TA3: Pri dovoze áut sa robia podvody za milióny

Viac ako 50 miliónov eur ročne je odhadovaná škoda, ktorú spôsobujú štátu firmy neodvedením DPH za ojazdené autá nakupované v zahraničí. Tvrdí to Finančné riaditeľstvo na základe kontrolnej akcie, ktorú vykonali spolu s políciou.

Na tlačovej besede v Bratislave o tom informoval prezident finančnej správy František Imrecze spolu s policajným viceprezidentom Milanom Lučanským a generálnym riaditeľom Sekcie daňovej a colnej Finančného riaditeľstva Danielom Čechom.

Tím tzv. Daňovej kobry sa zameral tentokrát na dovozcov a predajcov jazdených áut. Niektorí obchodníci sa podľa našich úradov zameriavajú na nákup jazdených áut z veľkých aukčných domov, najmä v Rakúsku a Nemecku, kde je predaj áut oslobodený od platenia DPH, keďže opúšťajú krajinu. Daň však má byť zaplatená po preprave auta u nás. Finančná správa preto upozorňuje na podozrivé ceny áut v bazároch. "Tým, že nezaplatia DPH, tak im tie zdroje zostávajú ako obchodná marža a konečnému spotrebiteľovi sa tým pádom môže zdať nákup tohto ojazdeného auta ako veľmi výhodný," povedal Imrecze.

Ľuďom radí, aby si pri nákupe takýchto áut vypýtali od predajcu doklad o zaplatení DPH a skontrolovali aj ostatné potrebné dokumenty k autu.

Akcia Daňovej kobry sa konala v októbri a začali ju naraz v 13 firmách a deviatich skladoch kamenných prevádzok. Preverili 783 automobilov. Okrem daňových únikov sa kontrolóri zamerali aj na odhalenie áut s nelegálne zmenenou identitou. "Dôkazom, že sme subjekty dobre vybrali, je aj to, že boli pokusy o prepis spoločností na zahraničné nekontaktné osoby, ktoré sa diali po začiatku kontrol," priblížil generálny riaditeľ Sekcie daňovej a colnej Finančného riaditeľstva Daniel Čech. Dodal, že po kontrole bol jeden autobazár už na druhý deň zatvorený.

Podľa 1. viceprezidenta Policajného zboru Milana Lučanského zaistili pri akcii evidenčné čísla, ktoré mali byť už dávno odovzdané na dopravnom inšpektoráte. "Boli tiež zistené osvedčenia o evidencii vozidla, ktoré bolo nahlásené v pátraní," priblížil. Podľa jeho slov vo viacerých prípadoch začali trestné stíhanie vo veci. "Uvidíme následným šetrením, či budú znášané konkrétne obvinenia voči konkrétnym osobám," dodal.

Celú reportáž nájdete tu.

včera, 25. apríla 2018 | iDnes.cz: Podvodníci sú pri stáčaní jazdených áut čoraz trúfalejší

Pretáčanie tachometrov ojazdených áut neustupuje. Počas prvého štvrťroka sa v Česku ponúkalo ma predaj 42 percent ojazdených áut so zmanipulovaným počtom ojazdených kilometrov. Vyplýva to zo štatistík spoločnosti Cebia, ktorá sa zaoberá overovaním pôvodu ojazdených vozidiel. viac

10. apríla 2018 | Autobild.sk: Nový zákon: Pribudnú zákazy a tvrdšie postihy

V podstate každý zákon prináša aj sankcie. Výnimkou nie je ani nový zákon o podmienkach prevádzky vozidiel. Pozreli sme na novinky, ktoré priniesol. Zákazov pre vodičov pribudlo. Mimoriadne tvrdé tresty budú napríklad za demontáž filtra pevných častíc. viac

5. marca 2018 | Korzar.sk: Majiteľa autobazáru odsúdili za spreneveru a podvod

Vlastníci vozidiel peniaze za svoje autá nedostali. Okresný súd Košice II sa minulý týždeň zaoberal prípadom Košičana, obvineného z pokračujúcich zločinov sprenevery a prečinu podvodu. Ide o Radoslava K. (43), majiteľa Willis autobazáru na ulici Nižné Kapustníky. Od októbra 2016 do augusta 2017 trávil čas vo väzbe. viac

27. februára 2018 | Záujemcovia o jazdenky pozor! Podvodné inzeráty na jazdenky stále nie sú minulosťou

U nás a aj v Českej republike sa stále nepodarilo zastaviť podvody s inzerátmi, v ktorých podvodníci ponúkajú zdanlivo výhodné vozidlá. Na jeden taký prípad upozornil spotrebiteľ české združenie SOVA, o ďalších informovali české a slovenské médiá. viac

14. februára 2018 | Autobild.sk: Nenaleťte falošnému policajtovi!

Dunajskostredskí policajti vyšetrujú prípad falošného policajta, ktorý na ich teritóriu zastavuje vodičov a žiada od nich pokutu za priestupok. viac