Noviny.sk: Nepodceňujte kontrolu pri ojazdených autách. Ušetrí vám ďalšie náklady

Za stáčanie kilometrov v autách hrozia vysoké pokuty. Skúsený odborník to dokáže odhaliť. Dôležitá je ale profesionálna kontrola.

V dnešnej dobe sa dá sfalšovať čokoľvek. Mnohí preto nedôverujú majiteľom ojazdených áut či autobazárom. Skutočný stav vozidla a najazdené kilometre sa ale dajú zistiť.

"Kontrola, kontrola a ešte raz kontrola," zdôrazňuje Július Petrus zo Spolku na ochranu vlastníkov automobilov.

"Samozrejme, prvá vec je servisná knižka. Zistil som, že už aj tieto veci sa dajú sfalšovať, čiže určite sa treba uistiť, že je servisná knižka originálna," dopĺňa moto novinár Peter Mihálik.

Podľa nej môžete zavolať predchádzajúcim majiteľom alebo do servisu, kde bolo auto servisované a informácie si overiť. "Treba si doniesť svojho automechanika a nie bratranca, ktorý si vymieňa v garáži sám olej, asi bratranec nebude vhodnou osobou na posúdenie technického stavu vozidla," zdôrazňuje Petrus.

"Skúsenému človeku už prvý pohľad na auto hovorí, či bolo to búrané alebo nebolo, lebo aj toto je jeden z detailov, ktorý sa viac-menej nepriznáva," hovorí dopravný analytik Marián Palesch.

Trestný čin Podľa širšieho odhadu odborníkov, na Slovensku jazdí približne 130 tisíc vozidiel s takzvanými stočenými kilometrami. Poslanci národnej rady schválili zákon, v ktorom sa hovorí, že zásah a manipulácia do počítadla kilometrov bude trestným činom. Fyzické a právnické osoby nesmú takéto vozidlá predávať, ponúkať služby súvisiace s pretáčaním kilometrov či ponúkať na to softvér.

"Voľakedy, keď boli mechanické počítadlá, tak stačila vŕtačka a do rána bolo nacúvané. Teraz na to, že je elektronicky všetko riešené, tak je to počítačová alebo softvérová záležitosť," vysvetľuje Mihálik.

"Vynovený zákon má postihovať priamo tých, ktorí pretáčajú kilometre a poskytujú s tým súvisiace služby a nie bežných obyvateľov, ktorí predávajú svoje vozidlo, ale nevedia, že majú pretočené kilometre," dopĺňa Peter Podstupka z ministerstva dopravy.

Nedotiahnutý zákon

Spolok na ochranu vlastníkov automobilov síce snahu politikov víta, no schválený zákon považuje za nedotiahnutý do konca. "Zákon totiž nepostihuje fyzické osoby, ktoré chcú takéto pretočené vozidlá predávať. Podľa nášho názoru, väčšie autobazáre takéto vozidlá asi nebudú vykupovať," tvrdí Petrus.

"Nevieme koho chcú v konečnom dôsledku postihovať, lebo stáčanie kilometrov sa veľmi ťažko zisťuje," dopĺňa Mihálik.

Vysoké sankcie

Inzeráty sú v dnešnej dobe preplnené vozidlami, ktoré sú pretočené, omladené alebo majú zamaskované stopy po havárii. "Väčšinou sa to týka vozidiel, ktoré sú dovezené zo zahraničia. Často sú pretočené ešte v zahraničí a pred prvým prihlásením na kontrolu originality," potvrdzuje Petrus.

Ak kupujete ojazdené vozidlo, ste odkázaný na serióznosť predajcu. Ak vás podvedú, prejaví sa to v nečakaných servisných nákladoch. Zodpovedným za kontrolu týchto povinností a následné ukladanie sankcií bude Slovenská obchodná inšpekcia. Tá vám môže uložiť pokutu od 3 000 eur do 50 000 eur. Ak v lehote do troch rokov odo dňa uloženia pokuty dôjde k opätovnému porušeniu povinností, pokuta môže mať výšku až 100 000 eur či zrušenie živnosti.

Pozrite si reportáž tu.

7. septembra 2021 | Predávate auto? Poradíme vám, čo zvyšuje a čo znižuje jeho cenu

Vlastné auto je pre množstvo ľudí jednou z najhodnotnejších vecí, ktoré vôbec majú. Automobil sa však rovnako ako každý iný spotrebný tovar časom opotrebuje.  viac

29. júla 2021 | Kúpa vozidla cez inzerát či od malého predajcu je v dobe pandémie ešte rizikovejšia

Po vyše ročnom trvaní pandémie koronavírusu sa situácia na trhu s ojazdenými vozidlami zhoršila, na trhu pribúdajú autá so stočenými kilometrami, z kriminálnej činnosti alebo vozidlá v zlom technickom stave, či exekúcii. viac

25. februára 2020 | Rozhovor s Júliusom Petrusom, predsedom Spolku na ochranu vlastníkov automobilov.

Čo všetko si skontrolovať pri kúpe nového automobilu? To sa dozviete v rozhovore moderátorky TV JOJ s predsedom Spolku na ochranu automobilov Júliusom Petrusom.   viac

30. apríla 2019 | AUTONOVINY.SK: Za stáčanie kilometrov do basy a neustále kontroly! Nové tvrdé zákony z Poľska ovplyvnia aj Slovensko

Stáčanie kilometrov ako trestný čin, za ktorého spáchanie pôjde dotyčný do väzenia. Nové zákony v Poľsku budú tvrdé a môžeme vďaka nim pozitívne ovplyvniť aj náš trh, ale realizácia zmien narážala na tradičný problém - korupciu. viac