SOVA varuje pred kúpou jazdeného vozidla po povodniach, žiadajte garancie, že nebolo zatopené

Ako po každých povodniach, aj po tých súčasných sa s veľkou istotou objaví v autobazároch a v súkromnej inzercii množstvo zaplavených vozidiel, ktorých nákup je spojený so značným rizikom. Ako sa dajú takéto autá odhaliť a kde hrozí najmenšia pravdepodobnosť, že si taký automobil kúpite? Združenie SOVA prináša praktické rady.

„Voda, nemusí zatopiť auto až do výšky palubnej dosky, stačí ak sa dostane do motorového priestoru a elektroinštalácie. Poškodí tak elektrické a elektronické časti vozidla, ktoré skorodujú. V dôsledku tohto "neviditeľného" poškodenia sa môžu v priebehu jazdy objaviť nečakané závady, ktoré môžu vo vyšších rýchlostiach viesť až k haváriám,“ upozornil predseda Združenia SOVA Mgr. Július Petrus.

S prihliadnutím k povodniam je podľa združenia nutné obozretne voliť miesto nákupu jazdeného vozidla. Majitelia zatopených vozidiel sa ich budú snažiť zbaviť za každú cenu, a keďže nikto nechce zatopené auto, budú sa snažiť zatajiť informácie o poškodení. "Podľa našich skúseností hrozí najväčšie riziko pri nákupe auta cez inzeráty. Pri súčasných povodniach sa to bude s najväčšou pravdepodobnosťou týkať aj dovozových jazdeniek. Najpopulárnejším zdrojom dovážaných áut je totiž Nemecko, ktoré je tohtoročnými povodňami postihnuté vo veľkom rozsahu," uviedol Petrus.

"Na zatopené autá je po povodniach možné naraziť dokonca aj v kamenných autobazároch. Preto by záujemcovia o kúpu jazdenky mali preveriť, či bazár garantuje prípadné vrátenie peňazí, pokiaľ by sa ukázalo, že auto bolo skutočne zatopené," dodal Petrus.

Združenie SOVA radí v nasledujúcich mesiacoch venovať skutočne väčšiu pozornosť pri kúpe vozidla v oblastiach zasiahnutých povodňami a v ich blízkom okolí z hľadiska možných známok zatopenia. „Je potrebné nahliadnuť pod plastové diely v interiéri auta, či tam nie sú stopy piesku alebo bahna. Skúste rozobrať čalúnenie dverí, nahliadnite pod prahové lišty, zdvihnite aj koberce, skontrolujte priestor pod sedačkami,“ radí Petrus.

Združenie radí hľadať známky zatopenia aj na miestach, ktoré by ste bežne neskúmali. „Pozrite sa pod prístrojovú dosku. Na to ľudia často zabúdajú. Práve tam môžu zostať stopy bahna. Privoňajte si k čalúneniu, či necítite zápach, všímajte si škvrny na sedadlách,“ zdôraznil Petrus.

Zmienené rady obsahuje tiež príručka združenia pre bezpečnú kúpu jazdenky, ktorú si záujemcovia môžu stiahnuť z webových stránok združenia cez odkaz http://www.zdruzenie-sova.sk/prirucka.pdf alebo o ňu požiadať na e-mailovej adrese združenia info@zdruzenie-sova.sk.

včera, 24. júla 2017 | iDnes.cz: Zaplaťte prepravu, nech ma neoklamete, žiadal záujemca o auto. Potom sa odmlčal

O ďalšom triku internetových podvodníkov informovali policajti z Přerovska. Miestny obyvateľ prišiel o viac ako dvadesať tisíc korún v rámci predaja svojho auta potom, čo ho údajný záujemca presvedčil, aby popredu zaplatil dopravu a dokázal tak, že sa nejedná o podvod. viac

20. júna 2017 | Denik.cz: Brusel zatvára oči pred podvodmi so stáčaním odometrov, tvrdia europoslanci

Český denik.cz priniesol správu o zamietnutí celoeurópskeho riešenia problematiky stáčania odometrov, ktoré by ochránilo spotrebiteľov. Podvody s odometrami postihujú až tretinu všetkých ojazdených automobilov. To stojí podľa triezvych odhadov zákazníkov celej EU 5,5 až 9,6 miliárd eur ročne. Európska komisia sa však… viac