Autožurnál: Štátna kalkulačka vyráta registračný poplatok, aj hodnotu vášho auta

Nové registračné poplatky začnú platiť od februára 2017 a kalkulačka pomôže najmä s výpočtom poplatku za staršie vozidlo. Okrem toho môžete zistiť hodnotu ojazdeného vozidla, hoci veľmi orientačne.

Inštitút finančnej politiky v súvislosti so zavedením nových poplatkov pri registrácii vozidiel, pripravil internetovú kalkulačku.

Vďaka nej môžete jednoduchšie zistiť výšku poplatku pre vami vytypovaný automobil, zvlášť ak sa jedná o vozidlo z druhej ruky.

Na používané autá sa totiž vzťahuje „koeficient zostatkovej hodnoty vozidla“, zodpovedajúci hodnote auta podľa veku v rokoch odo dňa prvej evidencie.

Výšku registračného poplatku pre ojazdené vozidlo vyrátate tak, že registračný poplatok platný pre nové vozidlo, vynásobíte spomínaným koeficientom zostatkovej hodnoty. Po novom to za vás môže urobiť kalkulačka, stačí do nej zadať základné údaje.

Podľa analýzy ministerstva financií sa navrhované vyššie registračné poplatky dotknú iba jedného percenta občanov, ktorí si kúpia nový automobil. 47 percent kupujúcich zaplatí rovnako ako doposiaľ a až 52% vraj vďaka novej legislatíve ušetrí.

Najčastejšie diskutovanou témou je fakt, že registračný poplatok zaplatíme nielen pri prvej evidencii vozidla na Slovensku, ale pri každom prepise. Mnohým sa tak môže skomplikovať predaj ojazdeného auta.

Naopak, dovoz starších výkonnejších automobilov zo zahraničia vďaka nižšiemu registračnému poplatku zlacnie.

Nové sadzby vstúpia do platnosti vo februári 2017.

Okrem pomocníka pre výpočet registračného poplatku sme na rovnakom odkaze našli aj kalkulačku na výpočet odhadovanej hodnoty ojazdeného auta.

Autori ju vytvorili na základe vyše 47 000 skutočných inzerátov, ktoré zverejnili dva internetové portály. Kalkulačka ponúka odhad približnej hodnoty 485 modelov áut.

Samotný Inštitút finančnej politiky priznáva, že odhad hodnoty vozidla je veľmi orientačný. Výpočet je samozrejme najpresnejší pri autách, ktoré sú inzerované najčastejšie.

„Najväčším obmedzením kalkulačky je, že neberie do úvahy všetky objektívne determinanty ceny, napr. stupeň výbavy automobilu. Pri porovnávaní skutočných inzerovaných cien s odhadnutou cenou z kalkulačky je preto nevyhnutné zvážiť možnosť prirážky, resp. zľavy z ceny z dôvodu ponúkanej výbavy automobilu.

Vypočítanú cenu je nutné interpretovať ako priemernú cenu daného modelu automobilu pri zadanej špecifikácii.

Ďalším limitujúcim prvkom je kvalita štatistického modelu pre automobily s nízkym počtom pozorovaní v databáze. Pre niektoré modely sme zvolili predpoklad, že správanie sa ich cien je podobné správaniu početnejších modelov v danej kategórii. V takýchto prípadoch aplikácia upozorní na možnosť menej presného odhadu ceny daného modelu automobilu. Kalkulačka je založená na skutočných inzerovaných dátach v marci 2016 a v prípade, že medzi marcom 2016 a súčasnosťou došlo k výraznejším posunom v cenách ojazdených automobilov, vypočítané ceny môžu byť skreslené,“ dodávajú autori.

Kalkulačku pre výpočet nového registračného poplatku i odhad hodnoty ojazdeného vozidla nájdete TU.

 

Celý článok si môžete prečítať tu.

Aktuality

27. októbra 2022 | Prečo dávajú policajti na autá červenú nálepku, takzvanú červenú bodku? Je to začiatok vážnych problémov v zahraničí

Červená nálepka na aute? V Nemecku nejde o vtip ani spôsob označovania áut vhodných na krádež, ide o dôležitú správu od nemeckej polície. A tá hovorí jasne: žartom je koniec, teraz môžete získať až 100-tisíc eurové pokuty. viac

18. augusta 2022 | Stočené kilometre: Aké krajiny sú na tom v Európe najhoršie?

Možno ste sa už niekedy stretli pri nákupe nového ojazdeného auta s úkazom, kedy kilometre nesedeli reálnemu opotrebovaniu auta. V takom prípade ide jasne o stočené kilometre a bohužiaľ aj slovenský sekundárny trh trpí touto neplechou. viac

2. februára 2022 | Točí sa vám hlava zo stočených kilometrov? Aj nám!

Stočenie kilometrov na tachometri sa posudzuje ako trestný čin, no zdá sa, na svojom čare nestráca ani po rokoch. viac

7. septembra 2021 | Predávate auto? Poradíme vám, čo zvyšuje a čo znižuje jeho cenu

Vlastné auto je pre množstvo ľudí jednou z najhodnotnejších vecí, ktoré vôbec majú. Automobil sa však rovnako ako každý iný spotrebný tovar časom opotrebuje.  viac

29. júla 2021 | Kúpa vozidla cez inzerát či od malého predajcu je v dobe pandémie ešte rizikovejšia

Po vyše ročnom trvaní pandémie koronavírusu sa situácia na trhu s ojazdenými vozidlami zhoršila, na trhu pribúdajú autá so stočenými kilometrami, z kriminálnej činnosti alebo vozidlá v zlom technickom stave, či exekúcii. viac

SOVA v Česku

SOVA v Česku