Autobild: Väčšina vyradených rakúskych áut sa predáva

Staré vozidlá, ktoré v Rakúsku neprešli technickou kontrolou, sa často opäť predávajú. V roku 2015 tu bolo z evidencie vyradených 250 000 vozidiel, avšak v recyklačných dvoroch skončila len pätina z nich. Informovala o tom agentúra APA.

Podľa sektorového združenia zvyšok zrejme neseriózni odberatelia s najväčšou pravdepodobnosťou predali do zahraničia. Za predaj takto vyradeného vozidla hrozia v Rakúsku pokuty od 850 do 41 200 eur. Problém sa týka vozidiel, ktoré podľa rakúskej legislatívy nie sú prevádzkyschopné a bezpečné. Z toho dôvodu sa musia príslušným spôsobom zlikvidovať. Bežné ojazdené vozidlá do tejto kategórie nepatria a môžu sa bez problémov ďalej predávať. Ak sa vyradené vozidlá znova predajú, môže to viesť k sankciám. Dotknuté osoby však o tom často netušia.

"Mnohí o riziku trestu skrátka nevedia a neserióznych odberateľov starých vozidiel je viac než zrniek piesku. V tejto oblasti musíme zlepšiť povedomie," hovorí Burkhard Ernst, riaditeľ Spolkového grémia rakúskeho obchodu s vozidlami pri Hospodárskej komore Rakúska. Ernst poukazuje najmä na ekologický aspekt celej veci. "Ide aj o šetrné zaobchádzanie s dostupnými zdrojmi, keďže dnes je možné použiť až 85 % surovín zo starého vozidla." Podľa neho nemožno zabudnúť ani na fakt, že v zahraničí je ekologická likvidácia vozidla často zanedbávaná.

Združenie SOVA apeluje na záujemcov o kúpu vozidla zo zahraničia. Nezanedbávajte kontrolu!

Nájdete tu.

14. novembra 2017 | Ani nový zákon o cestnej premávke stáčanie odometrov neodstráni

Nové opatrenie v sebe reflektuje nariadenia a predpisy Európskej únie. Stále však umožňuje stáčanie fyzickým osobám, ktoré nie sú podnikatelia. Trestá iba právnické osoby a fyzické osoby – podnikateľov. Aj napriek mnohým pozitívnym bodom, ktoré zákon obsahuje, nerieši problematiku stáčania komplexne a podporuje rozvoj tzv.… viac

9. novembra 2017 | Autobild: Štyri veľké zmeny: Pocíti ich každý motorista

Parlament sa bude tento mesiac zaoberať novelou, ktorá prinesie rozšírenie siete staníc technickej a emisnej kontroly. To môže priniesť pozitíva, no aj negatíva. viac

1. novembra 2017 | iRozhlas.cz: Poliaci dovážajú najviac jazdených áut v Európe. Veľká väčšina z nich má stočený odometer

Poľsko sa pokúša bojovať so stáčaním odometrov ojazdených áut. Tamojší zväz dílerov automobilov odhaduje, že s najazdenými kilometrami niekto manipuloval až v 80 % vozidiel dovezených zo zahraničia. viac

26. októbra 2017 | Autobild: Ukradnúť auto? Zlodeji to zvládnu za 6 sekúnd!

Bezkľúčové systémy sú komfortné a mnohí motoristi si ich nevedia vynachváliť. Ich slabinou je však slabá odolnosť. Zlodejom stačí pár sekúnd a vybavenie za pár eur. viac

14. septembra 2017 | Bojíte sa podvodu pri kúpe jazdenky? Pomôže vám aktualizovaná príručka

Možno aj vy jazdíte autom, ktoré má pozmenený rok výroby. Tento problém sa odhadom týka až 20 % automobilov jazdiacich po slovenských cestách. Vodiči často ani nevedia, že sa stali obeťou podvodu z čoho vyplývajú ďalšie riziká. Toto je však iba jeden z trikov, ktoré používajú podvodníci, aby zvýšili hodnotu predávaného auta. Združenie… viac