Novinky.cz: Česká polícia obvinila päticu z daňových podvodov pri dovoze luxusných jazdeniek z Nemecka

Colníci a polícia zadržali päť obchodníkov s jazdenými luxusnými autami, ktorí pri svojich obchodoch spôsobili štátu podľa spisu škodu bezmála štyridsať miliónov korún (v prepočte 1,56 milióna eur). Zánovné jazdenky z Nemecka skupina údajne vozila do Českej republiky niekoľko rokov. Celkom by podľa výkazov malo ísť o 359 áut v celkovej hodnote 200 miliónov korún (v prepočte 7,8 milióna eur).

Podľa vyšetrovateľov nebola za vozidlá odvedená daň z pridanej hodnoty. Podozrivým hrozí desať rokov väzenia. „Nezaplatením dane navyše získali konkurenčnú výhodu. Podarilo sa im stlačiť cenu. Skupine sme boli na stope od začiatku roka 2017,“ povedala Právu hovorkyňa colníkov Lada Temňáková.

Od tej doby sa podľa nej podarilo doložiť, že táto skupina ľudí vytvorila reťazec účelne založených spoločností so sídlom v Brne a Prahe, plne ovládaných hlavnými organizátormi. Prostredníctvom týchto spoločností boli výhodne nakupované ojazdené luxusné vozidlá prevažne z Nemecka, ktoré boli následne predané organizátorskej firme s vedomím, že spoločnosti na vstupe tovaru do Českej republiky neodvedú daň z pridanej hodnoty v patričnej výške.

Zo začiatku tieto spoločnosti vykazovali činnosť, teda podávali daňové priznania, avšak iba s minimálnymi čiastkami, a v momente, kedy sa o ne začal zaujímať finančný úrad, ich organizátori previedli na tzv. „biele kone“. Spoločnosti sa stali nekontaktné a zostal po nich iba dlh.

Od leta 2018 sa do vyšetrovania kauzy zapojila polícia. Po mesiacoch vyhodnocovania podkladov sa na jedenástich miestach uskutočnili domové prehliadky a prehliadky iných priestorov a pozemkov. Colníci a polícia zaistili tri nehnuteľnosti, 23 osobných vozidiel, 17 mobilných telefónov, výpočtovú techniku, záznamové médiá, pečiatky, účtovníctvo a inú dokumentáciu a približne dva milióny korún na účtoch. Ide o majetok za celkom 42 miliónov korún (v prepočte 1,64 milióna eur).

Celý článok nájdete tu.

O podobnom podvode na Slovensku informovala pred pár rokmi Finančná správa. Viac informácií nájdete tu.

včera, 24. mája 2019 | AUTORIDE: Chaos v Poľsku: parlament omylom zrušil tresty za stáčanie odometrov ešte skôr, než začali platiť

V Poľsku nastala chaotická situácia v legislatíve zavádzajúcej tresty za stáčanie odometrov vo výške až päť rokov väzenia. Úprava, na ktorú sa tešili všetci poctiví predajcovia jazdeniek, bola na poslednú chvíľu omylom zrušená pri hlasovaní o vyšších trestoch za sexuálne zneužívanie detí, čo je dôsledkom pedofilnej… viac

30. apríla 2019 | AUTONOVINY.SK: Za stáčanie kilometrov do basy a neustále kontroly! Nové tvrdé zákony z Poľska ovplyvnia aj Slovensko

Stáčanie kilometrov ako trestný čin, za ktorého spáchanie pôjde dotyčný do väzenia. Nové zákony v Poľsku budú tvrdé a môžeme vďaka nim pozitívne ovplyvniť aj náš trh, ale realizácia zmien narážala na tradičný problém - korupciu. viac