SOVA v Hospodárskych novinách: Trh zaplavujú autá z exekúcie

Podvody. Na Slovensku neexistuje centrálna evidencia exekúcií. Prídete o vozidlo i peniaze. Špekulanti s autami našli nový trik. Najnovšie sa rozmohli predaje vozidiel z exekúcie.

V takom prípade prídete takmer naisto o auto aj peniaze. Takéto podvody za posledné mesiace narástli niekoľkonásobne.

Opatrnosť, opatrnosť

Najčastejšie sa takéto vozidlá snažia podvodníci predať hneď vtedy, keď je na ich majetok , teda aj auto, uvalená exekúcia. Keďže na Slovensku neexistuje žiadna centrálna evidencia exekúcií, ste bezradní. V praxi to znamená, že ak by ste chceli zistiť skutočný pôvod auta, museli by ste obvolať všetkých exekútorov na Slovensku.

Najčastejšie a najlepšie sa takéto autá predávajú cez malý autobazár, internet alebo inzerát. Najšikovnejším trikom je pritom nízka cena. „Vymáhateľnosť takejto pohľadávky je takmer nulová. Človek, ktorý takéto auto predal, má problémy s peniazmi a tie za vozidlo použije hneď na uhradenie iných pohľadávok,“ uvádza pre HN manažér predaja pre Slovensko v AAA Auto Rudolf Krčmář.

Exekútor je v tomto prípade „vo výhode“. Má v rukách rozhodnutie o exekúcii a nezaujíma ho, kto je súčasným majiteľom auta. Petr Plevač z Darexu upozorňuje, že takéto vozidlo je potom blokované na dopravnom inšpektoráte a nie je možné ho prepísať, kým ho exekútor neodblokuje a neurobí tak, kým nie je vyplatený dlh.

No ten, čo auto predá s vedomím, že je na neho daná exekúcia, môže byť podľa exekútorského úradu podozrivý zo spáchania trestného činu marenia výkonu súdneho rozhodnutia.

So súdom a nulovou šancou

Ak ste si auto kúpili v autobazáre, podmienky vrátenia peňazí si poistite v zmluve. „Pokiaľ už exekúcia nastala a s pôvodným majiteľom sa nie je možné dohodnúť na vrátení peňazí, nezostáva nič iné ako vymáhať od neho cenu auta súdnou cestou ,“ radí našim čitateľom Július Petrus, predseda združenia SOVA, teda spolku na ochranu vlastníkov áut.

Ak sa však na súd obrátite, veľkú šancu nemáte, budete až na chvoste veriteľov čakajúcich na peniaze. Autobazáre pre HN tiež potvrdili, že aj im sa stalo, že vykúpili auto, na ktoré si neskôr nárokoval exekútor. Spoločnosť v tom prípade berie na seba kompletne celé riziko a zákazníkovi vracia celú zaplatenú sumu.

Pôvodný článok nájdete tu.

8. januára 2019 | TOPSPEED.sk: Rebríček najviac najazdených kilometrov jedným autom

Život píše rôzne príbehy. Dnes si predstavíme pár príbehov, v ktorých budú hlavní hrdinovia 1 majiteľ a 1 auto. Nie je to bežný rebríček s najviac ojazdenými autami na trhu. Rebríček dokumentuje najviac najazdených kilometrov jedným autom. Samozrejme, sú to len mediálne známe príbehy. Je veľa takých, ktoré si rodiny strážia. No všetky… viac

14. decembra 2018 | Autoviny.sk: Volkswagen mal predávať tisíce neschválených vozidiel ako nové a jazdené

Nemecký automobilový koncern v týchto dňoch čelí obvineniam zo špekulatívnych predajov. Údajne mala automobilka predávať automobily, ktoré boli predprodukčné a teda určené na zošrotovanie. Situácia sa týka aj európskych krajín, eventuálne aj Slovenska. viac