SOVA v Hospodárskych novinách: Trh zaplavujú autá z exekúcie

Podvody. Na Slovensku neexistuje centrálna evidencia exekúcií. Prídete o vozidlo i peniaze. Špekulanti s autami našli nový trik. Najnovšie sa rozmohli predaje vozidiel z exekúcie.

V takom prípade prídete takmer naisto o auto aj peniaze. Takéto podvody za posledné mesiace narástli niekoľkonásobne.

Opatrnosť, opatrnosť

Najčastejšie sa takéto vozidlá snažia podvodníci predať hneď vtedy, keď je na ich majetok , teda aj auto, uvalená exekúcia. Keďže na Slovensku neexistuje žiadna centrálna evidencia exekúcií, ste bezradní. V praxi to znamená, že ak by ste chceli zistiť skutočný pôvod auta, museli by ste obvolať všetkých exekútorov na Slovensku.

Najčastejšie a najlepšie sa takéto autá predávajú cez malý autobazár, internet alebo inzerát. Najšikovnejším trikom je pritom nízka cena. „Vymáhateľnosť takejto pohľadávky je takmer nulová. Človek, ktorý takéto auto predal, má problémy s peniazmi a tie za vozidlo použije hneď na uhradenie iných pohľadávok,“ uvádza pre HN manažér predaja pre Slovensko v AAA Auto Rudolf Krčmář.

Exekútor je v tomto prípade „vo výhode“. Má v rukách rozhodnutie o exekúcii a nezaujíma ho, kto je súčasným majiteľom auta. Petr Plevač z Darexu upozorňuje, že takéto vozidlo je potom blokované na dopravnom inšpektoráte a nie je možné ho prepísať, kým ho exekútor neodblokuje a neurobí tak, kým nie je vyplatený dlh.

No ten, čo auto predá s vedomím, že je na neho daná exekúcia, môže byť podľa exekútorského úradu podozrivý zo spáchania trestného činu marenia výkonu súdneho rozhodnutia.

So súdom a nulovou šancou

Ak ste si auto kúpili v autobazáre, podmienky vrátenia peňazí si poistite v zmluve. „Pokiaľ už exekúcia nastala a s pôvodným majiteľom sa nie je možné dohodnúť na vrátení peňazí, nezostáva nič iné ako vymáhať od neho cenu auta súdnou cestou ,“ radí našim čitateľom Július Petrus, predseda združenia SOVA, teda spolku na ochranu vlastníkov áut.

Ak sa však na súd obrátite, veľkú šancu nemáte, budete až na chvoste veriteľov čakajúcich na peniaze. Autobazáre pre HN tiež potvrdili, že aj im sa stalo, že vykúpili auto, na ktoré si neskôr nárokoval exekútor. Spoločnosť v tom prípade berie na seba kompletne celé riziko a zákazníkovi vracia celú zaplatenú sumu.

Pôvodný článok nájdete tu.

dnes, 21. marca 2019 | Pravda.sk: Pozor! Na Slovensko mieria autá určené do šrotu. Nenechajte sa nachytať

V poslednom čase sa podľa spoločnosti Iris Ident, ktorá sa zaoberá kontrolou originality vozidiel, množia prípady dovozu ojazdených áut z Nemecka, ktoré sú v skutočnosti určené na recykláciu. Upozorňuje, že tieto autá nemôžu byť znovu prihlásené, a teda ani využívané na Slovensku. Ide o podvod. viac

8. marca 2019 | Novinky.cz: Česká polícia obvinila päticu z daňových podvodov pri dovoze luxusných jazdeniek z Nemecka

Colníci a polícia zadržali päť obchodníkov s jazdenými luxusnými autami, ktorí pri svojich obchodoch spôsobili štátu podľa spisu škodu bezmála štyridsať miliónov korún (v prepočte 1,56 milióna eur). Zánovné jazdenky z Nemecka skupina údajne vozila do Českej republiky niekoľko rokov. Celkom by podľa výkazov malo ísť o… viac

11. februára 2019 | Topspeed.sk: Kúpili ste stočené auto? Ako sa určuje výška škody?

Dozvedeli ste sa, že ste kúpili ojazdené stočené auto? Chcete podať trestné oznámenie? Ako sa určuje škoda, ktorá vám kúpou takého auta vznikla? Doteraz existovali v podstate 2 spôsoby. Avšak začiatkom januára v záujme jednotného uplatňovania zákonov bolo vydané stanovisko generálneho prokurátora, ktoré sa priamo dotýka problematiky… viac

1. februára 2019 | Markíza: Má podozrenie, že na aute z bazáru sú stočené kilometre

Večná dilema, ktorá trápi mnoho ľudí, uvažujúcich o kúpe auta, nové alebo jazdené. A keď sa už človek rozhodne pre takzvanú jazdenku, prichádzaj ďalšia dilema, súkromný inzerát, či autobazár. Kde máme lepšiu garanciu, že nekúpime mačku vo vreci? Mário z našej reportáže si myslel, že spravil všetko, čo mal, aby ho na aute, ktoré je… viac

31. januára 2019 | TOPSPEED.sk: Zlodejom odolali len 3 autá z 240 testovaných s bezkľúčovým vstupom