Nový hit podvodníkov: dovozy áut bez DPH, novým majiteľom hrozí zabavenie

Na Slovensku a v Českej republike sa začali objavovať prípady nového typu podvodu pri dovoze ojazdených vozidiel z krajín EÚ bez DPH. Niektorí dovozcovia sa špecializujú na nákup vozidiel z veľkých aukčných domov bez DPH. Túto DPH by správne mali zaplatiť po dovoze do Slovenskej republiky. Veľa z nich to však neurobí. Novým majiteľom vozidiel tak hrozia problémy s finančným úradom. O kauze už informovala TV Markíza. Podľa zistení televízie prebiehajú na celom Slovensku kontroly daňových úradov, ich výsledok však zatiaľ nie je známy.

Ako podvody pri dovoze vozidla prebiehajú?

• V aukčnom dome napr. v Rakúsku je zakúpené vozidlo bez DPH
  • Prostredník prevezie vozidlo do SR a DPH nezaplatí ani tu
  • Vozidlo odkúpi spriaznený autobazár
  • Nič netušiaci zákazník odchádza s vozidlom, za ktoré nebola zaplatená DPH
  • Finančný úrad môže vozidlo počas doby vyšetrovania daňového úniku zabaviť

„Veľa dovozcov pre účely tohto podvodu zakladá nové firmy, vlastnené tzv. bielymi koňmi. Po niekoľkých týždňoch, či mesiacoch firmu, ktorá dlhuje štátu státisíce eur na nezaplatenom DPH zlikvidujú. Dlh tak vlastne zostáva na predaných autách,“ uviedol predseda združenia SOVA Mgr. Július Petrus.

A práve tu môže začať problém pre dôverčivého zákazníka. „Pokiaľ zakúpite vozidlo od takého dovozcu, môže sa Vám stať, že v prípade vyšetrovania daňového úniku Vám finančný úrad automobil zabaví ako dôkaz trestnej činnosti. Môže tak byť zabavený aj niekoľko rokov. Môžete sa síce súdiť s dovozcom, ale pokiaľ sa bude jednať o bieleho koňa, ostanú Vám iba oči pre plač,“ dodáva Petrus.

Združenie SOVA preto odporúča požadovať od predajcu ojazdených automobilov dovážaných zo zahraničia potvrdenie o zaplatení DPH za kupované vozidlo. „Inak riskujete veľké komplikácie, zabavenie vozidla a prípadne aj dlhoročný súdny spor s podvodníkmi,“ zdôraznil Petrus. „Nemali by ste sa uspokojiť s výhovorkou, že auto do krajiny doviezol iný subjekt. Pokiaľ chce obchodník auto predať a je seriózny, potvrdenie o zaplatení DPH by mal byť schopný k vozidlu doložiť,“ dodal.

4. júna 2018 | 24hodín: Europoslanci chcú zákon proti stáčaniu kilometrov v ojazdených autách

Európsky parlament (EP) vo štvrtok vyzval Európsku komisiu, aby v priebehu 12 mesiacov predložila legislatívny návrh s opatreniami proti manipulácii s odometrami, s počítadlami najazdených kilometrov v automobiloch. viac

22. mája 2018 | TVNOVINY.SK: Koniec podvodom so stočenými tachometrami

Autá budú mať oficiálny životopis, do ktorého budú posielať údaje poisťovne, polícia, autoservisy, aj STK. viac