Autobild: Väčšina vyradených rakúskych áut sa predáva

Staré vozidlá, ktoré v Rakúsku neprešli technickou kontrolou, sa často opäť predávajú. V roku 2015 tu bolo z evidencie vyradených 250 000 vozidiel, avšak v recyklačných dvoroch skončila len pätina z nich. Informovala o tom agentúra APA.

Podľa sektorového združenia zvyšok zrejme neseriózni odberatelia s najväčšou pravdepodobnosťou predali do zahraničia. Za predaj takto vyradeného vozidla hrozia v Rakúsku pokuty od 850 do 41 200 eur. Problém sa týka vozidiel, ktoré podľa rakúskej legislatívy nie sú prevádzkyschopné a bezpečné. Z toho dôvodu sa musia príslušným spôsobom zlikvidovať. Bežné ojazdené vozidlá do tejto kategórie nepatria a môžu sa bez problémov ďalej predávať. Ak sa vyradené vozidlá znova predajú, môže to viesť k sankciám. Dotknuté osoby však o tom často netušia.

"Mnohí o riziku trestu skrátka nevedia a neserióznych odberateľov starých vozidiel je viac než zrniek piesku. V tejto oblasti musíme zlepšiť povedomie," hovorí Burkhard Ernst, riaditeľ Spolkového grémia rakúskeho obchodu s vozidlami pri Hospodárskej komore Rakúska. Ernst poukazuje najmä na ekologický aspekt celej veci. "Ide aj o šetrné zaobchádzanie s dostupnými zdrojmi, keďže dnes je možné použiť až 85 % surovín zo starého vozidla." Podľa neho nemožno zabudnúť ani na fakt, že v zahraničí je ekologická likvidácia vozidla často zanedbávaná.

Združenie SOVA apeluje na záujemcov o kúpu vozidla zo zahraničia. Nezanedbávajte kontrolu!

Nájdete tu.

25. februára 2020 | Rozhovor s Júliusom Petrusom, predsedom Spolku na ochranu vlastníkov automobilov.

Čo všetko si skontrolovať pri kúpe nového automobilu? To sa dozviete v rozhovore moderátorky TV JOJ s predsedom Spolku na ochranu automobilov Júliusom Petrusom.   viac

26. novembra 2019 | Hlavnespravy_Nekonečný príbeh podvodov s jazdenkami

Kúpa ojazdeného vozidla prináša so sebou viaceré riziká. Na jednej strane sú to napríklad stočené kilometre, omladenie roku výroby, sfalšované doklady alebo identifikátory vozidla. Na strane druhej tu sú spoločnosti vydávajúce rôzne reporty a certifikáty naoko garantujúce údaje o vozidle. viac

7. augusta 2019 | MY Topoľčianske noviny_POZOR NA PODVODY S AUTAMI