Autobild: Autá musia byť chránené proti stáčaniu kilometrov

Manipulácie s odometrami sú rozšíreným neduhom v celej Európe. Podľa údajov nemeckej polície až tretina ojazdených vozidiel, čiže približne dva milióny, sa predáva so stočenými kilometrami s cieľom dosiahnuť vyššiu predajnúcenu. V priemere tak kupci zaplatia zhruba o 3 000 eur viac.

Tomu má zabrániť nová európska smernica o typovom schvaľovaní. Podľa informácií autoklubu ADAC musia byť všetky nové vozidlá od 1. septembra tohto roka vybavené technickým zariadením alebo riešením, ktoré manipulácii s odometrom zabránia. Súčasná ochrana je podľa ADAC nedostatočná a podvodníci dokážu stočiť kilometre za pár sekúnd. V ďalšom kroku musí byť určené, ako konkrétne musia automobilky zabezpečiť ochranu a akým spôsobom sa bude toto riešenie preverovať pri typovom schvaľovaní vozidla.

Smernicu možno považovať len za prvý krok, keďže momentálne ešte nie je jasné, ako bude ochrana proti manipulácii odometra vyzerať. Navyše prvé chránené vozidlá sa na trh jazdeniek dostanú prinajlepšom až o niekoľko rokov.

Celý článok nájdete tu.

2. augusta 2017 | Autobild: Autá musia byť chránené proti stáčaniu kilometrov

Európska únia nariadila výrobcom zabudovať do nových modelov ochranu proti stáčaniu kilometrov. Zatiaľ nevedno, ako má ochrana vyzerať ani ako sa bude jej funkčnosť preverovať. viac

24. júla 2017 | iDnes.cz: Zaplaťte prepravu, nech ma neoklamete, žiadal záujemca o auto. Potom sa odmlčal