Bezdomovcov vymydlili, potom ich v obleku poslali nakupovať drahé autá

Českí kriminalisti v Karvinej rozplietajú prípad podvodne nakúpených automobilov, ktorých celková hodnota vystúpala na viac ako osem miliónov českých korún (okolo 300 tisíc eur). Automobily putovali k šéfovi skupiny. Ten nakoniec autá predával so zľavou 30 až 50 percent. Noví majitelia síce kúpili autá v dobrej viere, ale pravdepodobne o nich prídu.

Vychytralý šéf gangu všetky akcie sám riadil. Pod sebou mal niekoľko podriadených, ktorí mali za úlohu nájsť nemajetných ľudí. Tí v roli bielych koní urobili, čo im nakázali, teda v tomto prípade na seba kúpili automobily väčšinou s cenou viac ako 18 tisíc eur. „Išlo o bezdomovcov či nezamestnaných. Niektorí odmietli, ale pre ďalších bola vidina odmeny vo výške pár sto eur príliš silná,“ uviedol Tomáš Jersak z oddelenia hospodárskej kriminality karvinskej polície.

Ešte predtým, než boli bezdomovci vyslaní do banky, autosalónu či autobazáru, museli upraviť svoju vizáž. Umyli sa, oholili, učesali, dostali obleky a lekcie, ako sa pri obchodnom jednaní majú chovať. „V niektorých prípadoch prešli niekoľkodenným školením,“ potvrdil Jersak. Nakoniec dostali sfalšované dokumenty a pečiatky neexistujúcich firiem. S potvrdeným úverom dohodli nákup automobilov. Po zaplatení akontácie však už ďalšie splátky nikto neuhradil. Celkom tak od roku 2012 až do minuloročnej jesene podvodne získali 22 automobilov v hodnote cca 300 tisíc eur. Presné značky vozidiel polícia nechce zverejniť.

Automobily si prevzal šéf skupiny. Ten nakoniec autá predával so zľavou 30 až 50 procent. „Všetky automobily sa podarilo dohľadať,“ uviedol Jersak. Nie je ani vylúčené, že majiteľ, hoci auto zakúpil v dobrej viere, môže nakoniec o auto prijsť. „Niekterí pôvod auta poznali, niektorí nie,“ doplnil Jersak.

Hlavný páchateľ sedí vo väzbe a za úverové podvody mu hrozí odňatie slobody od 2 až do 8 rokov. V minulosti už bol za podobnú trestnú činnosť súdený. Celkom je stíhaných šesť ľudí, medzi nimi aj nastrčení bezdomovci. „Prípad ešte nie je ukončený, vyšetrovanie pokračuje. Preto je možné, že sa počet stíhaných osôb ešte zmení,“ konštatovala policajná hovorkyňa Zlatuše Vlačková.

Viac nájdete tu.

7. septembra 2021 | Predávate auto? Poradíme vám, čo zvyšuje a čo znižuje jeho cenu

Vlastné auto je pre množstvo ľudí jednou z najhodnotnejších vecí, ktoré vôbec majú. Automobil sa však rovnako ako každý iný spotrebný tovar časom opotrebuje.  viac

29. júla 2021 | Kúpa vozidla cez inzerát či od malého predajcu je v dobe pandémie ešte rizikovejšia

Po vyše ročnom trvaní pandémie koronavírusu sa situácia na trhu s ojazdenými vozidlami zhoršila, na trhu pribúdajú autá so stočenými kilometrami, z kriminálnej činnosti alebo vozidlá v zlom technickom stave, či exekúcii. viac

25. februára 2020 | Rozhovor s Júliusom Petrusom, predsedom Spolku na ochranu vlastníkov automobilov.

Čo všetko si skontrolovať pri kúpe nového automobilu? To sa dozviete v rozhovore moderátorky TV JOJ s predsedom Spolku na ochranu automobilov Júliusom Petrusom.   viac

30. apríla 2019 | AUTONOVINY.SK: Za stáčanie kilometrov do basy a neustále kontroly! Nové tvrdé zákony z Poľska ovplyvnia aj Slovensko

Stáčanie kilometrov ako trestný čin, za ktorého spáchanie pôjde dotyčný do väzenia. Nové zákony v Poľsku budú tvrdé a môžeme vďaka nim pozitívne ovplyvniť aj náš trh, ale realizácia zmien narážala na tradičný problém - korupciu. viac