TA3: Falošné inzeráty

TA3:  Falošné inzeráty

Luxusné auto za pár tisíc eur by chcel mať zrejme každý vodič. Presne na to sa ale spoliehajú špekulanti, ktorí na internete zverejňujú falošné inzeráty. Na takéto oznamy nás upozornil divák. Preto sme zisťovali, ako z nich profitujú nepoctiví inzerenti a aký trest im za to hrozí.

redaktorka: Nášmu divákovi neunikli lákavé inzeráty na ojazdené autá na jedno z autobazárových portálov.

divák: Je tam auto, dobrý ročník napríklad Audi A5, výborná cena 5 000 napríklad. A už podľa tých fotiek vidno, že sú stiahnuté zo západných bazárov. Nikdy nemajú ŠPZ odkrytú, stále je zakrytá ŠPZ, žiadne VIN-ko, nič

redaktorka:  Keď na tento inzerát pán Ján upozornil, administrátor stránky ho z ponuky okamžite stiahol.

internetový autobazár: Pokiaľ je samotný inzerent vyhodnotený ako podvodník, sú jeho inzeráty zmazané a používateľ je zablokovaný.

redaktorka: Podľa odborníka na IT môže ísť len o šikovný trik, ako si zvýšiť návštevnosť stránky. Platí totiž, že čím lákavejšia ponuka, tým väčší počet klikov.

šéfredaktor portálu: Klikateľnosť, môže byť tak na úrovni tisícov, dvoch tisícov a to keď premeníme na peniažky, tak to sa odrazí na nejakých troch obedoch.

redaktorka: V takomto prípade ale určite nejde o veľký zárobok. Otázkou preto zostáva, kto má zo zverejňovania falošných inzerátov prospech. Za zverejnenie falošného inzerátu môže podľa právnika hroziť aj pokuta až do výšky 66 400 eur. Pretože sa jedná o nekalú obchodnú praktiku. Nepoctivý inzerent sa ale môže dostať aj do väzenia. A to v prípade, že sa od potenciálneho kupcu snaží vylákať iba zálohu. Auto mu pritom nemá v úmysle predať.

advokát: Takéto konanie už by sa dalo považovať o trestný čin minimálne v štádiu pokusu, za ktorý môže byť uložený aj trest odňatia slobody.

redaktorka: To už ale autobazári neriešia. Občianska inzercia je totiž zadarmo a ponuky na stránke tak môže zverejniť ktokoľvek. Pri inzerátoch pritom často chýbajú priezviská, alebo aj celé mená. Hana Džurná, TA3.

Nájdete tu.

včera, 24. júla 2017 | iDnes.cz: Zaplaťte prepravu, nech ma neoklamete, žiadal záujemca o auto. Potom sa odmlčal

O ďalšom triku internetových podvodníkov informovali policajti z Přerovska. Miestny obyvateľ prišiel o viac ako dvadesať tisíc korún v rámci predaja svojho auta potom, čo ho údajný záujemca presvedčil, aby popredu zaplatil dopravu a dokázal tak, že sa nejedná o podvod. viac

20. júna 2017 | Denik.cz: Brusel zatvára oči pred podvodmi so stáčaním odometrov, tvrdia europoslanci