TV Markíza: Bez áut aj bez peňazí

TV Markíza:  Bez áut aj bez peňazí

Podvodník, o akom sa vám ani nesnívalo. Predstavte si, že zaplatíte 15-tisíc eur ako zálohu na kúpu a dovoz auta z Nemecka a niekto vám dá namiesto toho auto z požičovne. Obeťami takéhoto neuveriteľného podvodu sa stali desiatky Slovákov. Autá z požičovne museli vrátiť a nemajú ani peniaze.

Braňo TOMAGA, redaktor: Podvodníkovi naleteli ľudia nielen zo Slovenska, ale aj z Česka. Na ojazdené luxusné auto dovezené z Nemecka sa tešila aj táto pani. Ozvala sa na inzerát a po stretnutí so sprostredkovateľom zaplatila zálohu 15-tisíc eur. Peniaze však od novembra nevidela. Tento muž chcel doviezť combi, prišiel o vyše 10-tisíc eur, ktoré zaplatil ako zálohu.

poškodený: Všade to tak funguje, že keď chce niekto doviezť auto, tak musí dať zálohu.

Braňo TOMAGA, redaktor: Nebol vraj dôvod podvodníkovi neveriť. V Bratislave mal firmy a dokonca vystupoval aj v mene tohto autobazáru. To, že autá z Nemecka dlho nechodili, vysvetľoval aj snehovou kalamitou na Slovensku aj záplavami v Česku.

poškodený: Proste to je básnik.

Braňo TOMAGA, redaktor: Keď sa ale ľudia začali vyhrážať žalobami, podvodník zatiahol do svojej siete klamstiev aj autopožičovňu. Požičané autá dal ľuďom, aby boli ticho, kým nezoženie ich autá z Nemecka. Požičané autá vydával za svoje?

poškodený majiteľ autopožičovne: Áno, áno. Nikdy nehovoril, že sú to vozidlá z požičovne.

poškodená: Mi napadlo tiež pozrieť do techničáku, koho je to vlastne auto. Ten pán si po auto prišiel, bol celý šťastný, že sme sa mu ozvali.

Braňo TOMAGA, redaktor: Podvodník urobil autopožičovni sekeru za 35-tisíc eur. Teraz sa akoby prepadol pod zem, telefón nedvíhal. V autobazári, na ktorý má splnomocnenie, sme ho tak isto nenašli. Podľa poškodených Slovákov utiekol do Nemecka. Polícia ho zatiaľ eviduje len ako svedka.

Daniel DŽOBANIK, krajský policajný hovorca KR PZ Prešov: Pátrame po pobyte toto svedka.

Braňo TOMAGA, redaktor: Na políciu vypovedať nechodí, no ľuďom veselo vypisuje po roku SMS-ky, že peniaze vráti.

poškodený: Som mu odpísal, že keď ich teda má, nech mi ich hneď pošle na účet a už sa neozval.

Braňo TOMAGA, redaktor: Polícia už má na stole niekoľko trestných oznámení a ďalšie stále pribúdajú, no ako sa jej bude dariť vo vyšetrovaní, to budeme samozrejme naďalej sledovať aj my. Jaroslav Múdry a Braňo Tomaga, Televízia Markíza.

Celú reportáž nájdete tu.

27. októbra 2022 | Prečo dávajú policajti na autá červenú nálepku, takzvanú červenú bodku? Je to začiatok vážnych problémov v zahraničí

Červená nálepka na aute? V Nemecku nejde o vtip ani spôsob označovania áut vhodných na krádež, ide o dôležitú správu od nemeckej polície. A tá hovorí jasne: žartom je koniec, teraz môžete získať až 100-tisíc eurové pokuty. viac

18. augusta 2022 | Stočené kilometre: Aké krajiny sú na tom v Európe najhoršie?

Možno ste sa už niekedy stretli pri nákupe nového ojazdeného auta s úkazom, kedy kilometre nesedeli reálnemu opotrebovaniu auta. V takom prípade ide jasne o stočené kilometre a bohužiaľ aj slovenský sekundárny trh trpí touto neplechou. viac

2. februára 2022 | Točí sa vám hlava zo stočených kilometrov? Aj nám!

Stočenie kilometrov na tachometri sa posudzuje ako trestný čin, no zdá sa, na svojom čare nestráca ani po rokoch. viac

7. septembra 2021 | Predávate auto? Poradíme vám, čo zvyšuje a čo znižuje jeho cenu

Vlastné auto je pre množstvo ľudí jednou z najhodnotnejších vecí, ktoré vôbec majú. Automobil sa však rovnako ako každý iný spotrebný tovar časom opotrebuje.  viac

29. júla 2021 | Kúpa vozidla cez inzerát či od malého predajcu je v dobe pandémie ešte rizikovejšia