SME: Ferrari pre majiteľov stáča kilometre, aby ich predali drahšie

SME prinieslo popis stáčania luxusných športiakov prestížnej talianskej značky. Pri obzvlášť vzácnych Ferrari môže vynulovanie počtu najazdených kilometrov zvýšiť jeho cenu aj o milión dolárov. Prípad môže mať vplyv na ceny všetkých Ferrari vyrobených po roku 2010.

Kúpili ste si jazdené auto, o ktorom vás predajca uisťoval, že najazdené kilometre sú "poctivé" a zaručene pravé? Pri mnohých značkách to vôbec nemusí byť pravda - vrátane Ferrari. Podľa žaloby, ktorú podal bývalý zamestnanec predajne v Palm Beach na Floride, je totiž znižovanie počtu najazdených kilometrov na Ferrari bežné. Deje sa to navyše pod dohľadom samotného výrobcu, píše SME.

Žalobu podal Robert Root, ktorý pracoval u predajcu New Country Motor Cars. Chcel ňou zrušiť nezákonné prepustenie z práce. V žalobe 71-ročný Root tvrdí, že z neho predajca spravil obetného baránka v prípade stáčania tachometrov na Ferrari.

Talianska automobilka dodáva od roku 2010 servisom na celom svete diagnostickú jednotku DEIS Tester. Toto zariadenie dokáže okrem iného aj nastaviť ukazovateľ najazdených kilometrov späť na nulu. Ferrari pritom toto zariadenie licencuje, spravuje prístupy a na diaľku elektronicky autorizuje zmeny na aute - vrátane úprav počtu najazdených kilometrov. Už príručka z roku 2010 obsahuje aj návod, ako zresetovať počet najazdených kilometrov. Riaditeľ predajcu na Floride mal obviniť Roota z používania tejto funkcie a na základe toho ho prepustiť - išlo len o zámienku, skutočným dôvodom bol Rootov vysoký vek. Roberta Roota neskôr ten istý predajca znovu zamestnal, malo však ísť len o snahu zamaskovať manipuláciu s počtom najazdených kilometrov.

Stáčanie kilometrov je na Floride trestným činom, kto vedome predáva auto so stočenými kilometrami je trestne zodpovedný aj na Slovensku podľa ustanovení o podvode. Na Slovensku navyše od 1. marca minulého roku platí novela zákona, ktorá zakazuje neoprávnene manipulovať s počítadlom kilometrov. Autá so stočenými kilometrami navyše nie je možné na Slovensku legálne predávať.

Pri obzvlášť vzácnych Ferrari z limitovaných edícií, ako je napríklad LaFerrari s výkonom 963 koní, môže vynulovanie počtu najazdených kilometrov zvýšiť jeho cenu aj o milión dolárov. Medializované informácie môžu ovplyvniť ceny všetkých jazdených Ferrari vyrobených po roku 2010. Pri nich totiž už nie je jasné, či najazdené kilometre sú pravé - alebo či ich nevymazala priamo automobilka.

Viac nájdete na SME.sk

včera, 24. júla 2017 | iDnes.cz: Zaplaťte prepravu, nech ma neoklamete, žiadal záujemca o auto. Potom sa odmlčal

O ďalšom triku internetových podvodníkov informovali policajti z Přerovska. Miestny obyvateľ prišiel o viac ako dvadesať tisíc korún v rámci predaja svojho auta potom, čo ho údajný záujemca presvedčil, aby popredu zaplatil dopravu a dokázal tak, že sa nejedná o podvod. viac

20. júna 2017 | Denik.cz: Brusel zatvára oči pred podvodmi so stáčaním odometrov, tvrdia europoslanci