TA3: Pri dovoze áut sa robia podvody za milióny

Viac ako 50 miliónov eur ročne je odhadovaná škoda, ktorú spôsobujú štátu firmy neodvedením DPH za ojazdené autá nakupované v zahraničí. Tvrdí to Finančné riaditeľstvo na základe kontrolnej akcie, ktorú vykonali spolu s políciou.

Na tlačovej besede v Bratislave o tom informoval prezident finančnej správy František Imrecze spolu s policajným viceprezidentom Milanom Lučanským a generálnym riaditeľom Sekcie daňovej a colnej Finančného riaditeľstva Danielom Čechom.

Tím tzv. Daňovej kobry sa zameral tentokrát na dovozcov a predajcov jazdených áut. Niektorí obchodníci sa podľa našich úradov zameriavajú na nákup jazdených áut z veľkých aukčných domov, najmä v Rakúsku a Nemecku, kde je predaj áut oslobodený od platenia DPH, keďže opúšťajú krajinu. Daň však má byť zaplatená po preprave auta u nás. Finančná správa preto upozorňuje na podozrivé ceny áut v bazároch. "Tým, že nezaplatia DPH, tak im tie zdroje zostávajú ako obchodná marža a konečnému spotrebiteľovi sa tým pádom môže zdať nákup tohto ojazdeného auta ako veľmi výhodný," povedal Imrecze.

Ľuďom radí, aby si pri nákupe takýchto áut vypýtali od predajcu doklad o zaplatení DPH a skontrolovali aj ostatné potrebné dokumenty k autu.

Akcia Daňovej kobry sa konala v októbri a začali ju naraz v 13 firmách a deviatich skladoch kamenných prevádzok. Preverili 783 automobilov. Okrem daňových únikov sa kontrolóri zamerali aj na odhalenie áut s nelegálne zmenenou identitou. "Dôkazom, že sme subjekty dobre vybrali, je aj to, že boli pokusy o prepis spoločností na zahraničné nekontaktné osoby, ktoré sa diali po začiatku kontrol," priblížil generálny riaditeľ Sekcie daňovej a colnej Finančného riaditeľstva Daniel Čech. Dodal, že po kontrole bol jeden autobazár už na druhý deň zatvorený.

Podľa 1. viceprezidenta Policajného zboru Milana Lučanského zaistili pri akcii evidenčné čísla, ktoré mali byť už dávno odovzdané na dopravnom inšpektoráte. "Boli tiež zistené osvedčenia o evidencii vozidla, ktoré bolo nahlásené v pátraní," priblížil. Podľa jeho slov vo viacerých prípadoch začali trestné stíhanie vo veci. "Uvidíme následným šetrením, či budú znášané konkrétne obvinenia voči konkrétnym osobám," dodal.

Celú reportáž nájdete tu.

25. júna 2018 | Noviny.sk: Kukláči rozbili organizovanú skupinu autičkárov. Zasahoval aj vrtuľník

Polícii sa podarilo rozložiť organizovanú skupinu autičkárov a členov bankomatovej mafie, na ktorých boli vydané Európske zatýkacie rozkazy. Na akciu sa policajti pripravovali od konca roka 2016. V sobotu zadržali päť osôb. viac

4. júna 2018 | 24hodín: Europoslanci chcú zákon proti stáčaniu kilometrov v ojazdených autách

Európsky parlament (EP) vo štvrtok vyzval Európsku komisiu, aby v priebehu 12 mesiacov predložila legislatívny návrh s opatreniami proti manipulácii s odometrami, s počítadlami najazdených kilometrov v automobiloch. viac