Stočené kilometre: Aké krajiny sú na tom v Európe najhoršie?

Vodiči majú tendenciu meniť autá čo tri až päť rokov. Nie vždy to sú autá nové, a tak siahajú po tých ojazdených. Bohužiaľ tu existujú riziká podvodov. A ako už to tak býva, tak prípadná reklamácia je tiež beh na dlho trať. Myslíte si, že sa toto deje iba na Slovensku? Kdeže.

Platforma carVertival sa pokúsila zistiť, ako sa líši miera podvodov s najazdenými kilometrami naprieč rôznymi krajinami. Za týmto účelom bola realizovaná výskumná štúdia, ktorá obsahovala vyše 900 tisíc kontrol histórie automobilov od minulého roka. Zistenia sú celkom šokujúce.

Krajiny, kde nie je výhra kupovať ojazdené auto:

Najhoršie na tom je Lotyšsko. Z výskumu vyplynulo, že každý štvrtý kupujúci ojazdené auto dostane vozidlo, ktorému bol stočený tachometer. Pokiaľ sa taký kupujúci nezaujíma o históriu vozidla, prípadne si auto nenechá skontrolovať, hrozí, že mu samotný stroj alebo jeho nákladné komponenty čoskoro vypovie službu.

Druhé miesto v rebríčku najhorších krajín patrí Rumunsku. V tejto krajine má každé piate ojazdené auto stočené kilometre. Zdá sa tak, že najmä Pobaltie má problém s nelegálnou manipuláciou s kilometrami, lebo na horších miestach sa umiestnilo aj Estónsko a Litva. Za nimi hneď Rusko a Ukrajina.

Naopak medzi premiantov patrí Belgicko, Fínsko, Srbsko a Slovensko. U štátov ako napríklad Česko, Chorvátsko alebo Srbsko sa podvody s kilometrami týkajú iba každého desiateho auta. Poľsko s Maďarskom sú na tom ešte lepšie.

Nekupujte zajaca vo vreci.

S problémom stočených kilometrov bojuje mnoho krajín, bohužiaľ je to prípad bez konca. Pokiaľ nebudú riadne a pravidelné kontroly, nič sa nezmení a kilometre sa budú zvesela stáčať ďalej. Navyše mnoho štátov nedokáže efektívne vysledovať zločincov, a ak sa tak stane, nie je dostatočne účinná ani legislatíva a sankcie za taký zločin. Čo sa týka najmä trhov so slabšou kúpnou silou. Potom príde človek do autobazáru, kde si kúpi auto na prvý pohľad za výhodnú cenu, ale v skutočnosti má také vozidlo históriu, o ktorej sa dá ťažko len niečo dozvedieť. Náklady na opravu len stúpajú. Odhaduje sa tak, že podvody spôsobujú každoročne škody cez 9 miliárd eur.

Rok 2021 bol pre automobilový priemysel náročný, nielen z dôvodu prebiehajúcej polovodičovej krízy. Nikto sa ale nechcel zbaviť auta, ktoré mal aktuálne k dispozícii, pretože neexistovalo vozidlo, ktorým by ho mohol nahradiť. Ani tento rok nie sú vyhliadky veľmi pozitívne. A preto je na mieste, aby si každý, kto si chce kúpiť auto z autobazáru, nechal skontrolovať históriu vozidla, jedine tak sa môže predísť problémom a odhaliť prípadnú manipuláciu s tachometrom.

27. októbra 2022 | Prečo dávajú policajti na autá červenú nálepku, takzvanú červenú bodku? Je to začiatok vážnych problémov v zahraničí

Červená nálepka na aute? V Nemecku nejde o vtip ani spôsob označovania áut vhodných na krádež, ide o dôležitú správu od nemeckej polície. A tá hovorí jasne: žartom je koniec, teraz môžete získať až 100-tisíc eurové pokuty. viac

18. augusta 2022 | Stočené kilometre: Aké krajiny sú na tom v Európe najhoršie?

Možno ste sa už niekedy stretli pri nákupe nového ojazdeného auta s úkazom, kedy kilometre nesedeli reálnemu opotrebovaniu auta. V takom prípade ide jasne o stočené kilometre a bohužiaľ aj slovenský sekundárny trh trpí touto neplechou. viac

2. februára 2022 | Točí sa vám hlava zo stočených kilometrov? Aj nám!

Stočenie kilometrov na tachometri sa posudzuje ako trestný čin, no zdá sa, na svojom čare nestráca ani po rokoch. viac

7. septembra 2021 | Predávate auto? Poradíme vám, čo zvyšuje a čo znižuje jeho cenu

Vlastné auto je pre množstvo ľudí jednou z najhodnotnejších vecí, ktoré vôbec majú. Automobil sa však rovnako ako každý iný spotrebný tovar časom opotrebuje.  viac

29. júla 2021 | Kúpa vozidla cez inzerát či od malého predajcu je v dobe pandémie ešte rizikovejšia