SME: Ferrari pre majiteľov stáča kilometre, aby ich predali drahšie

SME prinieslo popis stáčania luxusných športiakov prestížnej talianskej značky. Pri obzvlášť vzácnych Ferrari môže vynulovanie počtu najazdených kilometrov zvýšiť jeho cenu aj o milión dolárov. Prípad môže mať vplyv na ceny všetkých Ferrari vyrobených po roku 2010.

Kúpili ste si jazdené auto, o ktorom vás predajca uisťoval, že najazdené kilometre sú "poctivé" a zaručene pravé? Pri mnohých značkách to vôbec nemusí byť pravda - vrátane Ferrari. Podľa žaloby, ktorú podal bývalý zamestnanec predajne v Palm Beach na Floride, je totiž znižovanie počtu najazdených kilometrov na Ferrari bežné. Deje sa to navyše pod dohľadom samotného výrobcu, píše SME.

Žalobu podal Robert Root, ktorý pracoval u predajcu New Country Motor Cars. Chcel ňou zrušiť nezákonné prepustenie z práce. V žalobe 71-ročný Root tvrdí, že z neho predajca spravil obetného baránka v prípade stáčania tachometrov na Ferrari.

Talianska automobilka dodáva od roku 2010 servisom na celom svete diagnostickú jednotku DEIS Tester. Toto zariadenie dokáže okrem iného aj nastaviť ukazovateľ najazdených kilometrov späť na nulu. Ferrari pritom toto zariadenie licencuje, spravuje prístupy a na diaľku elektronicky autorizuje zmeny na aute - vrátane úprav počtu najazdených kilometrov. Už príručka z roku 2010 obsahuje aj návod, ako zresetovať počet najazdených kilometrov. Riaditeľ predajcu na Floride mal obviniť Roota z používania tejto funkcie a na základe toho ho prepustiť - išlo len o zámienku, skutočným dôvodom bol Rootov vysoký vek. Roberta Roota neskôr ten istý predajca znovu zamestnal, malo však ísť len o snahu zamaskovať manipuláciu s počtom najazdených kilometrov.

Stáčanie kilometrov je na Floride trestným činom, kto vedome predáva auto so stočenými kilometrami je trestne zodpovedný aj na Slovensku podľa ustanovení o podvode. Na Slovensku navyše od 1. marca minulého roku platí novela zákona, ktorá zakazuje neoprávnene manipulovať s počítadlom kilometrov. Autá so stočenými kilometrami navyše nie je možné na Slovensku legálne predávať.

Pri obzvlášť vzácnych Ferrari z limitovaných edícií, ako je napríklad LaFerrari s výkonom 963 koní, môže vynulovanie počtu najazdených kilometrov zvýšiť jeho cenu aj o milión dolárov. Medializované informácie môžu ovplyvniť ceny všetkých jazdených Ferrari vyrobených po roku 2010. Pri nich totiž už nie je jasné, či najazdené kilometre sú pravé - alebo či ich nevymazala priamo automobilka.

Viac nájdete na SME.sk

dnes, 21. marca 2019 | Pravda.sk: Pozor! Na Slovensko mieria autá určené do šrotu. Nenechajte sa nachytať

V poslednom čase sa podľa spoločnosti Iris Ident, ktorá sa zaoberá kontrolou originality vozidiel, množia prípady dovozu ojazdených áut z Nemecka, ktoré sú v skutočnosti určené na recykláciu. Upozorňuje, že tieto autá nemôžu byť znovu prihlásené, a teda ani využívané na Slovensku. Ide o podvod. viac

8. marca 2019 | Novinky.cz: Česká polícia obvinila päticu z daňových podvodov pri dovoze luxusných jazdeniek z Nemecka

Colníci a polícia zadržali päť obchodníkov s jazdenými luxusnými autami, ktorí pri svojich obchodoch spôsobili štátu podľa spisu škodu bezmála štyridsať miliónov korún (v prepočte 1,56 milióna eur). Zánovné jazdenky z Nemecka skupina údajne vozila do Českej republiky niekoľko rokov. Celkom by podľa výkazov malo ísť o… viac

11. februára 2019 | Topspeed.sk: Kúpili ste stočené auto? Ako sa určuje výška škody?

Dozvedeli ste sa, že ste kúpili ojazdené stočené auto? Chcete podať trestné oznámenie? Ako sa určuje škoda, ktorá vám kúpou takého auta vznikla? Doteraz existovali v podstate 2 spôsoby. Avšak začiatkom januára v záujme jednotného uplatňovania zákonov bolo vydané stanovisko generálneho prokurátora, ktoré sa priamo dotýka problematiky… viac

1. februára 2019 | Markíza: Má podozrenie, že na aute z bazáru sú stočené kilometre

Večná dilema, ktorá trápi mnoho ľudí, uvažujúcich o kúpe auta, nové alebo jazdené. A keď sa už človek rozhodne pre takzvanú jazdenku, prichádzaj ďalšia dilema, súkromný inzerát, či autobazár. Kde máme lepšiu garanciu, že nekúpime mačku vo vreci? Mário z našej reportáže si myslel, že spravil všetko, čo mal, aby ho na aute, ktoré je… viac

31. januára 2019 | TOPSPEED.sk: Zlodejom odolali len 3 autá z 240 testovaných s bezkľúčovým vstupom