TVNOVINY.SK: Koniec podvodom so stočenými tachometrami

Bič na špekulantov s jazdenými autami je už aj na papieri. STK, kontroly "originality", poisťovne či lízingové spoločnosti majú už od včera novú povinnosť - hlásiť do registra prevádzkových záznamov počet najazdených kilometrov. Napríklad už aj pri riešení poistnej udalosti.

Do takzvaného odo passu budú povinne prispievať aj autoservisy. Ministerstvo dopravy chce týmto krokom okamžite odhaliť podvodníkov, ktorý zapĺňajú trh s ojazdenými vrakmi.

Pol milióna kilometrov na odometri? Žiadny problém, stačí pár sekúnd a vyjazdené auto sa predá ako teplé rožky.

Toto má byť už od dnes minulosťou. Všetky autá dostávajú nový životopis a prispievať doň musí nielen polícia, kontrola originality, či stanice technickej kontroly. Počet kilometrov do databázy zadáva napríklad aj poisťovňa.

„Týmto chceme ochrániť predovšetkým kupujúceho. Do tohto registra nebudú mať nelegálne prevádzky prístup a nimi opravované vozidlá budú pri predaji bez príslušných záznamov, čím sa zníži ich trhová hodnota," vysvetlila hovorkyňa rezortu dopravy Karolína Ducká.

Výnimku na prechodné obdobie dostali autoservisy, majitelia novú povinnosť vítajú no zároveň dúfajú aby nemuseli kontrolovať počet kilometrov napr. pri prezúvaní pneumatík.

Počet áut, ktoré majú stočené kilometre je podľa odborníkov enormný v celej Európe. najviac ich sem prichádza zo západnej Európy a skoro všetky majú rovnakého prvého majiteľa - buď nemeckého dôchodcu, ktorý jazdil len cez víkendy alebo zubárku zo Švajčiarska ktorá autom nezašla ďalej než do potravín.

Odborná verejnosť očakáva, že rovnaké údaje dostaneme aj ku autám zo zahraničia.

„V tomto prípade, keby to bolo a keby to fungovalo, tak mám možnosť si pozrieť ako tá zubárka, ako často chodila na kontrolu, ako často jazdila a koľko má vlastne reálne auto po nej kilometrov," myslí si motoristický novinár Alex Štefuca.

Podľa Jánu Pribula zo Zväzu automobilového priemyslu je to pozitívny krok. „Hovoria o tom záznamy z Belgicka a Holandska, kde takéto záznamy fungujú už dávnejšie," povedal.

Obozretní ale buďte podľa motoristického novinára vždy, najmä ak máte pochybnosti o histórii auta aj pri kúpe od fyzickej osoby. „Existujú dnes už inštitúcie, ktoré veľmi rady pomôžu pri zisťovaní histórie vozidla, pri dohľadávaní reálneho stavu kilometrov," upozorňuje Štefuca.

Celý článok tu.

4. júna 2018 | 24hodín: Europoslanci chcú zákon proti stáčaniu kilometrov v ojazdených autách

Európsky parlament (EP) vo štvrtok vyzval Európsku komisiu, aby v priebehu 12 mesiacov predložila legislatívny návrh s opatreniami proti manipulácii s odometrami, s počítadlami najazdených kilometrov v automobiloch. viac

22. mája 2018 | TVNOVINY.SK: Koniec podvodom so stočenými tachometrami