Colníci a polícia zadržali päť obchodníkov s jazdenými luxusnými autami, ktorí pri svojich obchodoch spôsobili štátu podľa spisu škodu bezmála štyridsať miliónov korún (v prepočte 1,56 milióna eur). Zánovné jazdenky z Nemecka skupina údajne vozila do Českej republiky niekoľko rokov. Celkom by podľa výkazov malo ísť o 359 áut v celkovej hodnote 200 miliónov korún (v prepočte 7,8 milióna eur).

Podľa vyšetrovateľov nebola za vozidlá odvedená daň z pridanej hodnoty. Podozrivým hrozí desať rokov väzenia. „Nezaplatením dane navyše získali konkurenčnú výhodu. Podarilo sa im stlačiť cenu. Skupine sme boli na stope od začiatku roka 2017,“ povedala Právu hovorkyňa colníkov Lada Temňáková.

Od tej doby sa podľa nej podarilo doložiť, že táto skupina ľudí vytvorila reťazec účelne založených spoločností so sídlom v Brne a Prahe, plne ovládaných hlavnými organizátormi. Prostredníctvom týchto spoločností boli výhodne nakupované ojazdené luxusné vozidlá prevažne z Nemecka, ktoré boli následne predané organizátorskej firme s vedomím, že spoločnosti na vstupe tovaru do Českej republiky neodvedú daň z pridanej hodnoty v patričnej výške.

Zo začiatku tieto spoločnosti vykazovali činnosť, teda podávali daňové priznania, avšak iba s minimálnymi čiastkami, a v momente, kedy sa o ne začal zaujímať finančný úrad, ich organizátori previedli na tzv. „biele kone“. Spoločnosti sa stali nekontaktné a zostal po nich iba dlh.

Od leta 2018 sa do vyšetrovania kauzy zapojila polícia. Po mesiacoch vyhodnocovania podkladov sa na jedenástich miestach uskutočnili domové prehliadky a prehliadky iných priestorov a pozemkov. Colníci a polícia zaistili tri nehnuteľnosti, 23 osobných vozidiel, 17 mobilných telefónov, výpočtovú techniku, záznamové médiá, pečiatky, účtovníctvo a inú dokumentáciu a približne dva milióny korún na účtoch. Ide o majetok za celkom 42 miliónov korún (v prepočte 1,64 milióna eur).

Celý článok nájdete tu.

O podobnom podvode na Slovensku informovala pred pár rokmi Finančná správa. Viac informácií nájdete tu.

dnes, 21. marca 2019 | Pravda.sk: Pozor! Na Slovensko mieria autá určené do šrotu. Nenechajte sa nachytať

V poslednom čase sa podľa spoločnosti Iris Ident, ktorá sa zaoberá kontrolou originality vozidiel, množia prípady dovozu ojazdených áut z Nemecka, ktoré sú v skutočnosti určené na recykláciu. Upozorňuje, že tieto autá nemôžu byť znovu prihlásené, a teda ani využívané na Slovensku. Ide o podvod. viac

8. marca 2019 | Novinky.cz: Česká polícia obvinila päticu z daňových podvodov pri dovoze luxusných jazdeniek z Nemecka

11. februára 2019 | Topspeed.sk: Kúpili ste stočené auto? Ako sa určuje výška škody?

Dozvedeli ste sa, že ste kúpili ojazdené stočené auto? Chcete podať trestné oznámenie? Ako sa určuje škoda, ktorá vám kúpou takého auta vznikla? Doteraz existovali v podstate 2 spôsoby. Avšak začiatkom januára v záujme jednotného uplatňovania zákonov bolo vydané stanovisko generálneho prokurátora, ktoré sa priamo dotýka problematiky… viac

1. februára 2019 | Markíza: Má podozrenie, že na aute z bazáru sú stočené kilometre

Večná dilema, ktorá trápi mnoho ľudí, uvažujúcich o kúpe auta, nové alebo jazdené. A keď sa už človek rozhodne pre takzvanú jazdenku, prichádzaj ďalšia dilema, súkromný inzerát, či autobazár. Kde máme lepšiu garanciu, že nekúpime mačku vo vreci? Mário z našej reportáže si myslel, že spravil všetko, čo mal, aby ho na aute, ktoré je… viac

31. januára 2019 | TOPSPEED.sk: Zlodejom odolali len 3 autá z 240 testovaných s bezkľúčovým vstupom