Autor zákona proti pretáčaniu kilometrov: každý môže svoje stočené auto beztrestne legalizovať

Poslanec NRSR za Smer-SD a zároveň jeden z tvorcov novely zákona proti pretáčaniu tachometrov, Anton Martvoň upokojil verejnosť, že na Slovensku bude stále existovať možnosť legalizácie stočených vozidiel, tvrdením že každý občan si môže na vozidle nechať nastaviť správny nájazd kilometrov a to beztrestne. Informácie poslanec Martvoň uviedol pre agentúru SITA a rozhovor s ním sa objavil v niekoľkých článkoch na internete.

"Naša novela bez sankcie umožňuje každému, kto má auto s pretočenými kilometrami, aby si išiel dať do autorizovaného servisu nastaviť reálny počet kilometrov, alebo si dal opraviť, respektíve vymeniť celý tachometer, respektíve odometer. Naším cieľom je, aby každý občan kupujúci si auto cez autobazár mohol mať istotu, že tam nekúpi auto s neoprávnene pretočenými kilometrami a že tam nebude okradnutý alebo podvedený,“ argumentuje poslanec Martvoň v článku v denníku Pravda.

Podľa informácií odborníkov je na Slovensku viac než milión stočených vozidiel, z ktorých je drvivá väčšina vo vlastníctve občanov. Tí si ich často zakúpili v minulosti z cudziny od malých dovozcov, ktorí na stáčaní tachometrov dlhé roky zarábajú stovky miliónov eur ročne.

Bežní občania i po nadobudnutí účinnosti novely auto budú môcť podľa Martvoňa predať inej osobe bez postihu, len kupca budú musieť na pretočené kilometre upozorniť priamo v zmluve, aby nebol kupec oklamaný so stavom auta. "Alebo si na takomto aute dajú poctivo nastaviť reálny stav kilometrov v autorizovanom servise alebo u autorizovaného predajcu danej značky a potom ho môžu v pokoji predať. Ak to tak neurobia, tak sa môžu vystaviť trestnému stíhaniu pre podvod, čo už v SR platí cez desať rokov,“ konštatuje poslanec.

Dá sa len dúfať, že k legalizovaným autám bude pozitívne pristupovať aj Slovenská obchodná inspekcia, ktorá sa ešte nevyjadrila k tomu, či je možné nastavenie správneho počtu najazdených kilometrov považovať za oprávnenú, a teda legálnu manipuláciu s počtom najazdených kilometrov. V opačnom prípade sa odborníci obávajú, že mnohým nevinným a v minulosti podvedeným občanom zostanú doma nepredajné vozidlá, ktoré nebudú bazáre vykupovať.

7. septembra 2021 | Predávate auto? Poradíme vám, čo zvyšuje a čo znižuje jeho cenu

Vlastné auto je pre množstvo ľudí jednou z najhodnotnejších vecí, ktoré vôbec majú. Automobil sa však rovnako ako každý iný spotrebný tovar časom opotrebuje.  viac

29. júla 2021 | Kúpa vozidla cez inzerát či od malého predajcu je v dobe pandémie ešte rizikovejšia

Po vyše ročnom trvaní pandémie koronavírusu sa situácia na trhu s ojazdenými vozidlami zhoršila, na trhu pribúdajú autá so stočenými kilometrami, z kriminálnej činnosti alebo vozidlá v zlom technickom stave, či exekúcii. viac

25. februára 2020 | Rozhovor s Júliusom Petrusom, predsedom Spolku na ochranu vlastníkov automobilov.

Čo všetko si skontrolovať pri kúpe nového automobilu? To sa dozviete v rozhovore moderátorky TV JOJ s predsedom Spolku na ochranu automobilov Júliusom Petrusom.   viac

30. apríla 2019 | AUTONOVINY.SK: Za stáčanie kilometrov do basy a neustále kontroly! Nové tvrdé zákony z Poľska ovplyvnia aj Slovensko

Stáčanie kilometrov ako trestný čin, za ktorého spáchanie pôjde dotyčný do väzenia. Nové zákony v Poľsku budú tvrdé a môžeme vďaka nim pozitívne ovplyvniť aj náš trh, ale realizácia zmien narážala na tradičný problém - korupciu. viac