Riziká ojazdeniek v komisii

Prečo môže byť komisný predaj nebezpečný pre predávajúceho:

Prípad Globus Car / Auto ESA ukázal, že pokiaľ svoje auto dáte na komisionálny predaj, môžete veľmi jednoducho prísť aj o peniaze, aj o auto.

Vzhľadom k pretrvávajúcej ekonomickej kríze je veľa komisných predajcov v existenčných problémoch. Auto síce predajú novému majiteľovi, ale pôvodnému nezaplatia a peniaze použijú na úhradu svojich dôležitejších záväzkov. Tými môžu byť napríklad nutnosť zaplatiť splátku úveru banke alebo leasingovej spoločnosti, úhrada nájmu za predajnú plochu alebo výplaty zamestnancom.

Prečo môže byť komisionálny predaj nebezpečný pre kupujúceho:

V prípade komisionálneho predaja nejednáte pri kúpe vozidla s majiteľom, ale iba so sprostredkovateľom predaja.

Nemôžete si byť istý, či má sprostredkovateľ skutočne právo auto predať. V množstve prípadov komisní predajcovia jednajú na základe sfalšovaných plných mocí alebo sfalšovaných predajných zmlúv. Potom sa tak môžete stať „majiteľmi“ vozidla, ktoré de facto stále patrí pôvodnému majiteľovi a ešte za neho nedostal zaplatené.

Vlastníci áut v komisii môžu byť tzv. „bielymi koňmi“, t.j. môžu byť spolčení s komisnými predajcami. Biele kone sa v prípade problému s autom proste „vyparia“, prestanú komunikovať, a tým znemožnia reklamáciu.

11. februára 2019 | Topspeed.sk: Kúpili ste stočené auto? Ako sa určuje výška škody?

Dozvedeli ste sa, že ste kúpili ojazdené stočené auto? Chcete podať trestné oznámenie? Ako sa určuje škoda, ktorá vám kúpou takého auta vznikla? Doteraz existovali v podstate 2 spôsoby. Avšak začiatkom januára v záujme jednotného uplatňovania zákonov bolo vydané stanovisko generálneho prokurátora, ktoré sa priamo dotýka problematiky… viac

1. februára 2019 | Markíza: Má podozrenie, že na aute z bazáru sú stočené kilometre

Večná dilema, ktorá trápi mnoho ľudí, uvažujúcich o kúpe auta, nové alebo jazdené. A keď sa už človek rozhodne pre takzvanú jazdenku, prichádzaj ďalšia dilema, súkromný inzerát, či autobazár. Kde máme lepšiu garanciu, že nekúpime mačku vo vreci? Mário z našej reportáže si myslel, že spravil všetko, čo mal, aby ho na aute, ktoré je… viac

31. januára 2019 | TOPSPEED.sk: Zlodejom odolali len 3 autá z 240 testovaných s bezkľúčovým vstupom