Riziká ojazdeniek v komisii

Prečo môže byť komisný predaj nebezpečný pre predávajúceho:

Prípad Globus Car / Auto ESA ukázal, že pokiaľ svoje auto dáte na komisionálny predaj, môžete veľmi jednoducho prísť aj o peniaze, aj o auto.

Vzhľadom k pretrvávajúcej ekonomickej kríze je veľa komisných predajcov v existenčných problémoch. Auto síce predajú novému majiteľovi, ale pôvodnému nezaplatia a peniaze použijú na úhradu svojich dôležitejších záväzkov. Tými môžu byť napríklad nutnosť zaplatiť splátku úveru banke alebo leasingovej spoločnosti, úhrada nájmu za predajnú plochu alebo výplaty zamestnancom.

Prečo môže byť komisionálny predaj nebezpečný pre kupujúceho:

V prípade komisionálneho predaja nejednáte pri kúpe vozidla s majiteľom, ale iba so sprostredkovateľom predaja.

Nemôžete si byť istý, či má sprostredkovateľ skutočne právo auto predať. V množstve prípadov komisní predajcovia jednajú na základe sfalšovaných plných mocí alebo sfalšovaných predajných zmlúv. Potom sa tak môžete stať „majiteľmi“ vozidla, ktoré de facto stále patrí pôvodnému majiteľovi a ešte za neho nedostal zaplatené.

Vlastníci áut v komisii môžu byť tzv. „bielymi koňmi“, t.j. môžu byť spolčení s komisnými predajcami. Biele kone sa v prípade problému s autom proste „vyparia“, prestanú komunikovať, a tým znemožnia reklamáciu.

4. júna 2018 | 24hodín: Europoslanci chcú zákon proti stáčaniu kilometrov v ojazdených autách

Európsky parlament (EP) vo štvrtok vyzval Európsku komisiu, aby v priebehu 12 mesiacov predložila legislatívny návrh s opatreniami proti manipulácii s odometrami, s počítadlami najazdených kilometrov v automobiloch. viac

22. mája 2018 | TVNOVINY.SK: Koniec podvodom so stočenými tachometrami

Autá budú mať oficiálny životopis, do ktorého budú posielať údaje poisťovne, polícia, autoservisy, aj STK. viac