Autobild: Väčšina vyradených rakúskych áut sa predáva

Staré vozidlá, ktoré v Rakúsku neprešli technickou kontrolou, sa často opäť predávajú. V roku 2015 tu bolo z evidencie vyradených 250 000 vozidiel, avšak v recyklačných dvoroch skončila len pätina z nich. Informovala o tom agentúra APA.

Podľa sektorového združenia zvyšok zrejme neseriózni odberatelia s najväčšou pravdepodobnosťou predali do zahraničia. Za predaj takto vyradeného vozidla hrozia v Rakúsku pokuty od 850 do 41 200 eur. Problém sa týka vozidiel, ktoré podľa rakúskej legislatívy nie sú prevádzkyschopné a bezpečné. Z toho dôvodu sa musia príslušným spôsobom zlikvidovať. Bežné ojazdené vozidlá do tejto kategórie nepatria a môžu sa bez problémov ďalej predávať. Ak sa vyradené vozidlá znova predajú, môže to viesť k sankciám. Dotknuté osoby však o tom často netušia.

"Mnohí o riziku trestu skrátka nevedia a neserióznych odberateľov starých vozidiel je viac než zrniek piesku. V tejto oblasti musíme zlepšiť povedomie," hovorí Burkhard Ernst, riaditeľ Spolkového grémia rakúskeho obchodu s vozidlami pri Hospodárskej komore Rakúska. Ernst poukazuje najmä na ekologický aspekt celej veci. "Ide aj o šetrné zaobchádzanie s dostupnými zdrojmi, keďže dnes je možné použiť až 85 % surovín zo starého vozidla." Podľa neho nemožno zabudnúť ani na fakt, že v zahraničí je ekologická likvidácia vozidla často zanedbávaná.

Združenie SOVA apeluje na záujemcov o kúpu vozidla zo zahraničia. Nezanedbávajte kontrolu!

Nájdete tu.

8. novembra 2018 | TOPSPEED.SK: Dokázala stáčenie, no polícia odkázala, že “skutok sa nestal”

Tento príbeh sa nestal sa nikomu, koho poznáme. Prevzali sme ho celý zo stránky overenie-vozidla.sk. Názov je skutočne výstižný: Dokázala stáčenie km, ale polícia jej odkázala “skutok sa nestal”. Známa fráza na konci titulku, nemyslíte? Ťažko povedať, či ide o promo článok danej stránky. No zdá sa, že sa vec… viac

8. novembra 2018 | Autobild: Stočil auto o 350 000 km: Konečne tvrdý trest

Manipulácia s odometrami patrí medzi najväčšie nešváry súčasného trhu s jazdenkami. V niektorých prípadoch nájazd vizuálne klesne o státisíce km! Zdá sa, že mimo EÚ už s týmito podvodníkmi stratili nervy. viac

31. októbra 2018 | TOPSPEED.SK: Neuveriteľná spoveď poľského kšeftára s jazdenkami!

Kúpiť dobre jazdené auto je umenie. Kto si tým prešiel, vie, o čom hovorím. Kúpiť dobré jazdené auto zo zahraničia? Myslíte si, že to je ľahké? Že to vami vysnívané auto na vás niekde čaká v suchej garáži? Nevravím, že to nie je možné, že sa to nedá... Pár prípadov sa nájde. Včera zverejnili spoveď poľského kšeftára, ako sa robí… viac

23. októbra 2018 | Auto.sk: Radi jazdíte rýchlo? V týchto európskych krajinách sú najprísnejšie tresty

Porušovanie pravidiel cestnej premávky by nemalo byť tolerované nikde. Ohrozovanie ostatných rýchlou jazdou je nebezpečné pre všetkých. V týchto krajinách si za rýchlu jazdu zaplatíte najviac. viac

2. októbra 2018 | RTV: Oddnes platí na českých cestách nové pravidlo