Novinky.cz: Česká polícia obvinila päticu z daňových podvodov pri dovoze luxusných jazdeniek z Nemecka

Colníci a polícia zadržali päť obchodníkov s jazdenými luxusnými autami, ktorí pri svojich obchodoch spôsobili štátu podľa spisu škodu bezmála štyridsať miliónov korún (v prepočte 1,56 milióna eur). Zánovné jazdenky z Nemecka skupina údajne vozila do Českej republiky niekoľko rokov. Celkom by podľa výkazov malo ísť o 359 áut v celkovej hodnote 200 miliónov korún (v prepočte 7,8 milióna eur).

Podľa vyšetrovateľov nebola za vozidlá odvedená daň z pridanej hodnoty. Podozrivým hrozí desať rokov väzenia. „Nezaplatením dane navyše získali konkurenčnú výhodu. Podarilo sa im stlačiť cenu. Skupine sme boli na stope od začiatku roka 2017,“ povedala Právu hovorkyňa colníkov Lada Temňáková.

Od tej doby sa podľa nej podarilo doložiť, že táto skupina ľudí vytvorila reťazec účelne založených spoločností so sídlom v Brne a Prahe, plne ovládaných hlavnými organizátormi. Prostredníctvom týchto spoločností boli výhodne nakupované ojazdené luxusné vozidlá prevažne z Nemecka, ktoré boli následne predané organizátorskej firme s vedomím, že spoločnosti na vstupe tovaru do Českej republiky neodvedú daň z pridanej hodnoty v patričnej výške.

Zo začiatku tieto spoločnosti vykazovali činnosť, teda podávali daňové priznania, avšak iba s minimálnymi čiastkami, a v momente, kedy sa o ne začal zaujímať finančný úrad, ich organizátori previedli na tzv. „biele kone“. Spoločnosti sa stali nekontaktné a zostal po nich iba dlh.

Od leta 2018 sa do vyšetrovania kauzy zapojila polícia. Po mesiacoch vyhodnocovania podkladov sa na jedenástich miestach uskutočnili domové prehliadky a prehliadky iných priestorov a pozemkov. Colníci a polícia zaistili tri nehnuteľnosti, 23 osobných vozidiel, 17 mobilných telefónov, výpočtovú techniku, záznamové médiá, pečiatky, účtovníctvo a inú dokumentáciu a približne dva milióny korún na účtoch. Ide o majetok za celkom 42 miliónov korún (v prepočte 1,64 milióna eur).

Celý článok nájdete tu.

O podobnom podvode na Slovensku informovala pred pár rokmi Finančná správa. Viac informácií nájdete tu.

26. novembra 2019 | Hlavnespravy_Nekonečný príbeh podvodov s jazdenkami

Kúpa ojazdeného vozidla prináša so sebou viaceré riziká. Na jednej strane sú to napríklad stočené kilometre, omladenie roku výroby, sfalšované doklady alebo identifikátory vozidla. Na strane druhej tu sú spoločnosti vydávajúce rôzne reporty a certifikáty naoko garantujúce údaje o vozidle. viac

7. augusta 2019 | MY Topoľčianske noviny_POZOR NA PODVODY S AUTAMI

Problémy pri kúpe z druhej ruky pretrvávajú už roky. PARTIZÁNSKE - V okrese Partizánske policajti už viac rokov po sebe prijímajú oznámenia nespokojných občanov, ktorí sa rozhodli kúpiť motorové vozidlo z druhej ruky, na inzerát a kúpa vozidla vďaka rôznym komplikáciám zo strany predávajúceho dopadla inak, ako mali kupujúci… viac