SOVA v Hospodárskych novinách: Trh zaplavujú autá z exekúcie

Podvody. Na Slovensku neexistuje centrálna evidencia exekúcií. Prídete o vozidlo i peniaze. Špekulanti s autami našli nový trik. Najnovšie sa rozmohli predaje vozidiel z exekúcie.

V takom prípade prídete takmer naisto o auto aj peniaze. Takéto podvody za posledné mesiace narástli niekoľkonásobne.

Opatrnosť, opatrnosť

Najčastejšie sa takéto vozidlá snažia podvodníci predať hneď vtedy, keď je na ich majetok , teda aj auto, uvalená exekúcia. Keďže na Slovensku neexistuje žiadna centrálna evidencia exekúcií, ste bezradní. V praxi to znamená, že ak by ste chceli zistiť skutočný pôvod auta, museli by ste obvolať všetkých exekútorov na Slovensku.

Najčastejšie a najlepšie sa takéto autá predávajú cez malý autobazár, internet alebo inzerát. Najšikovnejším trikom je pritom nízka cena. „Vymáhateľnosť takejto pohľadávky je takmer nulová. Človek, ktorý takéto auto predal, má problémy s peniazmi a tie za vozidlo použije hneď na uhradenie iných pohľadávok,“ uvádza pre HN manažér predaja pre Slovensko v AAA Auto Rudolf Krčmář.

Exekútor je v tomto prípade „vo výhode“. Má v rukách rozhodnutie o exekúcii a nezaujíma ho, kto je súčasným majiteľom auta. Petr Plevač z Darexu upozorňuje, že takéto vozidlo je potom blokované na dopravnom inšpektoráte a nie je možné ho prepísať, kým ho exekútor neodblokuje a neurobí tak, kým nie je vyplatený dlh.

No ten, čo auto predá s vedomím, že je na neho daná exekúcia, môže byť podľa exekútorského úradu podozrivý zo spáchania trestného činu marenia výkonu súdneho rozhodnutia.

So súdom a nulovou šancou

Ak ste si auto kúpili v autobazáre, podmienky vrátenia peňazí si poistite v zmluve. „Pokiaľ už exekúcia nastala a s pôvodným majiteľom sa nie je možné dohodnúť na vrátení peňazí, nezostáva nič iné ako vymáhať od neho cenu auta súdnou cestou ,“ radí našim čitateľom Július Petrus, predseda združenia SOVA, teda spolku na ochranu vlastníkov áut.

Ak sa však na súd obrátite, veľkú šancu nemáte, budete až na chvoste veriteľov čakajúcich na peniaze. Autobazáre pre HN tiež potvrdili, že aj im sa stalo, že vykúpili auto, na ktoré si neskôr nárokoval exekútor. Spoločnosť v tom prípade berie na seba kompletne celé riziko a zákazníkovi vracia celú zaplatenú sumu.

Pôvodný článok nájdete tu.

11. septembra 2018 | Týdeník policie: BMW za 3,5 milióna českých korún bolo za necelé dve minúty preč

Pozrite si video a prečítajte článok českého Týdeníku policie o bleskovej februárovej krádeži BMW za 3,5 milióna českých korún (v prepočte takmer 140 000 eur), ktoré bolo odcudzené z voľne prístupného parkoviska pred rodinným domom. viac

27. augusta 2018 | TV JOJ: Nálepkovo, okres Gelnica: Riskantná kúpa starého auta

Kúpa ojazdeného auta je často lotéria. Obzvlášť, ak už má svoj vek a najazdených vyše 200 tisíc kilometrov. Jozef zo Spiša potreboval lacné auto, no kúpil mačku vo vreci. Auto mu slúžilo 48 hodín. Nemá tak ani vozidlo, ani peniaze. viac