Autobild: Väčšina vyradených rakúskych áut sa predáva

Staré vozidlá, ktoré v Rakúsku neprešli technickou kontrolou, sa často opäť predávajú. V roku 2015 tu bolo z evidencie vyradených 250 000 vozidiel, avšak v recyklačných dvoroch skončila len pätina z nich. Informovala o tom agentúra APA.

Podľa sektorového združenia zvyšok zrejme neseriózni odberatelia s najväčšou pravdepodobnosťou predali do zahraničia. Za predaj takto vyradeného vozidla hrozia v Rakúsku pokuty od 850 do 41 200 eur. Problém sa týka vozidiel, ktoré podľa rakúskej legislatívy nie sú prevádzkyschopné a bezpečné. Z toho dôvodu sa musia príslušným spôsobom zlikvidovať. Bežné ojazdené vozidlá do tejto kategórie nepatria a môžu sa bez problémov ďalej predávať. Ak sa vyradené vozidlá znova predajú, môže to viesť k sankciám. Dotknuté osoby však o tom často netušia.

"Mnohí o riziku trestu skrátka nevedia a neserióznych odberateľov starých vozidiel je viac než zrniek piesku. V tejto oblasti musíme zlepšiť povedomie," hovorí Burkhard Ernst, riaditeľ Spolkového grémia rakúskeho obchodu s vozidlami pri Hospodárskej komore Rakúska. Ernst poukazuje najmä na ekologický aspekt celej veci. "Ide aj o šetrné zaobchádzanie s dostupnými zdrojmi, keďže dnes je možné použiť až 85 % surovín zo starého vozidla." Podľa neho nemožno zabudnúť ani na fakt, že v zahraničí je ekologická likvidácia vozidla často zanedbávaná.

Združenie SOVA apeluje na záujemcov o kúpu vozidla zo zahraničia. Nezanedbávajte kontrolu!

Nájdete tu.

včera, 25. apríla 2018 | iDnes.cz: Podvodníci sú pri stáčaní jazdených áut čoraz trúfalejší

Pretáčanie tachometrov ojazdených áut neustupuje. Počas prvého štvrťroka sa v Česku ponúkalo ma predaj 42 percent ojazdených áut so zmanipulovaným počtom ojazdených kilometrov. Vyplýva to zo štatistík spoločnosti Cebia, ktorá sa zaoberá overovaním pôvodu ojazdených vozidiel. viac

10. apríla 2018 | Autobild.sk: Nový zákon: Pribudnú zákazy a tvrdšie postihy

V podstate každý zákon prináša aj sankcie. Výnimkou nie je ani nový zákon o podmienkach prevádzky vozidiel. Pozreli sme na novinky, ktoré priniesol. Zákazov pre vodičov pribudlo. Mimoriadne tvrdé tresty budú napríklad za demontáž filtra pevných častíc. viac

5. marca 2018 | Korzar.sk: Majiteľa autobazáru odsúdili za spreneveru a podvod

Vlastníci vozidiel peniaze za svoje autá nedostali. Okresný súd Košice II sa minulý týždeň zaoberal prípadom Košičana, obvineného z pokračujúcich zločinov sprenevery a prečinu podvodu. Ide o Radoslava K. (43), majiteľa Willis autobazáru na ulici Nižné Kapustníky. Od októbra 2016 do augusta 2017 trávil čas vo väzbe. viac

27. februára 2018 | Záujemcovia o jazdenky pozor! Podvodné inzeráty na jazdenky stále nie sú minulosťou

U nás a aj v Českej republike sa stále nepodarilo zastaviť podvody s inzerátmi, v ktorých podvodníci ponúkajú zdanlivo výhodné vozidlá. Na jeden taký prípad upozornil spotrebiteľ české združenie SOVA, o ďalších informovali české a slovenské médiá. viac

14. februára 2018 | Autobild.sk: Nenaleťte falošnému policajtovi!

Dunajskostredskí policajti vyšetrujú prípad falošného policajta, ktorý na ich teritóriu zastavuje vodičov a žiada od nich pokutu za priestupok. viac