Riziká individuálneho nákupu

Napriek tomu, že môžete pri kúpe vozidla na inzerát natrafiť na vozidlo za lepšiu cenu, je potrebné dodržiavať niekoľko zásad, aby ste nakoniec neprišli o peniaze alebo auto, a nenaletel tak na triky predajcu:

Stiahnuť príručku

Ako sa takýmto praktikám brániť?

1

Vždy pri kúpe požadujte prítomnosť majiteľa vozidla a zaistite si jeho notársky overený podpis!

2

Neposielajte zálohu na vozidlo, pokiaľ nemáte kľúčiky a auto si okamžite odvezte, aby „nezmizlo“!

3

Pozor na vysoko rizikový komisionálny predaj u fyzickej osoby!

4

Vždy vyžadujte skúšobnú jazdu a prehliadnite si vozidlo na heveri za asistencie mechanika!

5

Preverte si vozidlo v databáze ukradnutých vozidiel!

6

Overte si, či na aute nie je nesplatený leasing, zástava či exekúcia!

7

Vždy si prevezmite vozidlo so všetkými dokumentmi a zariaďte si prepis osobne. Uistite sa, že máte všetky kľúče od vozidla a uistite sa, že nejde o čerstvo vyrobené duplikáty!

Tieto rady platia pre nákup na inzeráty napríklad na serveroch avizo.sk, autovia.sk, autobazar.eu, autobazar.sk, autobazar.pravda.sk, natankuj.sk, netauto.sk, sauto.cz, mobile.de a na mnohých ďalších stránkach pre predaj ojazdených vozidiel. Naučte sa dobre vybrať ojazdené auto a nenaletieť na triky súkromných predajcov.

Združenie SOVA zároveň zdôrazňuje, že samotné servery avizo.sk, autovia.sk, autobazar.eu, autobazar.sk, autobazar.pravda.sk, natankuj.sk, netauto.sk, sauto.cz, či mobile.de samozrejme nemôžu zodpovedať za inzeráty nepoctivých predajcov. Cieľom združenia je poskytnúť rady, ako týmto jednotlivcom nenaletieť na pokusy o podvody pri predaji ojazdených automobilov na internete. Pokiaľ si chcete byť pri nákupe ojazdeného vozidla skutočne istí, stiahnite si našu príručku

Súvisiace články

SOVA v Auto Bilde: Podvodníci obišli zákon a stáčajú km ďalej

Už pred schválením novely zákona o prevádzke vozidiel odborníci mali obavy, že nič nevyrieši. Obavy sa potvrdili. Zákon je bezzubý, deravý a stočené autá sa predávajú veselo ďalej. Využívajú pomerne jednoduchú fintu, píše Auto Bild. viac

Novela zákona má nečakaný dopad: Na združenie SOVA sa obracajú zúfalí majitelia stočených áut

Na združenie SOVA sa začínajú obracať vydesení ľudia, ktorí pri pokuse o predaj svojich áut zistili že sú stočené, a preto nepredajné. Nie je to iba problémom firiem ako sa nám snažili podsúvať autori zákona. Naši čitatelia, ktorí ani netušili o tom že majú stočené autá, sa na nás obracajú so žiadosťami o pomoc a radu. Novela zákona ich pripravila o možnosť predať svoje vozidlá do autobazárov, ktoré zo zákona nesmú od 1. marca predávať stočené vozidlá, a to pod hrozbou vysokých pokút alebo zákazu činnosti. viac

Rozšírené stanovisko SOVA k novele zákona 725/2004 o zákaze manipulácie s odometrom

Novela zákona 725/2004 prináša zákaz stáčania tachometrov a zákaz predaja, ponúkania a inzercie stočených áut. Spolok na ochranu vlastníkov automobilov síce snahu politikov víta, no schválený zákon považuje za nedotiahnutý do konca. viac

Autobild.sk: Pozor na „výhodnú“ kúpu auta zo zahraničia

Rozsiahle záplavy, ktoré v súčasnosti trápia viaceré európske krajiny, so sebou prinesú nemenej rozsiahlu záplavu lacných áut. Nedajte sa však takto „výhodnou“ ponukou nachytať. Poradíme vám, ako rozpoznať, či auto bolo obeťou povodne. viac

Podnikateľ Bašternák, stočil Bugatti Veyron?

Superauto patriace medializovanému podnikateľovi Bugatti Veyron malo podľa kontrol najazdených v roku 2015 menej kilometrov ako dva roky predtým. Túto informáciu priniesol denník SME. viac

9. februára 2018 | TV Markíza: Nigérijské podvody, tentoraz s ojazdenými autami

Predseda združenia SOVA hovoril v relácii Reflex od TV Markíza o podvodných inzerátoch. viac

9. februára 2018 | TV Markíza: Ako neprerobiť, ak sa chystáte jedno kúpiť?

Predseda združenia SOVA radil v relácii Reflex od TV Markíza ako neprerobiť, ak sa chystáte kúpiť automobil. viac

29. januára 2018 | Topky.sk: Je to OFICIÁLNE: Slovenská obchodná inšpekcia pokutovala autobazár za stáčanie kilometrov

Slovenská obchodná inšpekcia oficiálne potvrdila stáčanie kilometrov v michalovskom autobazáre. Spoločnosť Auto 24, ktorá predáva jazdené motorové vozidlá, dostala mastnú pokutu za nekalé praktiky a hrubý podvod. Autobazár inzeroval vozidlo, ktorému na tachometri ubral takmer 33-tisíc kilometrov. viac

25. januára 2018 | Novinky.cz: Nový fígeľ podvodníkov. Weby s jazdenkami