TV Markíza: Kúpil kradnuté auto

TV Markíza: Kúpil kradnuté auto

Kúpil si ojazdené auto a zhabali ho policajti. Zistili, že je kradnuté. S predajcom sa súdi už takmer 10 rokov a posledné rozhodnutie súdu ho šokovalo.

redaktor: Tento muž kúpil jazdené auto ešte v roku 2004. Dva roky na ňom jazdil a pri policajnej kontrole v Nemecku mu ho zhabali.

 

oklamaný zákazník: V Nemecku bolo auto po totálnej havárii, takže to auto nemohlo byť podľa papierov na ceste.

 

redaktor: Slovenskí policajti ho poslali na expertízu. Zistili, že má zmenené výrobné číslo karosérie a bolo kradnuté.

 

oklamaný zákazník: Bolo mi oznámené, že auto bolo vrátené pôvodnému majiteľovi.

 

redaktor: Auto malo pred kúpou aj odborný posudok nezávislej spoločnosti, ktorý potvrdzoval, že nie je kradnuté. Nič zvláštne pri prepise si nevšimla ani polícia.

 

oklamaný zákazník: S tým ma presvedčili, že auto je v poriadku.

 

redaktor: Číslo karosérie, ktoré je uvedené v kúpno-predajnej zmluve, ale policajti po expertíze označili za pozmenené. Od autobazáru pýtal peniaze nazad, tu sa mu ale obrátili chrbtom.

 

Michal MICHALÍK, Auto Alles, predajca: Vozidlo bolo odhlásené a následne prihlásené na dopravnom inšpektoráte. Týmto náš záväzok zanikol.

 

redaktor: Nespokojný zákazník sa obrátil na súd. 5-krát rozhodli v jeho prospech, no odvolací súd to zakaždým zrušil a prípad vrátil na dopracovanie. Po takmer desiatich rokoch prišiel obrat aj na okresnom súde.

 

oklamaný zákazník: Tomu nerozumiem absolútne.

 

redaktor: Jeho žiadosť o vrátenie peňazí zamietli. Podľa súdu nie je možné, aby všetky organizácie, ktoré auto pred kúpou kontrolovali, prehliadli, že výrobné číslo na ňom bolo v čase kúpy pozmenené.

 

Peter CHRAŠČ, advokát: Je právne ťažko akceptovateľné, že slovenský súd nezohľadnil to, že slovenská polícia a nemecká polícia skonštatovala, že VIN číslo je sfalšované a práve toto sfalšované VIN číslo sa nachádzalo už v čase kúpnej zmluvy v samotnej zmluve. To znamená, predávajúci s týmto číslom auto predával a kupujúci nemal možnosť do tohto VIN čísla zasahovať.

 

redaktor: Nespokojný zákazník sa proti zamietavému rozhodnutiu okresného súdu odvolal. Nevie si totiž predstaviť, že by po tom, keď prišiel o auto i peniaze, mal platiť aj súdne trovy za takmer 10 rokov trvajúci súdny spor. Z Michaloviec Vladimír Bučko, Televízia Markíza.

 

Celú reportáž nájdete tu.

Aktuality

27. októbra 2022 | Prečo dávajú policajti na autá červenú nálepku, takzvanú červenú bodku? Je to začiatok vážnych problémov v zahraničí

Červená nálepka na aute? V Nemecku nejde o vtip ani spôsob označovania áut vhodných na krádež, ide o dôležitú správu od nemeckej polície. A tá hovorí jasne: žartom je koniec, teraz môžete získať až 100-tisíc eurové pokuty. viac

18. augusta 2022 | Stočené kilometre: Aké krajiny sú na tom v Európe najhoršie?

Možno ste sa už niekedy stretli pri nákupe nového ojazdeného auta s úkazom, kedy kilometre nesedeli reálnemu opotrebovaniu auta. V takom prípade ide jasne o stočené kilometre a bohužiaľ aj slovenský sekundárny trh trpí touto neplechou. viac

2. februára 2022 | Točí sa vám hlava zo stočených kilometrov? Aj nám!

Stočenie kilometrov na tachometri sa posudzuje ako trestný čin, no zdá sa, na svojom čare nestráca ani po rokoch. viac

7. septembra 2021 | Predávate auto? Poradíme vám, čo zvyšuje a čo znižuje jeho cenu

Vlastné auto je pre množstvo ľudí jednou z najhodnotnejších vecí, ktoré vôbec majú. Automobil sa však rovnako ako každý iný spotrebný tovar časom opotrebuje.  viac

29. júla 2021 | Kúpa vozidla cez inzerát či od malého predajcu je v dobe pandémie ešte rizikovejšia

Po vyše ročnom trvaní pandémie koronavírusu sa situácia na trhu s ojazdenými vozidlami zhoršila, na trhu pribúdajú autá so stočenými kilometrami, z kriminálnej činnosti alebo vozidlá v zlom technickom stave, či exekúcii. viac

SOVA v Česku

SOVA v Česku