TV Markíza: Bez áut aj bez peňazí

TV Markíza:  Bez áut aj bez peňazí

Podvodník, o akom sa vám ani nesnívalo. Predstavte si, že zaplatíte 15-tisíc eur ako zálohu na kúpu a dovoz auta z Nemecka a niekto vám dá namiesto toho auto z požičovne. Obeťami takéhoto neuveriteľného podvodu sa stali desiatky Slovákov. Autá z požičovne museli vrátiť a nemajú ani peniaze.

Braňo TOMAGA, redaktor: Podvodníkovi naleteli ľudia nielen zo Slovenska, ale aj z Česka. Na ojazdené luxusné auto dovezené z Nemecka sa tešila aj táto pani. Ozvala sa na inzerát a po stretnutí so sprostredkovateľom zaplatila zálohu 15-tisíc eur. Peniaze však od novembra nevidela. Tento muž chcel doviezť combi, prišiel o vyše 10-tisíc eur, ktoré zaplatil ako zálohu.

poškodený: Všade to tak funguje, že keď chce niekto doviezť auto, tak musí dať zálohu.

Braňo TOMAGA, redaktor: Nebol vraj dôvod podvodníkovi neveriť. V Bratislave mal firmy a dokonca vystupoval aj v mene tohto autobazáru. To, že autá z Nemecka dlho nechodili, vysvetľoval aj snehovou kalamitou na Slovensku aj záplavami v Česku.

poškodený: Proste to je básnik.

Braňo TOMAGA, redaktor: Keď sa ale ľudia začali vyhrážať žalobami, podvodník zatiahol do svojej siete klamstiev aj autopožičovňu. Požičané autá dal ľuďom, aby boli ticho, kým nezoženie ich autá z Nemecka. Požičané autá vydával za svoje?

poškodený majiteľ autopožičovne: Áno, áno. Nikdy nehovoril, že sú to vozidlá z požičovne.

poškodená: Mi napadlo tiež pozrieť do techničáku, koho je to vlastne auto. Ten pán si po auto prišiel, bol celý šťastný, že sme sa mu ozvali.

Braňo TOMAGA, redaktor: Podvodník urobil autopožičovni sekeru za 35-tisíc eur. Teraz sa akoby prepadol pod zem, telefón nedvíhal. V autobazári, na ktorý má splnomocnenie, sme ho tak isto nenašli. Podľa poškodených Slovákov utiekol do Nemecka. Polícia ho zatiaľ eviduje len ako svedka.

Daniel DŽOBANIK, krajský policajný hovorca KR PZ Prešov: Pátrame po pobyte toto svedka.

Braňo TOMAGA, redaktor: Na políciu vypovedať nechodí, no ľuďom veselo vypisuje po roku SMS-ky, že peniaze vráti.

poškodený: Som mu odpísal, že keď ich teda má, nech mi ich hneď pošle na účet a už sa neozval.

Braňo TOMAGA, redaktor: Polícia už má na stole niekoľko trestných oznámení a ďalšie stále pribúdajú, no ako sa jej bude dariť vo vyšetrovaní, to budeme samozrejme naďalej sledovať aj my. Jaroslav Múdry a Braňo Tomaga, Televízia Markíza.

Celú reportáž nájdete tu.

7. septembra 2021 | Predávate auto? Poradíme vám, čo zvyšuje a čo znižuje jeho cenu

Vlastné auto je pre množstvo ľudí jednou z najhodnotnejších vecí, ktoré vôbec majú. Automobil sa však rovnako ako každý iný spotrebný tovar časom opotrebuje.  viac

29. júla 2021 | Kúpa vozidla cez inzerát či od malého predajcu je v dobe pandémie ešte rizikovejšia

Po vyše ročnom trvaní pandémie koronavírusu sa situácia na trhu s ojazdenými vozidlami zhoršila, na trhu pribúdajú autá so stočenými kilometrami, z kriminálnej činnosti alebo vozidlá v zlom technickom stave, či exekúcii. viac

25. februára 2020 | Rozhovor s Júliusom Petrusom, predsedom Spolku na ochranu vlastníkov automobilov.

Čo všetko si skontrolovať pri kúpe nového automobilu? To sa dozviete v rozhovore moderátorky TV JOJ s predsedom Spolku na ochranu automobilov Júliusom Petrusom.   viac

30. apríla 2019 | AUTONOVINY.SK: Za stáčanie kilometrov do basy a neustále kontroly! Nové tvrdé zákony z Poľska ovplyvnia aj Slovensko

Stáčanie kilometrov ako trestný čin, za ktorého spáchanie pôjde dotyčný do väzenia. Nové zákony v Poľsku budú tvrdé a môžeme vďaka nim pozitívne ovplyvniť aj náš trh, ale realizácia zmien narážala na tradičný problém - korupciu. viac