SOVA v tlači

SOVA v Auto Bilde: Podvodníci obišli zákon a stáčajú km ďalej

Už pred schválením novely zákona o prevádzke vozidiel odborníci mali obavy, že nič nevyrieši. Obavy sa potvrdili. Zákon je bezzubý, deravý a stočené autá sa predávajú veselo ďalej. Využívajú pomerne jednoduchú fintu, píše Auto Bild. viac

Car-Pass v Belgicku funguje. Nemci ho chcú tiež

Stáčanie odometrov je veľkým problémom a to ako z hľadiska bezpečnostného, tak ekonomického. Podľa Európskej komisie má 5 % až 12 % ojazdených vozidiel v Európe upravený stav odometra, pri cezhraničných transakciách je to dokonca až 40 % áut. Ročný finančný dopad pre zákazníkov tvorí 5,6 až 9,6 biliónov eur. Belgicko proti stáčaniu úspešne bojuje pomocou systému Car-Pass. V jeho stopách chce ísť tiež nemecký spolkový štát Dolné Sasko. V Nemecku je podľa štatistík a odhadov nemeckého automobilového klubu AvD stočené každé tretie auto. viac

Svet komunikácie: Radíme: Kupujete jazdenú Škodovku alebo Volkswagen?

Takmer 40% stočených áut tvoria modely Škoda Octavia, Škoda Superb a Volkswagen Passat. viac

PODKAPOTOU.sk: Kupujete jazdenú Škodovku, Ford, či Volkswagen? Majte sa na pozore!

Až 94 % predávaných ojazdených áut, pri ktorých je podozrenie na stočenie odometra je z dovozu. viac

Kupujete jazdenú Škodovku alebo Volkswagen? Zbystrite svoju pozornosť

94 % áut s podozrením na stočenie odometra je z dovozu

Spolok na ochranu vlastníkov automobilov – SOVA vytvoril na základe svojej takmer deväť ročnej činnosti zoznam automobilov, ktoré sú najčastejšie podozrivé zo stočenia odomterov. Takmer štyridsať percent stočených áut tvoria modely Škoda Octavia, Škoda Superb a Volkswagen Passat. Od svojho vzniku SOVA odhalila až 5072 stočených áut. viac

Motofocus.sk: Vďaka dotácii ministerstva združenie SOVA vytlačí aktualizovanú príručku pre kúpu ojazdeného auta

Spolok na ochranu vlastníkov automobilov SOVA uspel so svojou žiadosťou na Ministerstvo hospodárstva o podporu aktualizácie príručky a jej vydania. Príručka pomôže spotrebiteľom pri nákupe ojazdeného auta a poradí ako sa nenechať oklamať nepoctivými predajcami. Združenie rozdistribuuje medzi spotrebiteľov celkom 20 000 kusov príručky, ktorá bude dostupná aj v elektronickej podobe na jeho stránkach. viac

TV Bratislava: Auto- nové či ojazdené?

Predseda Združenia SOVA Július Petrus vystúpil v diskusnej relácii TV Bratislava Beseda o piatej. Spolu s ďalšími hosťami v štúdiu hovorili o rizikách kúpy ojazdeného automobilu a radili ako ich minimalizovať. viac

Stočené auto si kúpite i v bazáre stačí, keď predaj iba sprostredkuje

Už rok platí zákon 412/2015, ktorý mal vyčistiť trh s ojazdenými automobilmi od špekulantov a nepoctivých predajcov. Môžeme zhodnotiť, že tento zámer našim zákonodarcom nevyšiel. Dosiahli iba to, že špekulanti upravili predajné postupy a „stočenky“ predávajú aj naďalej. Úspešne sa im darí obchádzať zákon a ďalej klamať kupujúcich. Slovenská obchodná inšpekcia pri kontrolách konštatuje, že predajcom je súkromná osoba a nie bazár. Tieto skutočnosti vyplývajú z činnosti Združenia SOVA, ktoré oznamuje SOI autobazáre podozrivé z predaja stočených automobilov. viac

Rozšírené stanovisko SOVA k novele zákona 725/2004 o zákaze manipulácie s odometrom