TV Markíza: Kúpil kradnuté auto

Kúpil si ojazdené auto a zhabali ho policajti. Zistili, že je kradnuté. S predajcom sa súdi už takmer 10 rokov a posledné rozhodnutie súdu ho šokovalo.

redaktor: Tento muž kúpil jazdené auto ešte v roku 2004. Dva roky na ňom jazdil a pri policajnej kontrole v Nemecku mu ho zhabali.

oklamaný zákazník: V Nemecku bolo auto po totálnej havárii, takže to auto nemohlo byť podľa papierov na ceste.

redaktor: Slovenskí policajti ho poslali na expertízu. Zistili, že má zmenené výrobné číslo karosérie a bolo kradnuté.

oklamaný zákazník: Bolo mi oznámené, že auto bolo vrátené pôvodnému majiteľovi.

redaktor: Auto malo pred kúpou aj odborný posudok nezávislej spoločnosti, ktorý potvrdzoval, že nie je kradnuté. Nič zvláštne pri prepise si nevšimla ani polícia.

oklamaný zákazník: S tým ma presvedčili, že auto je v poriadku.

redaktor: Číslo karosérie, ktoré je uvedené v kúpno-predajnej zmluve, ale policajti po expertíze označili za pozmenené. Od autobazáru pýtal peniaze nazad, tu sa mu ale obrátili chrbtom.

Michal MICHALÍK, Auto Alles, predajca: Vozidlo bolo odhlásené a následne prihlásené na dopravnom inšpektoráte. Týmto náš záväzok zanikol.

redaktor: Nespokojný zákazník sa obrátil na súd. 5-krát rozhodli v jeho prospech, no odvolací súd to zakaždým zrušil a prípad vrátil na dopracovanie. Po takmer desiatich rokoch prišiel obrat aj na okresnom súde.

oklamaný zákazník: Tomu nerozumiem absolútne.

redaktor: Jeho žiadosť o vrátenie peňazí zamietli. Podľa súdu nie je možné, aby všetky organizácie, ktoré auto pred kúpou kontrolovali, prehliadli, že výrobné číslo na ňom bolo v čase kúpy pozmenené.

Peter CHRAŠČ, advokát: Je právne ťažko akceptovateľné, že slovenský súd nezohľadnil to, že slovenská polícia a nemecká polícia skonštatovala, že VIN číslo je sfalšované a práve toto sfalšované VIN číslo sa nachádzalo už v čase kúpnej zmluvy v samotnej zmluve. To znamená, predávajúci s týmto číslom auto predával a kupujúci nemal možnosť do tohto VIN čísla zasahovať.

redaktor: Nespokojný zákazník sa proti zamietavému rozhodnutiu okresného súdu odvolal. Nevie si totiž predstaviť, že by po tom, keď prišiel o auto i peniaze, mal platiť aj súdne trovy za takmer 10 rokov trvajúci súdny spor. Z Michaloviec Vladimír Bučko, Televízia Markíza.

Celú reportáž nájdete tu.

7. septembra 2021 | Predávate auto? Poradíme vám, čo zvyšuje a čo znižuje jeho cenu

Vlastné auto je pre množstvo ľudí jednou z najhodnotnejších vecí, ktoré vôbec majú. Automobil sa však rovnako ako každý iný spotrebný tovar časom opotrebuje.  viac

29. júla 2021 | Kúpa vozidla cez inzerát či od malého predajcu je v dobe pandémie ešte rizikovejšia

Po vyše ročnom trvaní pandémie koronavírusu sa situácia na trhu s ojazdenými vozidlami zhoršila, na trhu pribúdajú autá so stočenými kilometrami, z kriminálnej činnosti alebo vozidlá v zlom technickom stave, či exekúcii. viac

25. februára 2020 | Rozhovor s Júliusom Petrusom, predsedom Spolku na ochranu vlastníkov automobilov.

Čo všetko si skontrolovať pri kúpe nového automobilu? To sa dozviete v rozhovore moderátorky TV JOJ s predsedom Spolku na ochranu automobilov Júliusom Petrusom.   viac

30. apríla 2019 | AUTONOVINY.SK: Za stáčanie kilometrov do basy a neustále kontroly! Nové tvrdé zákony z Poľska ovplyvnia aj Slovensko

Stáčanie kilometrov ako trestný čin, za ktorého spáchanie pôjde dotyčný do väzenia. Nové zákony v Poľsku budú tvrdé a môžeme vďaka nim pozitívne ovplyvniť aj náš trh, ale realizácia zmien narážala na tradičný problém - korupciu. viac