Mladá fronta Dnes: Prevádzanie áut v Únii bude jednoduchšie. Bude menej byrokracie i kontrôl

Prevádzanie vozidiel medzi jednotlivými krajinami v rámci Európskej únie sa zjednoduší. Európský parlament rieši novú smernicu, podľa ktorej ľudia pri sťahovaní sa do inej krajiny EÚ nebudú musieť podstupovať otravné úradné kolečká. V dlhodobom horizonte by mohlo dôjsť k tomu, že raz bude v Európe jednotná poznávacia značka. Správu priniesol český denník Mladá fronta Dnes.

"Je potřeba celý proces zjednodušit," říká europoslankyně Dita Charanzová. Sama se problému věnuje, protože zažila jeho nepříjemné stránky na vlastní kůži. Když se před časem stěhovala z Bruselu zpátky do Česka, musela si v Belgii zakoupené auto přihlašovat u nás a znovu projít technickou a evidenční kontrolou.

Nejde o malý problém. Studie Evropské komise uvádí, že se ročně mezi zeměmi Unie převede 3,5 milionu ojetých aut. Průměrné náklady na novou registraci se pohybují kolem 400 eur.

Podle návrhu by současně zmizela povinnost registrovat si auto v jiné zemi pro dlouhodobější pobyty v zahraničí. To se ale nelíbí některým státům, kde se při registraci odvádějí vysoké daně podle toho, jak je auto ekologické. Nejhlasitějším kritikem je Dánsko.

Návrh předpokládá rovněž mnohem větší propojení registrů vozidel jednotlivých zemí než dosud. Kdy začne nová směrnice platit, zatím není jasné. Projednává se totiž ještě v Evropském parlamentu.

7. septembra 2021 | Predávate auto? Poradíme vám, čo zvyšuje a čo znižuje jeho cenu

Vlastné auto je pre množstvo ľudí jednou z najhodnotnejších vecí, ktoré vôbec majú. Automobil sa však rovnako ako každý iný spotrebný tovar časom opotrebuje.  viac

29. júla 2021 | Kúpa vozidla cez inzerát či od malého predajcu je v dobe pandémie ešte rizikovejšia

Po vyše ročnom trvaní pandémie koronavírusu sa situácia na trhu s ojazdenými vozidlami zhoršila, na trhu pribúdajú autá so stočenými kilometrami, z kriminálnej činnosti alebo vozidlá v zlom technickom stave, či exekúcii. viac

25. februára 2020 | Rozhovor s Júliusom Petrusom, predsedom Spolku na ochranu vlastníkov automobilov.

Čo všetko si skontrolovať pri kúpe nového automobilu? To sa dozviete v rozhovore moderátorky TV JOJ s predsedom Spolku na ochranu automobilov Júliusom Petrusom.   viac

26. marca 2019 | TV JOJ: Pozor na dovoz áut z Nemecka!

Majitelia starších vozidiel dostávajú v Nemecku príspevok na kúpu nového, takzvané šrotovné, a staré autá sa snažia predať za čo najviac peňazí. Keď však slovenský majiteľ dovezie takéto vozidlo na Slovensko, narazí na zásadný problém. viac

8. marca 2019 | Novinky.cz: Česká polícia obvinila päticu z daňových podvodov pri dovoze luxusných jazdeniek z Nemecka

Colníci a polícia zadržali päť obchodníkov s jazdenými luxusnými autami, ktorí pri svojich obchodoch spôsobili štátu podľa spisu škodu bezmála štyridsať miliónov korún (v prepočte 1,56 milióna eur). Zánovné jazdenky z Nemecka skupina údajne vozila do Českej republiky niekoľko rokov. Celkom by podľa výkazov malo ísť o… viac