Colníci a polícia zadržali päť obchodníkov s jazdenými luxusnými autami, ktorí pri svojich obchodoch spôsobili štátu podľa spisu škodu bezmála štyridsať miliónov korún (v prepočte 1,56 milióna eur). Zánovné jazdenky z Nemecka skupina údajne vozila do Českej republiky niekoľko rokov. Celkom by podľa výkazov malo ísť o 359 áut v celkovej hodnote 200 miliónov korún (v prepočte 7,8 milióna eur).

Podľa vyšetrovateľov nebola za vozidlá odvedená daň z pridanej hodnoty. Podozrivým hrozí desať rokov väzenia. „Nezaplatením dane navyše získali konkurenčnú výhodu. Podarilo sa im stlačiť cenu. Skupine sme boli na stope od začiatku roka 2017,“ povedala Právu hovorkyňa colníkov Lada Temňáková.

Od tej doby sa podľa nej podarilo doložiť, že táto skupina ľudí vytvorila reťazec účelne založených spoločností so sídlom v Brne a Prahe, plne ovládaných hlavnými organizátormi. Prostredníctvom týchto spoločností boli výhodne nakupované ojazdené luxusné vozidlá prevažne z Nemecka, ktoré boli následne predané organizátorskej firme s vedomím, že spoločnosti na vstupe tovaru do Českej republiky neodvedú daň z pridanej hodnoty v patričnej výške.

Zo začiatku tieto spoločnosti vykazovali činnosť, teda podávali daňové priznania, avšak iba s minimálnymi čiastkami, a v momente, kedy sa o ne začal zaujímať finančný úrad, ich organizátori previedli na tzv. „biele kone“. Spoločnosti sa stali nekontaktné a zostal po nich iba dlh.

Od leta 2018 sa do vyšetrovania kauzy zapojila polícia. Po mesiacoch vyhodnocovania podkladov sa na jedenástich miestach uskutočnili domové prehliadky a prehliadky iných priestorov a pozemkov. Colníci a polícia zaistili tri nehnuteľnosti, 23 osobných vozidiel, 17 mobilných telefónov, výpočtovú techniku, záznamové médiá, pečiatky, účtovníctvo a inú dokumentáciu a približne dva milióny korún na účtoch. Ide o majetok za celkom 42 miliónov korún (v prepočte 1,64 milióna eur).

Celý článok nájdete tu.

O podobnom podvode na Slovensku informovala pred pár rokmi Finančná správa. Viac informácií nájdete tu.

7. septembra 2021 | Predávate auto? Poradíme vám, čo zvyšuje a čo znižuje jeho cenu

Vlastné auto je pre množstvo ľudí jednou z najhodnotnejších vecí, ktoré vôbec majú. Automobil sa však rovnako ako každý iný spotrebný tovar časom opotrebuje.  viac

29. júla 2021 | Kúpa vozidla cez inzerát či od malého predajcu je v dobe pandémie ešte rizikovejšia

Po vyše ročnom trvaní pandémie koronavírusu sa situácia na trhu s ojazdenými vozidlami zhoršila, na trhu pribúdajú autá so stočenými kilometrami, z kriminálnej činnosti alebo vozidlá v zlom technickom stave, či exekúcii. viac

25. februára 2020 | Rozhovor s Júliusom Petrusom, predsedom Spolku na ochranu vlastníkov automobilov.

Čo všetko si skontrolovať pri kúpe nového automobilu? To sa dozviete v rozhovore moderátorky TV JOJ s predsedom Spolku na ochranu automobilov Júliusom Petrusom.   viac

26. marca 2019 | TV JOJ: Pozor na dovoz áut z Nemecka!

Majitelia starších vozidiel dostávajú v Nemecku príspevok na kúpu nového, takzvané šrotovné, a staré autá sa snažia predať za čo najviac peňazí. Keď však slovenský majiteľ dovezie takéto vozidlo na Slovensko, narazí na zásadný problém. viac

8. marca 2019 | Novinky.cz: Česká polícia obvinila päticu z daňových podvodov pri dovoze luxusných jazdeniek z Nemecka