Autobild.sk: Pozor na „výhodnú“ kúpu auta zo zahraničia

Rozsiahle záplavy, ktoré v súčasnosti trápia viaceré európske krajiny, so sebou prinesú nemenej rozsiahlu záplavu lacných áut. Nedajte sa však takto „výhodnou“ ponukou nachytať. Poradíme vám, ako rozpoznať, či auto bolo obeťou povodne.

Európou sa v poslednom období prehnala vlna záplav, ktorá poškodila množstvo vozidiel. A nepriamo sa môžu dotknúť aj Slovákov, ktorí uvažujú nad kúpou ojazdeného vozidla zo zahraničia. Individuálny dovoz nových aj ojazdených áut sa u nás teší veľkej obľube. Podľa Združenia automobilového priemyslu (ZAP) sa vlani doviezlo 59 713 takýchto áut, čo na celkových registráciách predstavuje podiel až 43,4 percenta.

Slováci by mali spozornieť najmä pri „výhodných“ cenách vozidiel z Francúzska a Nemecka, nakoľko pravdepodobnosť, že pôjde o auto poškodené pri záplavách, je veľmi vysoká. Našinci si síce v súčasnej ekonomickej situácii nemôžu veľmi vyskakovať, no kúpa vozidla, z ktorého sa po krátkom čase stane nepojazdný vrak, vyjde oveľa drahšie. Peniaze sú preč a auto v podstate tiež.

Signál č. 1: zápach v kabíne

Prvým signálom, že niečo nie je v poriadku, je nepríjemný zápach v kabíne. Rieka totiž so sebou prináša blato, piesok, fekálie alebo odpadky. Moderná autokozmetika dokáže vyčistiť zatopený interiér tak, aby pôsobil novým a udržiavaným dojmom. Lenže špinavá voda prenikne do všetkých penových materiálov, z ktorých zápach neodstránite, nech sa snažíte akokoľvek. Prečo asi nefajčiar vždy rozpozná fajčiarske auto, nech je aj čerstvo vytepované?

Mnohí majitelia v snahe zakryť zápach vystriekajú interiér všetkými možnými voňavkami. Aj to sa môže stať varovným signálom. Ak interiér vonia ako pojazdná parfuméria, môže to naznačiť snahu majiteľa niečo zatajiť. Jednoduchá pomoc: odstavte vozidlo do tieňa a naplno pustite klimatizáciu, aby poriadne vychladila kabínu. Práve za studena totiž zápach naplno prerazí a nezabráni mu v tom ani cisterna voňavky.

Majiteľ síce môže nahradiť niektoré časti interiéru, avšak na to, aby sa zápach aspoň čiastočne zmiernil, by sa museli vymeniť aj všetky plasty, obklady, čalúnenia a izolácie v celom vozidle, vrátane motorového a batožinového priestoru. Lenže to vyžaduje priveľa peňazí a majitelia sa chcú zatopeného auta zbaviť čo najskôr a zarobiť čo najviac. Históriu predávaného auta preto prezradia práve takéto detaily.

Už pri najmenšom podozrení, že predajca niečo tají, odporúčame navštíviť servis a požiadať o demontáž plastového obloženia, ktoré sa bežne nesníma, napríklad, z dverí alebo palubnej dosky. Ak bolo auto po vodou, za týmto obložením sa určite nájdu znaky zatopenia, akými sú blato alebo piesok. Ďalšou možnosťou je demontáž palivovej nádrže, nakoľko medzi ňou a karosériou sa určite dajú odhaliť neklamné znaky prítomnosti kalnej vody.

Viac nájdete na Autobild.sk.

včera, 24. mája 2019 | AUTORIDE: Chaos v Poľsku: parlament omylom zrušil tresty za stáčanie odometrov ešte skôr, než začali platiť

V Poľsku nastala chaotická situácia v legislatíve zavádzajúcej tresty za stáčanie odometrov vo výške až päť rokov väzenia. Úprava, na ktorú sa tešili všetci poctiví predajcovia jazdeniek, bola na poslednú chvíľu omylom zrušená pri hlasovaní o vyšších trestoch za sexuálne zneužívanie detí, čo je dôsledkom pedofilnej… viac

30. apríla 2019 | AUTONOVINY.SK: Za stáčanie kilometrov do basy a neustále kontroly! Nové tvrdé zákony z Poľska ovplyvnia aj Slovensko

Stáčanie kilometrov ako trestný čin, za ktorého spáchanie pôjde dotyčný do väzenia. Nové zákony v Poľsku budú tvrdé a môžeme vďaka nim pozitívne ovplyvniť aj náš trh, ale realizácia zmien narážala na tradičný problém - korupciu. viac