TV Markíza: Nigérijské podvody, tentoraz s ojazdenými autami

Predseda združenia SOVA hovoril v relácii Reflex od TV Markíza o podvodných inzerátoch.

petrus reflex 2

HERMAN Patrik, moderátor

Vitajte pri obrazovkách, milí priatelia. Fantázia je dar, len škoda, že ho dostali do vienka aj podvodníci. Majú nás evidentne prečítaných, vedia, že stačí lákavá ponuka a majú nás v hrsti. Najnovšie to skúšajú pri predaji áut zo zahraničia. Na prvý pohľad vzrušujúco nízka cena, stačí iba zaplatiť zálohu za dopravu a radosť je na svete. Žiaľ, iba na strane podvodníka.

GAJDOŠÍK Andrej, redaktor

Takzvané nigérijské podvody nie sú v reportážach Reflexu ničím neznámym. Upozorňovali sme na čudesné listy s dedičstvami, reakcie na inzeráty, kde vám podvodníci ponúkali za tovar viac peňazí ako chcete, byt na prenájom, ktoré vlastne neexistovali alebo lásku, ktorá nakoniec skončila vaším bankrotom. Najnovšie sa títo podvodníci zamerali na biznis s ojazdenými autami. Na lákavý inzerát narazil náš divák Erik.

Erik

Ja som mu telefonoval, ale telefón bol nefunkčný, tak som napísal správu, kde mi úplne rýchlo odpovedali, že tá ponuka je aktuálna.

GAJDOŠÍK Andrej, redaktor

Pozrime sa detailne na inzerát. Volkswagen Sharan za 4320 eur, v popise chýbajú podrobnosti, predajca neuvádza ročník, ani stav tachometra. Aj napriek tomu cena je lákavá. V emaile však namiesto detailov o aute, odznieva len nejaký príbeh.

Erik

Bol tam nejaký ten príbeh, že bol nejaký manažér pracujúci na Slovensku pre jednu stavebnú firmu. Práce už ukončili a chcú ísť domov do Talianska, ale auto má nejaký problém prihlásiť tam a tak preto ho vlastne predáva akože na Slovensko, /nezrozumiteľné slová/.

GAJDOŠÍK Andrej, redaktor

Oslovili sme človeka, ktorý sa roky zaoberá predajom ojazdených vozidiel a ukázali sme mu fotografie z inzerátu. Viete reálne zhodnotiť, že či toto auto a tá cena by mohli korešpondovať?

KURUCZ Peter, predajca ojazdených automobilov

No už na prvý pohľad vidím, že tento model, ktorý sa vyrábal zhruba na prelome roku 2009/2010 je novší a teda absolútne mimo tejto cenovej kategórie. Už na prvý pohľad je tá cena, by som povedal, viac ako nižšia.

GAJDOŠÍK Andrej, redaktor

Erik pokračoval v komunikácii s predajcom. Ten od neho pýtal rôzne kontaktne údaje a zároveň finančnú zálohu 50 percent, vraj na prepravu.

Erik

Oni mi to auto pošlú na Slovensko prepravcom a ja si ho pozriem. Keď sa mi nepáči, tak jednoducho neprevezmem, akože vrátim naspäť.

GAJDOŠÍK Andrej, redaktor

Na to záujemca spozornel a začal googliť. Na českej webstránke objavil identický prípad.

Erik

Ako cez kopirák s tým mojím prípadom s jedným rozdielom, že to auto nebolo v Taliansku, ale v Španielsku.

GAJDOŠÍK Andrej, redaktor

Aby sme sa utvrdili v tom, že je to podvod, tiež reagujeme na inzerát. Telefón nikto nedvíha, kontaktujeme sa teda emailom a odpoveď prichádza na druhý deň. Medzitým sme však podľa evidenčných čísiel našli ďalší inzerát, tentoraz originál. Cena je takmer trojnásobná. Predajca netuší, že fotky jeho auta niekto ukradol.

David, inzerent

Aha, no vidíte, to som prekvapený, že akurát mne sa takéto niečo, ale však čo si budeme klamať, no sme na Slovensku, takže podvodom tu, asi len tak sa dá nejakým spôsobom hýbať.

KURUCZ Peter, predajca ojazdených automobilov

Stretávame sa, bohužiaľ, posledné roky pravidelne s takýmito inzerátmi. Zhruba možno 5 rokov dozadu bol taký boom, kedy to celé začalo. Začali sme evidovať žiadosti od klientov, aby sme im takéto autá preverili. Bohužiaľ tieto inzeráty neobsahujú nikdy VIN číslo a absolútne žiadne znaky, informácií je minimum, takže nevieme a nemáme na základe čoho tie autá overiť.

PETRUS Július, Spolok na ochranu vlastníkov automobilov

Cieľom takéhoto podvodu je vylákať od kupujúceho sumu za dopravu a nie je cieľom predať vozidlo.

