Finančná správa: Miliónový podvod s ojazdenými autami

Predajca ojazdených luxusných motorových vozidiel je podozrivý z účelového znižovania daňovej povinnosti. Colníci z Kriminálneho úradu finančnej správy (KÚFS) mu pri prehliadke priestorov pre podozrenie z porušovania daňových predpisov v oblasti DPH zaistili účtovníctvo. Finančný únik predstavuje sumu takmer jeden milión eur.

Predajca ojazdených vozidiel prevádzkoval internetové stránky, na ktorých predával ojazdené motorové vozidlá luxusných značiek ako AUDI, LAND ROVER, BMW a ďalšie. Vozidlá z viacerých autobazárov z iných členských štátov EÚ zabezpečoval prostredníctvom nekontaktných daňových subjektov. Tí nepriznávali nadobudnutie vozidla z iných členských štátov EÚ ani ich následné dodanie slovenskému predajcovi. Na základe takto vytvorených účelových obchodných reťazcov predajca automobilov predával použité motorové vozidlá prevažne právnickým osobám s minimálnou maržou. Cieľom bolo ponížiť vlastnú daňovú povinnosť voči štátnemu rozpočtu.

Predajca je podozrivý z nezaplatenia a neodvedenia DPH na vstupe, čím navyše umožnil ďalším účastníkom v reťazci si daň na vstupe odpočítať. Takýmto spôsobom predajca obchodoval už od roku 2015.

Colníci z KÚFS prehľadali priestory, kde dochádzalo k predaju dovezených áut a zaistili účtovné doklady na účely ďalších úkonov pre správne určenie DPH. Finančný únik na DPH vyčíslili na takmer jeden milión eur. V prípade dokázania viny hrozí podozrivým osobám z daňových trestných činov podľa Trestného zákona trest odňatia slobody na 7 až 12 rokov.

Celý článok tu.

včera, 25. apríla 2018 | iDnes.cz: Podvodníci sú pri stáčaní jazdených áut čoraz trúfalejší

Pretáčanie tachometrov ojazdených áut neustupuje. Počas prvého štvrťroka sa v Česku ponúkalo ma predaj 42 percent ojazdených áut so zmanipulovaným počtom ojazdených kilometrov. Vyplýva to zo štatistík spoločnosti Cebia, ktorá sa zaoberá overovaním pôvodu ojazdených vozidiel. viac

10. apríla 2018 | Autobild.sk: Nový zákon: Pribudnú zákazy a tvrdšie postihy

V podstate každý zákon prináša aj sankcie. Výnimkou nie je ani nový zákon o podmienkach prevádzky vozidiel. Pozreli sme na novinky, ktoré priniesol. Zákazov pre vodičov pribudlo. Mimoriadne tvrdé tresty budú napríklad za demontáž filtra pevných častíc. viac

5. marca 2018 | Korzar.sk: Majiteľa autobazáru odsúdili za spreneveru a podvod

Vlastníci vozidiel peniaze za svoje autá nedostali. Okresný súd Košice II sa minulý týždeň zaoberal prípadom Košičana, obvineného z pokračujúcich zločinov sprenevery a prečinu podvodu. Ide o Radoslava K. (43), majiteľa Willis autobazáru na ulici Nižné Kapustníky. Od októbra 2016 do augusta 2017 trávil čas vo väzbe. viac

27. februára 2018 | Záujemcovia o jazdenky pozor! Podvodné inzeráty na jazdenky stále nie sú minulosťou

U nás a aj v Českej republike sa stále nepodarilo zastaviť podvody s inzerátmi, v ktorých podvodníci ponúkajú zdanlivo výhodné vozidlá. Na jeden taký prípad upozornil spotrebiteľ české združenie SOVA, o ďalších informovali české a slovenské médiá. viac

14. februára 2018 | Autobild.sk: Nenaleťte falošnému policajtovi!

Dunajskostredskí policajti vyšetrujú prípad falošného policajta, ktorý na ich teritóriu zastavuje vodičov a žiada od nich pokutu za priestupok. viac