Riziká predaja ojazdeného vozidla na inzerát

V obchode s ojazdenými vozidlami nepoužívajú nekalé triky iba predajcovia. Spáliť sa môžete aj pokiaľ chcete svoje auto predať a zvolíte cestu súkromnej inzercie. Množia sa prípady, kedy sa na inzerát ozve záujemca, ktorý si príde Vaše auto veľmi podrobne prehliadnuť, ale nakoniec auto nekúpi. Následne je vozidlo odcudzené organizovanou skupinou. Záujemca bol v skutočnosti iba prieskumník a zaistil o vozidle informácie, dôležité pre jeho odcudzenie. Je tiež dôležité si uvedomiť, že po predaji vozidla nesiete zodpovednosť za jeho skryté závady po dobu jedného roku.

Ako sa takýmto praktikám brániť?

1

Ukazujte svoje vozidlo záujemcom na inom mieste, ako bežne parkujete. Znížite tak riziko jeho krádeže.

2

Pri prehliadke auta nedávajte z ruky kľúčiky a dajte pozor, aby Vám napríklad nezmizol druhý kľúč, ktorý by následne mohli zlodeji použiť k odcudzeniu auta.

3

V žiadnom prípade nedávajte záujemcom informácie o zabezpečení auta, hlavne o bezpečnostnom vypínači.

4

Neukazujte vozidlo záujemcom na odľahlom mieste. Znížite tak riziko prepadnutia a krádeže auta.

5

Zariaďte si prepis vozidla po predaji sami. Pokiaľ to neurobíte, riskujete, že bude auto dlhšiu dobu "napísané" na Vás a budete prípadne ťažko dokazovať, že napr. trestná činnosť s ním spáchaná nie je na Vašu zodpovednosť.

6

Pokiaľ si prepis nebudete zariaďovať sami, dohliadnite na to, aby ho nový majiteľ previedol v čo najkratšej lehote. Keby totiž neplatil povinné zmluvné poistenie a auto by bolo stále "napísané" na Vás, bude Vám naúčtovaná pokuta až do výšky 3 330,- €.

Súvisiace články

Novela zákona má nečakaný dopad: Na združenie SOVA sa obracajú zúfalí majitelia stočených áut

Na združenie SOVA sa začínajú obracať vydesení ľudia, ktorí pri pokuse o predaj svojich áut zistili že sú stočené, a preto nepredajné. Nie je to iba problémom firiem ako sa nám snažili podsúvať autori zákona. Naši čitatelia, ktorí ani netušili o tom že majú stočené autá, sa na nás obracajú so žiadosťami o pomoc a radu. Novela zákona ich pripravila o možnosť predať svoje vozidlá do autobazárov, ktoré zo zákona nesmú od 1. marca predávať stočené vozidlá, a to pod hrozbou vysokých pokút alebo zákazu činnosti. viac

Rozšírené stanovisko SOVA k novele zákona 725/2004 o zákaze manipulácie s odometrom