24hodin.sk: Poslanci Smeru chcú ísť ďalej,za pretočené kilometre majú pykať bazáre

Autobazáre, ktoré permanentne a vedome predávajú autá s upravenými odometrami, teda počítadlami najazdených kilometrov, by mali čeliť sankciám. Avizuje to poslanec NR SR Anton Martvoň (Smer-SD), ktorý chce takto prostredníctvom pozmeňujúceho návrhu upraviť vlastnú novelu zákona o podmienkach prevádzky vozidiel. Právna norma, ktorej cieľom je zakázať v administratívno-právnej rovine neoprávnenú a úmyselnú manipuláciu s odometrom, je aktuálne v druhom čítaní.

Pôvodná novela tresty pre autobazáre nespomínala, Martvoň a spoluautor návrhu Otto Brixi (Smer-SD) však vopred avizovali, že takéto sankcie pripravia, ak sa právna norma dostane do druhého čítania. To sa začiatkom októbra stalo.

"S podpredsedom KDH Pavlom Zajacom sme sa zhodli, že musíme postihnúť aj autobazáre, ktoré permanentne a vedome predávajú autá s pretočenými kilometrami. Klamú tak spotrebiteľov, a preto pripravujeme aj na takýchto nepoctivých predajcov bič. Ešte si to, samozrejme, musíme prejsť s príslušnými rezortmi, no už aj teraz môžem prezradiť, že vidíme to v rovine pokút až po rovinu sankcie v podobe zrušenia živnostenského oprávnenia pri opakovaných previneniach," vysvetlil pre TASR Martvoň. Podľa jeho slov však túto mieru administratívneho potrestania je potrebné po konzultácii s príslušnými ministerstvami citlivo nastaviť.

"Je pred nami preto veľmi ťažký, ale kľúčový týždeň. Pevne však veríme, že naša novela zákona prinesie konečne posun v tejto oblasti, ktorá ma nielen veľký dosah na peňaženky spotrebiteľov, ale aj na bezpečnosť na cestách," dodal Martvoň s tým, že sankcie musia mať čo najmenší vplyv na poctivých predajcov, autoservisy a stanice STK.

Novela má tiež zakázať zadováženie technických prostriedkov alebo softvéru či ponúkať služby smerujúce k neoprávnenej manipulácii s odometrom. Vynovený zákon má teda postihovať priamo tých, ktorí pretáčajú kilometre a poskytujú s tým súvisiace služby, a nie bežných obyvateľov, ktorí často predávajú svoje vozidlo, ale nevedia, že má pretočené kilometre. Za neoprávnené a úmyselné manipulácie s odometrom bude môcť Slovenská obchodná inšpekcia (SOI) uložiť pokutu od 5000 eur do 50.000 eur. A to až do dvoch rokov odo dňa, keď sa SOI dozvedela o porušení povinnosti, najneskôr však do piatich rokov.

"Ako ukazuje dlhoročná slovenská aj zahraničná prax, pretáčanie kilometrov je v súčasnosti veľmi výhodným obchodom, na ktorom sa dá obohatiť. S príchodom digitálnych odometrov nastúpili 'softvéroví' odborníci a stáčanie kilometrov dostalo iné rozmery. Pri tomto úkone si dnes už nikto nezašpiní ruky, kilometre sa totiž stáčajú pomocou počítača napojeného priamo do servisnej zásuvky na aute," uviedli Martvoň a Brixi.

Ich novela preto ustanovuje aj povinnosť pre stanice technickej kontroly zaznamenať stočené kilometre do informačného systému. Súčasťou právnej normy je aj sprievodná novela zákona o reklame, kde sa zakazuje prezentácia informácií, výrobkov, technických prostriedkov alebo ponúkanie služieb upravujúcich odometre.

Podľa Spolku na ochranu vlastníkov automobilov (SOVA) je na Slovensku približne 130.000 áut s upraveným počtom kilometrov. To autá pri predaji nielen predražuje, ale môže to spôsobiť aj oveľa horšie následky. "Auto s vyšším počtom najazdených kilometrov by totiž malo podstúpiť úplne iné servisné prehliadky, inak hrozí zlyhanie dôležitých dielcov, čo môže mať fatálne následky," uvádza SOVA.

Všetko nájdete tu.

7. augusta 2019 | MY Topoľčianske noviny_POZOR NA PODVODY S AUTAMI

Problémy pri kúpe z druhej ruky pretrvávajú už roky. PARTIZÁNSKE - V okrese Partizánske policajti už viac rokov po sebe prijímajú oznámenia nespokojných občanov, ktorí sa rozhodli kúpiť motorové vozidlo z druhej ruky, na inzerát a kúpa vozidla vďaka rôznym komplikáciám zo strany predávajúceho dopadla inak, ako mali kupujúci… viac

5. augusta 2019 | 24.hod_OKLAMALI ĽUDÍ: V okrese Partizánske došlo k podvodnému predaju áut