TV JOJ: Podvody pri kúpe ojazdeného auta

TV JOJ: Podvody pri kúpe ojazdeného auta

Jedným z najčastejších podvodov ako zarobiť na zákazníkovi je stáčanie najazdených kilometrov. Objavuje sa ale stále viac prípadov, kedy na aute bol zmenený rok výroby.

Július Petrus, predseda združenia SOVA: "Sa stretávame aj s omladenými vozidlami, to jest s vozidlami, u ktorých bol podvodným spôsobom zmenený rok výroby a to tak, aby auto vypadalo mladšie."

 

Denisa Pirníková, redaktorka Krimi: "Aj pán Anton si chcel kúpiť ojazdené auto. Zlej investícii sa vyhol tak, že si vozidlo preveril prostredníctvom VIN čísla."

 

Anton Kollár, kupujúci: "Auto bolo deklarované, že má 147-tisíc kilometrov, ale cez VIN číslo som zistil, že z Francúzska bolo dovezené v roku 2007, áno, a vtedy malo najazdené už 157-tisíc kilometrov."

 

Denisa Pirníková, redaktorka Krimi: "A to nie je jediný podvod, s ktorým sa pán Anton stretol. Odhalil ho takisto pomocou VIN čísla."

 

Anton Kollár, kupujúci: "Bolo auto dovezené zo Švajčiarska, ktoré malo pôvodne farbu modrú a tu sa predáva pod farbou oranžovou."

 

Denisa Pirníková, redaktorka Krimi: "Podľa odborníkov podvody sa často robia pri dovoze áut zo zahraničia. Nabúrané auto mechanici poskladajú aj z dvoch, troch karosérií. O veľké peniaze prichádza aj štát. Sprostredkovatelia, ktorí sú platcami DPH, nakupujú vozidlá v zahraničných aukčných domoch."

 

Július Petrus, predseda združenia SOVA: "Následne ho privezie na Slovensko, kde ho predá s DPH a samozrejme DPH neodvedie štátu. Následne firmu zlikviduje a to tak rýchlo, že daňový úrad ani nestihne prísť na kontrolu."

 

Denisa Pirníková, redaktorka Krimi: "Aj takéto auto vám daňový úrad môže kedykoľvek zabaviť. Odborníci varujú aj pred kúpou áut, ktoré sú zaťažené lízingom. Problémom s autom sa nemusíte vyhnúť ani v autobazári, ale predsa vám zmluvou vedia garantovať v takomto prípade vrátenie celej sumy.

Hrozbou sú aj vozidlá, ktoré vlastnia ľudia v exekučnom konaní. Novému majiteľovi ho môže exekútor takisto kdekoľvek zabaviť.

Podrobne nielen o týchto bodoch informuje združenie SOVA aj na internetovej stránke v praktickej príručke. Dostanete sa k nej aj na každom dopravnom inšpektoráte. Pre televíziu JOJ Denisa Pirníková."

 

Celú reportáž nájdete tu.

Aktuality

27. októbra 2022 | Prečo dávajú policajti na autá červenú nálepku, takzvanú červenú bodku? Je to začiatok vážnych problémov v zahraničí

Červená nálepka na aute? V Nemecku nejde o vtip ani spôsob označovania áut vhodných na krádež, ide o dôležitú správu od nemeckej polície. A tá hovorí jasne: žartom je koniec, teraz môžete získať až 100-tisíc eurové pokuty. viac

18. augusta 2022 | Stočené kilometre: Aké krajiny sú na tom v Európe najhoršie?

Možno ste sa už niekedy stretli pri nákupe nového ojazdeného auta s úkazom, kedy kilometre nesedeli reálnemu opotrebovaniu auta. V takom prípade ide jasne o stočené kilometre a bohužiaľ aj slovenský sekundárny trh trpí touto neplechou. viac

2. februára 2022 | Točí sa vám hlava zo stočených kilometrov? Aj nám!

Stočenie kilometrov na tachometri sa posudzuje ako trestný čin, no zdá sa, na svojom čare nestráca ani po rokoch. viac

7. septembra 2021 | Predávate auto? Poradíme vám, čo zvyšuje a čo znižuje jeho cenu

Vlastné auto je pre množstvo ľudí jednou z najhodnotnejších vecí, ktoré vôbec majú. Automobil sa však rovnako ako každý iný spotrebný tovar časom opotrebuje.  viac

29. júla 2021 | Kúpa vozidla cez inzerát či od malého predajcu je v dobe pandémie ešte rizikovejšia

Po vyše ročnom trvaní pandémie koronavírusu sa situácia na trhu s ojazdenými vozidlami zhoršila, na trhu pribúdajú autá so stočenými kilometrami, z kriminálnej činnosti alebo vozidlá v zlom technickom stave, či exekúcii. viac

SOVA v Česku

SOVA v Česku