Hospodárske noviny: Zákaz pretočených tachometrov: zúfalí vodiči a autobazáre

Stočené kilometre na tachometri predstavujú v dnešných dňoch problém tisícok vodičov. Nový zákon, ktorý zakazuje právnickým osobám výkup a predaj automobilov s pretočenými kilometrami na tachometri, platí od začiatku marca.

Doplácajú naň predovšetkým autobazáre, ktoré majú po novom zakázané vykupovať autá so stočenými kilometrami. Problém tak vzniká na dvoch stranách – na strane bazárov, ktoré tieto autá nemôžu kvôli zmene zákona odkúpiť, aj na strane vodičov, ktorí potrebujú svoje autá predať. Nešťastní vodiči i firmy sa začali obracať na Spolok na ochranu vlastníkov automobilov. „Je to už niekoľko desiatok e-mailov z celého Slovenska od začiatku účinnosti zákona,“ potvrdil množstvo podnetov prezident SOVA Július Petrus.

Označenie: nepredajné

Zákon má chrániť, ovplyvňuje však aj tých, ktorí za nič nemôžu. To sú podľa prezidenta Autoklubu SR Štefana Mihálika predovšetkým vodiči, ktorí o tom, že majú doma auto so stočeným tachometrom, nevedeli.

Celý článok nájdete tu.

7. septembra 2021 | Predávate auto? Poradíme vám, čo zvyšuje a čo znižuje jeho cenu

Vlastné auto je pre množstvo ľudí jednou z najhodnotnejších vecí, ktoré vôbec majú. Automobil sa však rovnako ako každý iný spotrebný tovar časom opotrebuje.  viac

29. júla 2021 | Kúpa vozidla cez inzerát či od malého predajcu je v dobe pandémie ešte rizikovejšia

Po vyše ročnom trvaní pandémie koronavírusu sa situácia na trhu s ojazdenými vozidlami zhoršila, na trhu pribúdajú autá so stočenými kilometrami, z kriminálnej činnosti alebo vozidlá v zlom technickom stave, či exekúcii. viac

25. februára 2020 | Rozhovor s Júliusom Petrusom, predsedom Spolku na ochranu vlastníkov automobilov.

Čo všetko si skontrolovať pri kúpe nového automobilu? To sa dozviete v rozhovore moderátorky TV JOJ s predsedom Spolku na ochranu automobilov Júliusom Petrusom.   viac

26. marca 2019 | TV JOJ: Pozor na dovoz áut z Nemecka!

Majitelia starších vozidiel dostávajú v Nemecku príspevok na kúpu nového, takzvané šrotovné, a staré autá sa snažia predať za čo najviac peňazí. Keď však slovenský majiteľ dovezie takéto vozidlo na Slovensko, narazí na zásadný problém. viac

8. marca 2019 | Novinky.cz: Česká polícia obvinila päticu z daňových podvodov pri dovoze luxusných jazdeniek z Nemecka

Colníci a polícia zadržali päť obchodníkov s jazdenými luxusnými autami, ktorí pri svojich obchodoch spôsobili štátu podľa spisu škodu bezmála štyridsať miliónov korún (v prepočte 1,56 milióna eur). Zánovné jazdenky z Nemecka skupina údajne vozila do Českej republiky niekoľko rokov. Celkom by podľa výkazov malo ísť o… viac