Čas.sk: Staré taxíky v autobazári zázračne omladli- Tachometre stočili o 110 000 km!

Takú omladzovaciu kúru pre vaše auto, akú dostanete v Púchove, si zrejme inde len tak nekúpite.

Aspoň to tvrdia tamojší taxikári o jednom z autobazárov, kde ich staré taxíky predávajú s podstatne menším počtom kilometrov, než koľko reálne majú. Ich slová potvrdzujú aj emisné kontroly vozidiel, ktoré odhalili šokujúce praktiky majiteľa autobazára. Viacerí taxikári z mesta zostali v šoku, keď si boli pozrieť staré taxíky, čo sa predávajú cez bazár na okraji Púchova. Kým oni sa áut, ktoré mali najazdených vyše 600 000 kilometrov, zbavili, v bazári zrazu nadobudli podstatne menší počet kilometrov.

„Prostredníctvom internetu sme sa dozvedeli, že cez tento autobazár sa predáva škodovka, ktorá slúžila ako taxík. Poznali sme to auto dobre, tak sme sa naň pozreli na stránkach, kde sa dajú overiť kilometre. Bolo tam, že za dva roky najazdilo iba osemtisíc kilometrov, čo je nereálne, keďže v meste jazdilo dva roky deň i noc ako taxík. Máme podozrenie, že stočili kilometre aj na iných autách,“ vraví.

Podľa majiteľa púchovskej taxislužby Daniela Karasa nie je reálne, aby taxík najazdil osemtisíc kilometrov za dva roky. „Toľko najazdím mesačne, takže nie je možné, aby takýto počet kilometrov najazdil ročne. Ročne nabehám okolo 120 000 kilometrov,“ dodal. Druhé auto v bazári, Fiat Multipla, malo podľa emisnej kontroly pred dvomi rokmi najazdených dokonca vyše 332 000 kilometrov. Podľa slov taxikára však jazdilo ako taxík nonstop, a keď prechádzalo STK, malo zhruba 480 000 kilometrov. „Teraz má už len 210-tisíc. Navyše ho predáva ako nebúrané, pričom viem, že bolo búrané z každej strany,“ povedal. Dodáva, že chlapi si overovali aj ďalšie autá v bazári a zistili, že stočené sú všetky.

To, či majú autá stočené kilometre a kto má ich stočenie na svedomí, bude zrejme riešiť polícia, ktorú sme na bazár upozornili. Majiteľom škodovky, ktorá stále jazdí ako taxík, ale pritom ju bazár ponúka na predaj, je muž z Púchova. Baviť sa však s nami o aute nechcel a odkázal nás na majiteľa autobazára. Ten síce telefón zdvihol, priateľský však rozhodne nebol. „Čo potrebujete, sa nudíte? Určite sa nestretneme, keď budem ja mať chuť, tak sa stretnem a polámem vám nosy,“ zareagoval.

Stáčanie je nezákonné

Podľa známeho trenčianskeho právnika Jána Kanabu mladšieho je stáčanie kilometrov nezákonné. Môže ísť o podvod, ktorý je trestným činom. Vlani v novembri totiž poslanci schválili novelu zákona o podmienkach prevádzky vozidiel. Jej súčasťou je aj zákaz pre autobazáre a predajcov vozidiel predávať, ponúkať a sprístupňovať autá so stočenými kilometrami na trh. V prípade dokázania viny hrozia niekoľkotisícové pokuty a až dvojročná basa v prípade, ak ide o vážnejšie porušenie zákona. Hoci novela vojde do platnosti v marci, vinníkov je možné trestať už teraz. „Stíhaný a odsúdený môže byť už dnes. Ja dokonca poznám klienta z Bánoviec nad Bebravou, ktorý bol odsúdený a dostal za to podmienku,“ dodal.

Nájdete tu.

7. septembra 2021 | Predávate auto? Poradíme vám, čo zvyšuje a čo znižuje jeho cenu

Vlastné auto je pre množstvo ľudí jednou z najhodnotnejších vecí, ktoré vôbec majú. Automobil sa však rovnako ako každý iný spotrebný tovar časom opotrebuje.  viac

29. júla 2021 | Kúpa vozidla cez inzerát či od malého predajcu je v dobe pandémie ešte rizikovejšia

Po vyše ročnom trvaní pandémie koronavírusu sa situácia na trhu s ojazdenými vozidlami zhoršila, na trhu pribúdajú autá so stočenými kilometrami, z kriminálnej činnosti alebo vozidlá v zlom technickom stave, či exekúcii. viac

25. februára 2020 | Rozhovor s Júliusom Petrusom, predsedom Spolku na ochranu vlastníkov automobilov.

Čo všetko si skontrolovať pri kúpe nového automobilu? To sa dozviete v rozhovore moderátorky TV JOJ s predsedom Spolku na ochranu automobilov Júliusom Petrusom.   viac

30. apríla 2019 | AUTONOVINY.SK: Za stáčanie kilometrov do basy a neustále kontroly! Nové tvrdé zákony z Poľska ovplyvnia aj Slovensko

Stáčanie kilometrov ako trestný čin, za ktorého spáchanie pôjde dotyčný do väzenia. Nové zákony v Poľsku budú tvrdé a môžeme vďaka nim pozitívne ovplyvniť aj náš trh, ale realizácia zmien narážala na tradičný problém - korupciu. viac