Riziká ojazdeniek v komisii

Prečo môže byť komisný predaj nebezpečný pre predávajúceho:

Prípad Globus Car / Auto ESA ukázal, že pokiaľ svoje auto dáte na komisionálny predaj, môžete veľmi jednoducho prísť aj o peniaze, aj o auto.

Vzhľadom k pretrvávajúcej ekonomickej kríze je veľa komisných predajcov v existenčných problémoch. Auto síce predajú novému majiteľovi, ale pôvodnému nezaplatia a peniaze použijú na úhradu svojich dôležitejších záväzkov. Tými môžu byť napríklad nutnosť zaplatiť splátku úveru banke alebo leasingovej spoločnosti, úhrada nájmu za predajnú plochu alebo výplaty zamestnancom.

Prečo môže byť komisionálny predaj nebezpečný pre kupujúceho:

V prípade komisionálneho predaja nejednáte pri kúpe vozidla s majiteľom, ale iba so sprostredkovateľom predaja.

Nemôžete si byť istý, či má sprostredkovateľ skutočne právo auto predať. V množstve prípadov komisní predajcovia jednajú na základe sfalšovaných plných mocí alebo sfalšovaných predajných zmlúv. Potom sa tak môžete stať „majiteľmi“ vozidla, ktoré de facto stále patrí pôvodnému majiteľovi a ešte za neho nedostal zaplatené.

Vlastníci áut v komisii môžu byť tzv. „bielymi koňmi“, t.j. môžu byť spolčení s komisnými predajcami. Biele kone sa v prípade problému s autom proste „vyparia“, prestanú komunikovať, a tým znemožnia reklamáciu.

24. mája 2019 | AUTORIDE: Chaos v Poľsku: parlament omylom zrušil tresty za stáčanie odometrov ešte skôr, než začali platiť

V Poľsku nastala chaotická situácia v legislatíve zavádzajúcej tresty za stáčanie odometrov vo výške až päť rokov väzenia. Úprava, na ktorú sa tešili všetci poctiví predajcovia jazdeniek, bola na poslednú chvíľu omylom zrušená pri hlasovaní o vyšších trestoch za sexuálne zneužívanie detí, čo je dôsledkom pedofilnej… viac

30. apríla 2019 | AUTONOVINY.SK: Za stáčanie kilometrov do basy a neustále kontroly! Nové tvrdé zákony z Poľska ovplyvnia aj Slovensko

Stáčanie kilometrov ako trestný čin, za ktorého spáchanie pôjde dotyčný do väzenia. Nové zákony v Poľsku budú tvrdé a môžeme vďaka nim pozitívne ovplyvniť aj náš trh, ale realizácia zmien narážala na tradičný problém - korupciu. viac