Finančná správa: Miliónový podvod s ojazdenými autami

Predajca ojazdených luxusných motorových vozidiel je podozrivý z účelového znižovania daňovej povinnosti. Colníci z Kriminálneho úradu finančnej správy (KÚFS) mu pri prehliadke priestorov pre podozrenie z porušovania daňových predpisov v oblasti DPH zaistili účtovníctvo. Finančný únik predstavuje sumu takmer jeden milión eur.

Predajca ojazdených vozidiel prevádzkoval internetové stránky, na ktorých predával ojazdené motorové vozidlá luxusných značiek ako AUDI, LAND ROVER, BMW a ďalšie. Vozidlá z viacerých autobazárov z iných členských štátov EÚ zabezpečoval prostredníctvom nekontaktných daňových subjektov. Tí nepriznávali nadobudnutie vozidla z iných členských štátov EÚ ani ich následné dodanie slovenskému predajcovi. Na základe takto vytvorených účelových obchodných reťazcov predajca automobilov predával použité motorové vozidlá prevažne právnickým osobám s minimálnou maržou. Cieľom bolo ponížiť vlastnú daňovú povinnosť voči štátnemu rozpočtu.

Predajca je podozrivý z nezaplatenia a neodvedenia DPH na vstupe, čím navyše umožnil ďalším účastníkom v reťazci si daň na vstupe odpočítať. Takýmto spôsobom predajca obchodoval už od roku 2015.

Colníci z KÚFS prehľadali priestory, kde dochádzalo k predaju dovezených áut a zaistili účtovné doklady na účely ďalších úkonov pre správne určenie DPH. Finančný únik na DPH vyčíslili na takmer jeden milión eur. V prípade dokázania viny hrozí podozrivým osobám z daňových trestných činov podľa Trestného zákona trest odňatia slobody na 7 až 12 rokov.

Celý článok tu.

8. decembra 2017 | Finančná správa: Miliónový podvod s ojazdenými autami

5. decembra 2017 | Doplatili na predaj stočeného auta – firma bude zrušená

Spoločnosť SINCE STAR zo Žiliny doplatila na predaj o približne 10 000 kilometrov stočeného automobilu Mercedes ML. Okresný úrad podal návrh na jej zrušenie. Podnet na vykonanie kontroly Slovenskou obchodnou inšpekciou zaslalo združenie SOVA, ktoré dlhodobo bojuje proti stáčaniu odometrov.  viac