Erik

Ja som tak prezeral nejaké tie fóre, tak ľudia dokonca aj poslali /nezrozumiteľné slovo/ a boli prípady, čo som čítal, kde ľudia povedali, že dajte si pozor, lebo ja som prišiel o peniaze, niečo v tom zmysle.

PETRUS Július, Spolok na ochranu vlastníkov automobilov

Problém je v tom, že ľudia sú dosť dôverčiví a na základe kúpnej ceny naletia na takéto podvodné inzeráty.

GAJDOŠÍK Andrej, redaktor

Za každým nigérijským podvodom je príbeh. Ten z našej reportáže je o talianskom manažérovi, ale je ich omnoho viac.

PETRUS Július, Spolok na ochranu vlastníkov automobilov

Vymyslí si nejaký príbeh, prečo potrebuje to vozidlo predať, napríklad dostal vynikajúcu prácu na ropnej plošine alebo rybárskej lodi vo Veľkej Británii a keďže on má Octáviu, ktorá má riadenie na ľavej strane, to auto ani v podstate nepotrebuje a nepoužíva ho, takže sa ho snaží zbaviť aj keď pod cenu.

GAJDOŠÍK Andrej, redaktor

Podvodníci nekomunikujú telefonicky, ale iba emailom. Ich typickým znakom je skomolená slovenčina z webového prekladača.

KURUCZ Peter, predajca ojazdených automobilov

Akonáhle vidíme napísaný mail takouto lámanou slovenčinou, by som to nazval, okamžite vymazať a ďalej nekomunikovať. Títo ľudia majú na to svoje praktiky, kedy pôsobia alebo snažia sa pôsobiť naozaj dôveryhodne, nič pre nich nie je problém vybaviť, všetko zabezpečia a tak ďalej, len chcú jednu malú drobnosť od vás a to nejakú sumu peňazí dopredu.

PETRUS Július, Spolok na ochranu vlastníkov automobilov

Samozrejme, keď už zaplatíte tento preddavok, už s vami prestane potom komunikovať.

GAJDOŠÍK Andrej, redaktor

Rozoznať nigérijský typ podvodu je pritom veľmi jednoduché, ak si dáte pozor na niekoľko vecí.

KURUCZ Peter, predajca ojazdených automobilov

V tomto prípade, pokiaľ zbadáme tri základné znaky a to je, príliš nízka cena vozidla, žiadne informácie, lámaná slovenčina, ruky preč od takéhoto obchodu, pretože z toho určite nemôže byť nič reálne.

Celú reportáž nájdete tu.

27. novembra 2018 | Aktuality.sk: Špekulant skúsil nový trik. Ľudia majú problém dostať sa k autu aj peniazom

Mladík z Trenčína použil trik s platbou za auto. V skutočnosti sa rodiny nedočkali peňazí za vozidlá, ktoré predali. Tie skončili rýchlo v rukách nových majiteľov. viac

8. novembra 2018 | TOPSPEED.SK: Dokázala stáčenie, no polícia odkázala, že “skutok sa nestal”

Tento príbeh sa nestal sa nikomu, koho poznáme. Prevzali sme ho celý zo stránky overenie-vozidla.sk. Názov je skutočne výstižný: Dokázala stáčenie km, ale polícia jej odkázala “skutok sa nestal”. Známa fráza na konci titulku, nemyslíte? Ťažko povedať, či ide o promo článok danej stránky. No zdá sa, že sa vec… viac

8. novembra 2018 | Autobild: Stočil auto o 350 000 km: Konečne tvrdý trest

Manipulácia s odometrami patrí medzi najväčšie nešváry súčasného trhu s jazdenkami. V niektorých prípadoch nájazd vizuálne klesne o státisíce km! Zdá sa, že mimo EÚ už s týmito podvodníkmi stratili nervy. viac

31. októbra 2018 | TOPSPEED.SK: Neuveriteľná spoveď poľského kšeftára s jazdenkami!

Kúpiť dobre jazdené auto je umenie. Kto si tým prešiel, vie, o čom hovorím. Kúpiť dobré jazdené auto zo zahraničia? Myslíte si, že to je ľahké? Že to vami vysnívané auto na vás niekde čaká v suchej garáži? Nevravím, že to nie je možné, že sa to nedá... Pár prípadov sa nájde. Včera zverejnili spoveď poľského kšeftára, ako sa robí… viac

23. októbra 2018 | Auto.sk: Radi jazdíte rýchlo? V týchto európskych krajinách sú najprísnejšie tresty

Porušovanie pravidiel cestnej premávky by nemalo byť tolerované nikde. Ohrozovanie ostatných rýchlou jazdou je nebezpečné pre všetkých. V týchto krajinách si za rýchlu jazdu zaplatíte najviac. viac