TA3: Pri dovoze áut sa robia podvody za milióny

Viac ako 50 miliónov eur ročne je odhadovaná škoda, ktorú spôsobujú štátu firmy neodvedením DPH za ojazdené autá nakupované v zahraničí. Tvrdí to Finančné riaditeľstvo na základe kontrolnej akcie, ktorú vykonali spolu s políciou.

Na tlačovej besede v Bratislave o tom informoval prezident finančnej správy František Imrecze spolu s policajným viceprezidentom Milanom Lučanským a generálnym riaditeľom Sekcie daňovej a colnej Finančného riaditeľstva Danielom Čechom.

Tím tzv. Daňovej kobry sa zameral tentokrát na dovozcov a predajcov jazdených áut. Niektorí obchodníci sa podľa našich úradov zameriavajú na nákup jazdených áut z veľkých aukčných domov, najmä v Rakúsku a Nemecku, kde je predaj áut oslobodený od platenia DPH, keďže opúšťajú krajinu. Daň však má byť zaplatená po preprave auta u nás. Finančná správa preto upozorňuje na podozrivé ceny áut v bazároch. "Tým, že nezaplatia DPH, tak im tie zdroje zostávajú ako obchodná marža a konečnému spotrebiteľovi sa tým pádom môže zdať nákup tohto ojazdeného auta ako veľmi výhodný," povedal Imrecze.

Ľuďom radí, aby si pri nákupe takýchto áut vypýtali od predajcu doklad o zaplatení DPH a skontrolovali aj ostatné potrebné dokumenty k autu.

Akcia Daňovej kobry sa konala v októbri a začali ju naraz v 13 firmách a deviatich skladoch kamenných prevádzok. Preverili 783 automobilov. Okrem daňových únikov sa kontrolóri zamerali aj na odhalenie áut s nelegálne zmenenou identitou. "Dôkazom, že sme subjekty dobre vybrali, je aj to, že boli pokusy o prepis spoločností na zahraničné nekontaktné osoby, ktoré sa diali po začiatku kontrol," priblížil generálny riaditeľ Sekcie daňovej a colnej Finančného riaditeľstva Daniel Čech. Dodal, že po kontrole bol jeden autobazár už na druhý deň zatvorený.

Podľa 1. viceprezidenta Policajného zboru Milana Lučanského zaistili pri akcii evidenčné čísla, ktoré mali byť už dávno odovzdané na dopravnom inšpektoráte. "Boli tiež zistené osvedčenia o evidencii vozidla, ktoré bolo nahlásené v pátraní," priblížil. Podľa jeho slov vo viacerých prípadoch začali trestné stíhanie vo veci. "Uvidíme následným šetrením, či budú znášané konkrétne obvinenia voči konkrétnym osobám," dodal.

Celú reportáž nájdete tu.

dnes, 21. marca 2019 | Pravda.sk: Pozor! Na Slovensko mieria autá určené do šrotu. Nenechajte sa nachytať

V poslednom čase sa podľa spoločnosti Iris Ident, ktorá sa zaoberá kontrolou originality vozidiel, množia prípady dovozu ojazdených áut z Nemecka, ktoré sú v skutočnosti určené na recykláciu. Upozorňuje, že tieto autá nemôžu byť znovu prihlásené, a teda ani využívané na Slovensku. Ide o podvod. viac

8. marca 2019 | Novinky.cz: Česká polícia obvinila päticu z daňových podvodov pri dovoze luxusných jazdeniek z Nemecka

Colníci a polícia zadržali päť obchodníkov s jazdenými luxusnými autami, ktorí pri svojich obchodoch spôsobili štátu podľa spisu škodu bezmála štyridsať miliónov korún (v prepočte 1,56 milióna eur). Zánovné jazdenky z Nemecka skupina údajne vozila do Českej republiky niekoľko rokov. Celkom by podľa výkazov malo ísť o… viac

11. februára 2019 | Topspeed.sk: Kúpili ste stočené auto? Ako sa určuje výška škody?

Dozvedeli ste sa, že ste kúpili ojazdené stočené auto? Chcete podať trestné oznámenie? Ako sa určuje škoda, ktorá vám kúpou takého auta vznikla? Doteraz existovali v podstate 2 spôsoby. Avšak začiatkom januára v záujme jednotného uplatňovania zákonov bolo vydané stanovisko generálneho prokurátora, ktoré sa priamo dotýka problematiky… viac

1. februára 2019 | Markíza: Má podozrenie, že na aute z bazáru sú stočené kilometre

Večná dilema, ktorá trápi mnoho ľudí, uvažujúcich o kúpe auta, nové alebo jazdené. A keď sa už človek rozhodne pre takzvanú jazdenku, prichádzaj ďalšia dilema, súkromný inzerát, či autobazár. Kde máme lepšiu garanciu, že nekúpime mačku vo vreci? Mário z našej reportáže si myslel, že spravil všetko, čo mal, aby ho na aute, ktoré je… viac

31. januára 2019 | TOPSPEED.sk: Zlodejom odolali len 3 autá z 240 testovaných s bezkľúčovým vstupom