Koniec podvodom so stočenými tachometrami

Autá budú mať oficiálny životopis, do ktorého budú posielať údaje poisťovne, polícia, autoservisy, aj STK.

Bič na špekulantov s jazdenými autami je už aj na papieri. STK, kontroly "originality", poisťovne či lízingové spoločnosti majú už od včera novú povinnosť - hlásiť do registra prevádzkových záznamov počet najazdených kilometrov. Napríklad už aj pri riešení poistnej udalosti.

Do takzvaného odo passu budú povinne prispievať aj autoservisy. Ministerstvo dopravy chce týmto krokom okamžite odhaliť podvodníkov, ktorý zapĺňajú trh s ojazdenými vrakmi.

Pol milióna kilometrov na odometri? Žiadny problém, stačí pár sekúnd a vyjazdené auto sa predá ako teplé rožky.

Toto má byť už od dnes minulosťou. Všetky autá dostávajú nový životopis a prispievať doň musí nielen polícia, kontrola originality, či stanice technickej kontroly. Počet kilometrov do databázy zadáva napríklad aj poisťovňa.

„Týmto chceme ochrániť predovšetkým kupujúceho. Do tohto registra nebudú mať nelegálne prevádzky prístup a nimi opravované vozidlá budú pri predaji bez príslušných záznamov, čím sa zníži ich trhová hodnota," vysvetlila hovorkyňa rezortu dopravy Karolína Ducká.

Výnimku na prechodné obdobie dostali autoservisy, majitelia novú povinnosť vítajú no zároveň dúfajú aby nemuseli kontrolovať počet kilometrov napr. pri prezúvaní pneumatík.

Počet áut, ktoré majú stočené kilometre je podľa odborníkov enormný v celej Európe. najviac ich sem prichádza zo západnej Európy a skoro všetky majú rovnakého prvého majiteľa - buď nemeckého dôchodcu, ktorý jazdil len cez víkendy alebo zubárku zo Švajčiarska ktorá autom nezašla ďalej než do potravín.

Odborná verejnosť očakáva, že rovnaké údaje dostaneme aj ku autám zo zahraničia.

„V tomto prípade, keby to bolo a keby to fungovalo, tak mám možnosť si pozrieť ako tá zubárka, ako často chodila na kontrolu, ako často jazdila a koľko má vlastne reálne auto po nej kilometrov," myslí si motoristický novinár Alex Štefuca.

Celý článok tu.

Europoslanci idú do boja proti stáčaniu odometrov

Europoslanci z Výboru pre dopravu prijali správu o boji proti stáčaniu odometrov, ktorá vyzýva Európsku komisiu k prijatiu celoeurópskeho riešenia tejto problematiky.

„To by malo byť vo forme využitia z Belgicka známeho systému car-pass a tiež špeciálneho nástroja umiestneného v automobile, ktorý by stáčanie znemožnil. Ak budú opatrenia prijaté, zvýši sa tak nielen ochrana nakupujúcich, ale aj bezpečnosť na cestách,“komentuje europoslanec Tomáš Zdechovský.

Podobný systém označený ako Nationale AutoPas využívajú v Holandsku. Oba tieto nástroje používajú databázu záznamov z počítadiel prejdených kilometrov prevedených pri každej údržbe, servise, oprave alebo pravidelnej kontrole vozidla, bez toho aby pri tom zbierali osobné údaje. „Vo svojej oblasti pôsobnosti takmer vyhubili podvody s počítadlami najazdených kilometrov,“ uvádza správa Výboru pre dopravu. Belgický systém funguje na právnom základe neziskovej organizácie a systém v Holandsku je riadený vládnou agentúrou.

Celý článok tu.

prirucka

Čo nájdete v príručke SOVA?

Združenie SOVA pripravilo pre všetkých záujemcov o kúpu ojazdeného automobilu praktickú príručku, ktorá by im mala uľahčiť odhaľovanie trikov, ktoré sa pri predaji ojazdených áut bežne používajú. Na vydanie príručky finančne prispela spoločnosť Cebia. Na projekte sa takisto podieľa Policajný zbor Slovenskej Republiky.
 

O HLAVNÝCH TRENDOCH

PRETÁČANIE ODOMETROV

 

Spolok na ochranu vlastníkov automobilov – SOVA – spracoval vlastnú analýzu postihov za pretáčanie tachometrov vo svete, z ktorej vyplýva, že tento u nás bežný podvod je trestný nielen v Nemecku, ale tiež vo Veľkej Británii, Francúzsku, Belgicku a USA. Najďalej je ochrana spotrebiteľov proti podvodníkom predávajúcim „stočené“ vozidlá v USA. „Ich zákony sa totiž veľmi podrobne zaoberajú zákazom manipulácie so stavom kilometrov a tiež trestaním tých, ktorí si ju objednajú alebo pri predaji vozu uvedú stav kilometrov nepravdivo. Takéto vozidlo totiž nie je možné prihlásiť do registra a je tak nepredajné,“ uviedol Petrus.

 

© 2004 – 2018 – Spolok na ochranu vlastníkov automobilov , email : info@zdruzenie-sova.sk