TA3: Pri dovoze áut sa robia podvody za milióny

Viac ako 50 miliónov eur ročne je odhadovaná škoda, ktorú spôsobujú štátu firmy neodvedením DPH za ojazdené autá nakupované v zahraničí. Tvrdí to Finančné riaditeľstvo na základe kontrolnej akcie, ktorú vykonali spolu s políciou.

Na tlačovej besede v Bratislave o tom informoval prezident finančnej správy František Imrecze spolu s policajným viceprezidentom Milanom Lučanským a generálnym riaditeľom Sekcie daňovej a colnej Finančného riaditeľstva Danielom Čechom.

Tím tzv. Daňovej kobry sa zameral tentokrát na dovozcov a predajcov jazdených áut. Niektorí obchodníci sa podľa našich úradov zameriavajú na nákup jazdených áut z veľkých aukčných domov, najmä v Rakúsku a Nemecku, kde je predaj áut oslobodený od platenia DPH, keďže opúšťajú krajinu. Daň však má byť zaplatená po preprave auta u nás. Finančná správa preto upozorňuje na podozrivé ceny áut v bazároch. "Tým, že nezaplatia DPH, tak im tie zdroje zostávajú ako obchodná marža a konečnému spotrebiteľovi sa tým pádom môže zdať nákup tohto ojazdeného auta ako veľmi výhodný," povedal Imrecze.

Ľuďom radí, aby si pri nákupe takýchto áut vypýtali od predajcu doklad o zaplatení DPH a skontrolovali aj ostatné potrebné dokumenty k autu.

Akcia Daňovej kobry sa konala v októbri a začali ju naraz v 13 firmách a deviatich skladoch kamenných prevádzok. Preverili 783 automobilov. Okrem daňových únikov sa kontrolóri zamerali aj na odhalenie áut s nelegálne zmenenou identitou. "Dôkazom, že sme subjekty dobre vybrali, je aj to, že boli pokusy o prepis spoločností na zahraničné nekontaktné osoby, ktoré sa diali po začiatku kontrol," priblížil generálny riaditeľ Sekcie daňovej a colnej Finančného riaditeľstva Daniel Čech. Dodal, že po kontrole bol jeden autobazár už na druhý deň zatvorený.

Podľa 1. viceprezidenta Policajného zboru Milana Lučanského zaistili pri akcii evidenčné čísla, ktoré mali byť už dávno odovzdané na dopravnom inšpektoráte. "Boli tiež zistené osvedčenia o evidencii vozidla, ktoré bolo nahlásené v pátraní," priblížil. Podľa jeho slov vo viacerých prípadoch začali trestné stíhanie vo veci. "Uvidíme následným šetrením, či budú znášané konkrétne obvinenia voči konkrétnym osobám," dodal.

Celú reportáž nájdete tu.

14. novembra 2017 | Ani nový zákon o cestnej premávke stáčanie odometrov neodstráni

Nové opatrenie v sebe reflektuje nariadenia a predpisy Európskej únie. Stále však umožňuje stáčanie fyzickým osobám, ktoré nie sú podnikatelia. Trestá iba právnické osoby a fyzické osoby – podnikateľov. Aj napriek mnohým pozitívnym bodom, ktoré zákon obsahuje, nerieši problematiku stáčania komplexne a podporuje rozvoj tzv.… viac

9. novembra 2017 | Autobild: Štyri veľké zmeny: Pocíti ich každý motorista

Parlament sa bude tento mesiac zaoberať novelou, ktorá prinesie rozšírenie siete staníc technickej a emisnej kontroly. To môže priniesť pozitíva, no aj negatíva. viac

1. novembra 2017 | iRozhlas.cz: Poliaci dovážajú najviac jazdených áut v Európe. Veľká väčšina z nich má stočený odometer

Poľsko sa pokúša bojovať so stáčaním odometrov ojazdených áut. Tamojší zväz dílerov automobilov odhaduje, že s najazdenými kilometrami niekto manipuloval až v 80 % vozidiel dovezených zo zahraničia. viac

26. októbra 2017 | Autobild: Ukradnúť auto? Zlodeji to zvládnu za 6 sekúnd!

Bezkľúčové systémy sú komfortné a mnohí motoristi si ich nevedia vynachváliť. Ich slabinou je však slabá odolnosť. Zlodejom stačí pár sekúnd a vybavenie za pár eur. viac

14. septembra 2017 | Bojíte sa podvodu pri kúpe jazdenky? Pomôže vám aktualizovaná príručka

Možno aj vy jazdíte autom, ktoré má pozmenený rok výroby. Tento problém sa odhadom týka až 20 % automobilov jazdiacich po slovenských cestách. Vodiči často ani nevedia, že sa stali obeťou podvodu z čoho vyplývajú ďalšie riziká. Toto je však iba jeden z trikov, ktoré používajú podvodníci, aby zvýšili hodnotu predávaného auta. Združenie… viac