Riziká ojazdeniek v komisii

Prečo môže byť komisný predaj nebezpečný pre predávajúceho:

Prípad Globus Car / Auto ESA ukázal, že pokiaľ svoje auto dáte na komisionálny predaj, môžete veľmi jednoducho prísť aj o peniaze, aj o auto.

Vzhľadom k pretrvávajúcej ekonomickej kríze je veľa komisných predajcov v existenčných problémoch. Auto síce predajú novému majiteľovi, ale pôvodnému nezaplatia a peniaze použijú na úhradu svojich dôležitejších záväzkov. Tými môžu byť napríklad nutnosť zaplatiť splátku úveru banke alebo leasingovej spoločnosti, úhrada nájmu za predajnú plochu alebo výplaty zamestnancom.

Prečo môže byť komisionálny predaj nebezpečný pre kupujúceho:

V prípade komisionálneho predaja nejednáte pri kúpe vozidla s majiteľom, ale iba so sprostredkovateľom predaja.

Nemôžete si byť istý, či má sprostredkovateľ skutočne právo auto predať. V množstve prípadov komisní predajcovia jednajú na základe sfalšovaných plných mocí alebo sfalšovaných predajných zmlúv. Potom sa tak môžete stať „majiteľmi“ vozidla, ktoré de facto stále patrí pôvodnému majiteľovi a ešte za neho nedostal zaplatené.

Vlastníci áut v komisii môžu byť tzv. „bielymi koňmi“, t.j. môžu byť spolčení s komisnými predajcami. Biele kone sa v prípade problému s autom proste „vyparia“, prestanú komunikovať, a tým znemožnia reklamáciu.

včera, 24. júla 2017 | iDnes.cz: Zaplaťte prepravu, nech ma neoklamete, žiadal záujemca o auto. Potom sa odmlčal

O ďalšom triku internetových podvodníkov informovali policajti z Přerovska. Miestny obyvateľ prišiel o viac ako dvadesať tisíc korún v rámci predaja svojho auta potom, čo ho údajný záujemca presvedčil, aby popredu zaplatil dopravu a dokázal tak, že sa nejedná o podvod. viac

20. júna 2017 | Denik.cz: Brusel zatvára oči pred podvodmi so stáčaním odometrov, tvrdia europoslanci

Český denik.cz priniesol správu o zamietnutí celoeurópskeho riešenia problematiky stáčania odometrov, ktoré by ochránilo spotrebiteľov. Podvody s odometrami postihujú až tretinu všetkých ojazdených automobilov. To stojí podľa triezvych odhadov zákazníkov celej EU 5,5 až 9,6 miliárd eur ročne. Európska komisia sa však… viac