TVNOVINY.SK: Koniec podvodom so stočenými tachometrami

Autá budú mať oficiálny životopis, do ktorého budú posielať údaje poisťovne, polícia, autoservisy, aj STK.

Bič na špekulantov s jazdenými autami je už aj na papieri. STK, kontroly "originality", poisťovne či lízingové spoločnosti majú už od včera novú povinnosť - hlásiť do registra prevádzkových záznamov počet najazdených kilometrov. Napríklad už aj pri riešení poistnej udalosti.

Do takzvaného odo passu budú povinne prispievať aj autoservisy. Ministerstvo dopravy chce týmto krokom okamžite odhaliť podvodníkov, ktorý zapĺňajú trh s ojazdenými vrakmi.

Pol milióna kilometrov na odometri? Žiadny problém, stačí pár sekúnd a vyjazdené auto sa predá ako teplé rožky.

Toto má byť už od dnes minulosťou. Všetky autá dostávajú nový životopis a prispievať doň musí nielen polícia, kontrola originality, či stanice technickej kontroly. Počet kilometrov do databázy zadáva napríklad aj poisťovňa.

„Týmto chceme ochrániť predovšetkým kupujúceho. Do tohto registra nebudú mať nelegálne prevádzky prístup a nimi opravované vozidlá budú pri predaji bez príslušných záznamov, čím sa zníži ich trhová hodnota," vysvetlila hovorkyňa rezortu dopravy Karolína Ducká.

Výnimku na prechodné obdobie dostali autoservisy, majitelia novú povinnosť vítajú no zároveň dúfajú aby nemuseli kontrolovať počet kilometrov napr. pri prezúvaní pneumatík.

Počet áut, ktoré majú stočené kilometre je podľa odborníkov enormný v celej Európe. najviac ich sem prichádza zo západnej Európy a skoro všetky majú rovnakého prvého majiteľa - buď nemeckého dôchodcu, ktorý jazdil len cez víkendy alebo zubárku zo Švajčiarska ktorá autom nezašla ďalej než do potravín.

Odborná verejnosť očakáva, že rovnaké údaje dostaneme aj ku autám zo zahraničia.

„V tomto prípade, keby to bolo a keby to fungovalo, tak mám možnosť si pozrieť ako tá zubárka, ako často chodila na kontrolu, ako často jazdila a koľko má vlastne reálne auto po nej kilometrov," myslí si motoristický novinár Alex Štefuca.

Podľa Jánu Pribula zo Zväzu automobilového priemyslu je to pozitívny krok. „Hovoria o tom záznamy z Belgicka a Holandska, kde takéto záznamy fungujú už dávnejšie," povedal.

Obozretní ale buďte podľa motoristického novinára vždy, najmä ak máte pochybnosti o histórii auta aj pri kúpe od fyzickej osoby. „Existujú dnes už inštitúcie, ktoré veľmi rady pomôžu pri zisťovaní histórie vozidla, pri dohľadávaní reálneho stavu kilometrov," upozorňuje Štefuca.

Celý článok tu.

27. novembra 2018 | Aktuality.sk: Špekulant skúsil nový trik. Ľudia majú problém dostať sa k autu aj peniazom

Mladík z Trenčína použil trik s platbou za auto. V skutočnosti sa rodiny nedočkali peňazí za vozidlá, ktoré predali. Tie skončili rýchlo v rukách nových majiteľov. viac

8. novembra 2018 | TOPSPEED.SK: Dokázala stáčenie, no polícia odkázala, že “skutok sa nestal”

Tento príbeh sa nestal sa nikomu, koho poznáme. Prevzali sme ho celý zo stránky overenie-vozidla.sk. Názov je skutočne výstižný: Dokázala stáčenie km, ale polícia jej odkázala “skutok sa nestal”. Známa fráza na konci titulku, nemyslíte? Ťažko povedať, či ide o promo článok danej stránky. No zdá sa, že sa vec… viac

8. novembra 2018 | Autobild: Stočil auto o 350 000 km: Konečne tvrdý trest

Manipulácia s odometrami patrí medzi najväčšie nešváry súčasného trhu s jazdenkami. V niektorých prípadoch nájazd vizuálne klesne o státisíce km! Zdá sa, že mimo EÚ už s týmito podvodníkmi stratili nervy. viac

31. októbra 2018 | TOPSPEED.SK: Neuveriteľná spoveď poľského kšeftára s jazdenkami!

Kúpiť dobre jazdené auto je umenie. Kto si tým prešiel, vie, o čom hovorím. Kúpiť dobré jazdené auto zo zahraničia? Myslíte si, že to je ľahké? Že to vami vysnívané auto na vás niekde čaká v suchej garáži? Nevravím, že to nie je možné, že sa to nedá... Pár prípadov sa nájde. Včera zverejnili spoveď poľského kšeftára, ako sa robí… viac

23. októbra 2018 | Auto.sk: Radi jazdíte rýchlo? V týchto európskych krajinách sú najprísnejšie tresty

Porušovanie pravidiel cestnej premávky by nemalo byť tolerované nikde. Ohrozovanie ostatných rýchlou jazdou je nebezpečné pre všetkých. V týchto krajinách si za rýchlu jazdu zaplatíte najviac. viac