa rozhodli urobiť viac. Vydávali sme sa za kupujúceho, podozrivého predajcu aj auto nakrútili skrytou kamerou a všetky dôkazy odovzdali polícii. viac

Pozor, zákruta!: Patálie s autom kúpeným v autobazáre

Nekonečná motoristická patália poslucháčky Alžbety Poparovej z hlavného mesta sa začala. viac

DenníkN: Maximálne pokuty za rýchlosť budú vyššie (čo všetko chce Kaliňák zmeniť)

Pozrite sa, čo sa môže od budúceho roka zmeniť, ak ste šofér, chodec či cyklista. viac

24. júla 2015 | TV Markíza: Skrytou kamerou na nákup auta. Stáčal kilometre, vďaka nám ho má polícia

20. júla 2015 | Pozor, zákruta!: Patálie s autom kúpeným v autobazáre

20. júla 2015 | TV JOJ: Predvádzacie alebo jazdené?

Rodina z Humenného je v patovej situácii, za vyše 25 000 eur si kúpili auto, malo ísť o predvádzacie vozidlo. Ukázalo sa však, že auto je havarované, predávajúci pritom tvrdí, že noví majitelia o tom mali vedieť. Dopadlo to tak, že auto teraz nechcú ani oklamaní Humenčania, ani automobilka. viac