Rozšírené stanovisko SOVA k novele zákona 725/2004 o zákaze manipulácie s odometrom

Novela zákona 725/2004 prináša zákaz stáčania tachometrov a zákaz predaja, ponúkania a inzercie stočených áut. Spolok na ochranu vlastníkov automobilov síce snahu politikov víta, no schválený zákon považuje za nedotiahnutý do konca.

"Zákon totiž nepostihuje fyzické osoby, ktoré chcú takéto pretočené vozidlá predávať. Preto sa podvody so stočenými autami presunú celkom do oblasti súkromného predaja ojazdených áut medzi ľuďmi na ulici, teda úplne do šedej zóny. Ďalšou vecou je, že aj predaj medzi ľuďmi bude viac komplikovaný. Zákon totiž podľa nás zakazuje aj akúkoľvek inzerciu stočených vozidiel, a tak ich bude ťažké ponúknuť ľuďom mimo okruh rodiny a známych,“ tvrdí predseda SOVA Julius Petrus.

Celý obchod so stočenkami sa ocitne úplne mimo zorné pole kontrolných orgánov, pretože SOI nemôže kontrolovať predaje medzi občanmi.

„Od 1. marca tak bude extrémne riskantné si kúpiť ojazdené auto inde než v bazároch. Tým budú totiž hroziť za predaj stočených áut  vysoké sankcie, ale tomu občanovi nie, pretože na neho zákaz predaja stočenie neplatí,“ dodáva Petrus.

Názory, že ľudia budú môcť podať na pôvodného majiteľa trestné oznámenie za podvod a tým sa domôcť spravodlivosti Petrus odmieta: „Museli by ste dokázať, že auto skutočne stočil predávajúci a navyše so zámerom vás podviesť. Bohužiaľ, podľa skúseností  občanov, ktoré posielajú nášmu združeniu, dochádza k stáčaniu v reťazci vlastníkov omnoho skôr, spravidla už pri dovoze auta do Slovenskej republiky. Nájsť páchateľa a usvedčiť ho sa polícii s najväčšou pravdepodobnosťou v drvivej väčšine prípadov nepodarí,“ uzavrel Petrus.

včera, 24. júla 2017 | iDnes.cz: Zaplaťte prepravu, nech ma neoklamete, žiadal záujemca o auto. Potom sa odmlčal

O ďalšom triku internetových podvodníkov informovali policajti z Přerovska. Miestny obyvateľ prišiel o viac ako dvadesať tisíc korún v rámci predaja svojho auta potom, čo ho údajný záujemca presvedčil, aby popredu zaplatil dopravu a dokázal tak, že sa nejedná o podvod. viac

20. júna 2017 | Denik.cz: Brusel zatvára oči pred podvodmi so stáčaním odometrov, tvrdia europoslanci

Český denik.cz priniesol správu o zamietnutí celoeurópskeho riešenia problematiky stáčania odometrov, ktoré by ochránilo spotrebiteľov. Podvody s odometrami postihujú až tretinu všetkých ojazdených automobilov. To stojí podľa triezvych odhadov zákazníkov celej EU 5,5 až 9,6 miliárd eur ročne. Európska komisia sa však… viac