Prečo dávajú policajti na autá červenú nálepku, takzvanú červenú bodku? Je to začiatok vážnych problémov v zahraničí

Prečo dávajú policajti na autá červenú nálepku, takzvanú červenú bodku? Je to začiatok vážnych problémov v zahraničí

Červená nálepka na aute? V Nemecku nejde o vtip ani spôsob označovania áut vhodných na krádež, ide o dôležitú správu od nemeckej polície. A tá hovorí jasne: žartom je koniec, teraz môžete získať až 100-tisíc eurové pokuty.

Videli ste v zahraničí na aute červenú nálepku? Nie, neznamená to, že zlodeji si označili toto auto a chcú ho ďalšiu noc ukradnúť spred paneláku. Takýto mýtus koluje aj o prázdnej plastovej fľaši položenej na kolese auta, pritom nejde o predzvesť krádeže. Zlodeji majú iné metódy, ako si vyhliadnuť automobil vhodný na odcudzenie, v skutočnosti im stačí, že je toto auto vybavené komfortným systémom bezkľúčového odomykania.

Tento konkrétny prípad s červenou nálepkou sa týka nemeckých policajtov, ako upozorňuje poľský denník Gazeta.

60 až 100 000 eur a prepadnutie majetku

Červená nálepka sa objavuje predovšetkým na tých autách, ktoré nie sú registrované alebo nespĺňajú registračné požiadavky. Sú teda zaparkované, ale nemajú napríklad jednu či obe tabuľky s evidenčnými číslami.

Ďalej sa červenou značkou označujú aj autá, ktoré nie sú vhodné na ďalšie používanie. Ide teda o vraky alebo dlhodobo opustené vozidlá.

Dôležité je, že červená nálepka nie je len grafickým symbolom, obsahuje aj správu, ktorá je pre motoristu celkom kľúčová. Informuje ho o tom, ako má postupovať ďalej.

„Červená bodka“ je žiadosť pripojená k vozidlu adresovaná majiteľovi vozidla, aby ho okamžite odstránil z verejného priestranstva, uvádza mesto Mníchov na svojich webových stránkach.

Auto, ktoré nie je vhodné na jazdu (vrátane toho bez tabuliek a toho, ktorého technický stav naznačuje, že ide len o vrak), a napriek tomu bolo zaparkované na verejnej komunikácii, znamená pre majiteľa pokutu vo výške minimálne 1000 eur, uvádza Gazeta. Istý zdroj týchto informácií z Nemecka z 22. septembra 2022 však uvádza sumu iba 60 eur, ktorá je univerzálnou pokutou v prípade parkovania odhláseného vozidla na verejnej komunikácii. Aj ten však dodáva, že táto pokuta je iba začiatkom a majiteľ vozidla nesie bremeno ďalších poplatkov či pokút.

 

Po mesačnej lehote na odstránenie vozidla sa s týmto vozidlom nakladá ako s odpadom, a to radikálne mení situáciu jeho majiteľa a výšku sankcie, ktorá mu hrozí.

Odpad musia zlikvidovať miestne úrady, pričom za odtiahnutie a zošrotovanie auta bude musieť zaplatiť majiteľ aj spolu s pokutou. Údajne môže ísť až o astronomických 100-tisíc eur - podľa všetkého však ide o extrémne situácie, ktoré si vyžiadali výnimočne vysoké finančné náklady. Na takúto reáliu však upozorňuje aj text na samotnej červenej bodke - červenej nálepke.

V tejto súvislosti je vhodné podotknúť, že červenú nálepku si na svojom vozidle môžu nachádzať nielen miesti v Nemecku, ale aj cudzinci, ktorí do krajiny prišli na svojich autách a medzičasom sa stali nepojazdnými.

Aktuality

27. októbra 2022 | Prečo dávajú policajti na autá červenú nálepku, takzvanú červenú bodku? Je to začiatok vážnych problémov v zahraničí

Červená nálepka na aute? V Nemecku nejde o vtip ani spôsob označovania áut vhodných na krádež, ide o dôležitú správu od nemeckej polície. A tá hovorí jasne: žartom je koniec, teraz môžete získať až 100-tisíc eurové pokuty. viac

18. augusta 2022 | Stočené kilometre: Aké krajiny sú na tom v Európe najhoršie?

Možno ste sa už niekedy stretli pri nákupe nového ojazdeného auta s úkazom, kedy kilometre nesedeli reálnemu opotrebovaniu auta. V takom prípade ide jasne o stočené kilometre a bohužiaľ aj slovenský sekundárny trh trpí touto neplechou. viac

2. februára 2022 | Točí sa vám hlava zo stočených kilometrov? Aj nám!

Stočenie kilometrov na tachometri sa posudzuje ako trestný čin, no zdá sa, na svojom čare nestráca ani po rokoch. viac

7. septembra 2021 | Predávate auto? Poradíme vám, čo zvyšuje a čo znižuje jeho cenu

Vlastné auto je pre množstvo ľudí jednou z najhodnotnejších vecí, ktoré vôbec majú. Automobil sa však rovnako ako každý iný spotrebný tovar časom opotrebuje.  viac

29. júla 2021 | Kúpa vozidla cez inzerát či od malého predajcu je v dobe pandémie ešte rizikovejšia

Po vyše ročnom trvaní pandémie koronavírusu sa situácia na trhu s ojazdenými vozidlami zhoršila, na trhu pribúdajú autá so stočenými kilometrami, z kriminálnej činnosti alebo vozidlá v zlom technickom stave, či exekúcii. viac

SOVA v Česku

SOVA v Česku