Rozšírené stanovisko SOVA k novele zákona 725/2004 o zákaze manipulácie s odometrom

Novela zákona 725/2004 prináša zákaz stáčania tachometrov a zákaz predaja, ponúkania a inzercie stočených áut. Spolok na ochranu vlastníkov automobilov síce snahu politikov víta, no schválený zákon považuje za nedotiahnutý do konca.

"Zákon totiž nepostihuje fyzické osoby, ktoré chcú takéto pretočené vozidlá predávať. Preto sa podvody so stočenými autami presunú celkom do oblasti súkromného predaja ojazdených áut medzi ľuďmi na ulici, teda úplne do šedej zóny. Ďalšou vecou je, že aj predaj medzi ľuďmi bude viac komplikovaný. Zákon totiž podľa nás zakazuje aj akúkoľvek inzerciu stočených vozidiel, a tak ich bude ťažké ponúknuť ľuďom mimo okruh rodiny a známych,“ tvrdí predseda SOVA Julius Petrus.

Celý obchod so stočenkami sa ocitne úplne mimo zorné pole kontrolných orgánov, pretože SOI nemôže kontrolovať predaje medzi občanmi.

„Od 1. marca tak bude extrémne riskantné si kúpiť ojazdené auto inde než v bazároch. Tým budú totiž hroziť za predaj stočených áut  vysoké sankcie, ale tomu občanovi nie, pretože na neho zákaz predaja stočenie neplatí,“ dodáva Petrus.

Názory, že ľudia budú môcť podať na pôvodného majiteľa trestné oznámenie za podvod a tým sa domôcť spravodlivosti Petrus odmieta: „Museli by ste dokázať, že auto skutočne stočil predávajúci a navyše so zámerom vás podviesť. Bohužiaľ, podľa skúseností  občanov, ktoré posielajú nášmu združeniu, dochádza k stáčaniu v reťazci vlastníkov omnoho skôr, spravidla už pri dovoze auta do Slovenskej republiky. Nájsť páchateľa a usvedčiť ho sa polícii s najväčšou pravdepodobnosťou v drvivej väčšine prípadov nepodarí,“ uzavrel Petrus.

9. februára 2018 | TV Markíza: Nigérijské podvody, tentoraz s ojazdenými autami

Predseda združenia SOVA hovoril v relácii Reflex od TV Markíza o podvodných inzerátoch. viac

9. februára 2018 | TV Markíza: Ako neprerobiť, ak sa chystáte jedno kúpiť?

Predseda združenia SOVA radil v relácii Reflex od TV Markíza ako neprerobiť, ak sa chystáte kúpiť automobil. viac

29. januára 2018 | Topky.sk: Je to OFICIÁLNE: Slovenská obchodná inšpekcia pokutovala autobazár za stáčanie kilometrov

Slovenská obchodná inšpekcia oficiálne potvrdila stáčanie kilometrov v michalovskom autobazáre. Spoločnosť Auto 24, ktorá predáva jazdené motorové vozidlá, dostala mastnú pokutu za nekalé praktiky a hrubý podvod. Autobazár inzeroval vozidlo, ktorému na tachometri ubral takmer 33-tisíc kilometrov. viac

25. januára 2018 | Novinky.cz: Nový fígeľ podvodníkov. Weby s jazdenkami