Autobild: Väčšina vyradených rakúskych áut sa predáva

Staré vozidlá, ktoré v Rakúsku neprešli technickou kontrolou, sa často opäť predávajú. V roku 2015 tu bolo z evidencie vyradených 250 000 vozidiel, avšak v recyklačných dvoroch skončila len pätina z nich. Informovala o tom agentúra APA.

Podľa sektorového združenia zvyšok zrejme neseriózni odberatelia s najväčšou pravdepodobnosťou predali do zahraničia. Za predaj takto vyradeného vozidla hrozia v Rakúsku pokuty od 850 do 41 200 eur. Problém sa týka vozidiel, ktoré podľa rakúskej legislatívy nie sú prevádzkyschopné a bezpečné. Z toho dôvodu sa musia príslušným spôsobom zlikvidovať. Bežné ojazdené vozidlá do tejto kategórie nepatria a môžu sa bez problémov ďalej predávať. Ak sa vyradené vozidlá znova predajú, môže to viesť k sankciám. Dotknuté osoby však o tom často netušia.

"Mnohí o riziku trestu skrátka nevedia a neserióznych odberateľov starých vozidiel je viac než zrniek piesku. V tejto oblasti musíme zlepšiť povedomie," hovorí Burkhard Ernst, riaditeľ Spolkového grémia rakúskeho obchodu s vozidlami pri Hospodárskej komore Rakúska. Ernst poukazuje najmä na ekologický aspekt celej veci. "Ide aj o šetrné zaobchádzanie s dostupnými zdrojmi, keďže dnes je možné použiť až 85 % surovín zo starého vozidla." Podľa neho nemožno zabudnúť ani na fakt, že v zahraničí je ekologická likvidácia vozidla často zanedbávaná.

Združenie SOVA apeluje na záujemcov o kúpu vozidla zo zahraničia. Nezanedbávajte kontrolu!

Nájdete tu.

včera, 24. mája 2019 | AUTORIDE: Chaos v Poľsku: parlament omylom zrušil tresty za stáčanie odometrov ešte skôr, než začali platiť

V Poľsku nastala chaotická situácia v legislatíve zavádzajúcej tresty za stáčanie odometrov vo výške až päť rokov väzenia. Úprava, na ktorú sa tešili všetci poctiví predajcovia jazdeniek, bola na poslednú chvíľu omylom zrušená pri hlasovaní o vyšších trestoch za sexuálne zneužívanie detí, čo je dôsledkom pedofilnej… viac

30. apríla 2019 | AUTONOVINY.SK: Za stáčanie kilometrov do basy a neustále kontroly! Nové tvrdé zákony z Poľska ovplyvnia aj Slovensko