Riziká individuálneho nákupu

Napriek tomu, že môžete pri kúpe vozidla na inzerát natrafiť na vozidlo za lepšiu cenu, je potrebné dodržiavať niekoľko zásad, aby ste nakoniec neprišli o peniaze alebo auto, a nenaletel tak na triky predajcu:

Stiahnuť príručku

Ako sa takýmto praktikám brániť?

1

Vždy pri kúpe požadujte prítomnosť majiteľa vozidla a zaistite si jeho notársky overený podpis!

2

Neposielajte zálohu na vozidlo, pokiaľ nemáte kľúčiky a auto si okamžite odvezte, aby „nezmizlo“!

3

Pozor na vysoko rizikový komisionálny predaj u fyzickej osoby!

4

Vždy vyžadujte skúšobnú jazdu a prehliadnite si vozidlo na heveri za asistencie mechanika!

5

Preverte si vozidlo v databáze ukradnutých vozidiel!

6

Overte si, či na aute nie je nesplatený leasing, zástava či exekúcia!

7

Vždy si prevezmite vozidlo so všetkými dokumentmi a zariaďte si prepis osobne. Uistite sa, že máte všetky kľúče od vozidla a uistite sa, že nejde o čerstvo vyrobené duplikáty!

Tieto rady platia pre nákup na inzeráty napríklad na serveroch avizo.sk, autovia.sk, autobazar.eu, autobazar.sk, autobazar.pravda.sk, natankuj.sk, netauto.sk, sauto.cz, mobile.de a na mnohých ďalších stránkach pre predaj ojazdených vozidiel. Naučte sa dobre vybrať ojazdené auto a nenaletieť na triky súkromných predajcov.

Združenie SOVA zároveň zdôrazňuje, že samotné servery avizo.sk, autovia.sk, autobazar.eu, autobazar.sk, autobazar.pravda.sk, natankuj.sk, netauto.sk, sauto.cz, či mobile.de samozrejme nemôžu zodpovedať za inzeráty nepoctivých predajcov. Cieľom združenia je poskytnúť rady, ako týmto jednotlivcom nenaletieť na pokusy o podvody pri predaji ojazdených automobilov na internete. Pokiaľ si chcete byť pri nákupe ojazdeného vozidla skutočne istí, stiahnite si našu príručku

Súvisiace články

SOVA v Auto Bilde: Podvodníci obišli zákon a stáčajú km ďalej

Už pred schválením novely zákona o prevádzke vozidiel odborníci mali obavy, že nič nevyrieši. Obavy sa potvrdili. Zákon je bezzubý, deravý a stočené autá sa predávajú veselo ďalej. Využívajú pomerne jednoduchú fintu, píše Auto Bild. viac

Novela zákona má nečakaný dopad: Na združenie SOVA sa obracajú zúfalí majitelia stočených áut

Na združenie SOVA sa začínajú obracať vydesení ľudia, ktorí pri pokuse o predaj svojich áut zistili že sú stočené, a preto nepredajné. Nie je to iba problémom firiem ako sa nám snažili podsúvať autori zákona. Naši čitatelia, ktorí ani netušili o tom že majú stočené autá, sa na nás obracajú so žiadosťami o pomoc a radu. Novela zákona ich pripravila o možnosť predať svoje vozidlá do autobazárov, ktoré zo zákona nesmú od 1. marca predávať stočené vozidlá, a to pod hrozbou vysokých pokút alebo zákazu činnosti. viac

Rozšírené stanovisko SOVA k novele zákona 725/2004 o zákaze manipulácie s odometrom

Novela zákona 725/2004 prináša zákaz stáčania tachometrov a zákaz predaja, ponúkania a inzercie stočených áut. Spolok na ochranu vlastníkov automobilov síce snahu politikov víta, no schválený zákon považuje za nedotiahnutý do konca. viac

Autobild.sk: Pozor na „výhodnú“ kúpu auta zo zahraničia

Rozsiahle záplavy, ktoré v súčasnosti trápia viaceré európske krajiny, so sebou prinesú nemenej rozsiahlu záplavu lacných áut. Nedajte sa však takto „výhodnou“ ponukou nachytať. Poradíme vám, ako rozpoznať, či auto bolo obeťou povodne. viac

Podnikateľ Bašternák, stočil Bugatti Veyron?

Superauto patriace medializovanému podnikateľovi Bugatti Veyron malo podľa kontrol najazdených v roku 2015 menej kilometrov ako dva roky predtým. Túto informáciu priniesol denník SME. viac

včera, 25. apríla 2018 | iDnes.cz: Podvodníci sú pri stáčaní jazdených áut čoraz trúfalejší

Pretáčanie tachometrov ojazdených áut neustupuje. Počas prvého štvrťroka sa v Česku ponúkalo ma predaj 42 percent ojazdených áut so zmanipulovaným počtom ojazdených kilometrov. Vyplýva to zo štatistík spoločnosti Cebia, ktorá sa zaoberá overovaním pôvodu ojazdených vozidiel. viac

10. apríla 2018 | Autobild.sk: Nový zákon: Pribudnú zákazy a tvrdšie postihy

V podstate každý zákon prináša aj sankcie. Výnimkou nie je ani nový zákon o podmienkach prevádzky vozidiel. Pozreli sme na novinky, ktoré priniesol. Zákazov pre vodičov pribudlo. Mimoriadne tvrdé tresty budú napríklad za demontáž filtra pevných častíc. viac

5. marca 2018 | Korzar.sk: Majiteľa autobazáru odsúdili za spreneveru a podvod

Vlastníci vozidiel peniaze za svoje autá nedostali. Okresný súd Košice II sa minulý týždeň zaoberal prípadom Košičana, obvineného z pokračujúcich zločinov sprenevery a prečinu podvodu. Ide o Radoslava K. (43), majiteľa Willis autobazáru na ulici Nižné Kapustníky. Od októbra 2016 do augusta 2017 trávil čas vo väzbe. viac

27. februára 2018 | Záujemcovia o jazdenky pozor! Podvodné inzeráty na jazdenky stále nie sú minulosťou

U nás a aj v Českej republike sa stále nepodarilo zastaviť podvody s inzerátmi, v ktorých podvodníci ponúkajú zdanlivo výhodné vozidlá. Na jeden taký prípad upozornil spotrebiteľ české združenie SOVA, o ďalších informovali české a slovenské médiá. viac

14. februára 2018 | Autobild.sk: Nenaleťte falošnému policajtovi!

Dunajskostredskí policajti vyšetrujú prípad falošného policajta, ktorý na ich teritóriu zastavuje vodičov a žiada od nich pokutu za priestupok. viac