iDnes.cz: Europoslanci idú do boja proti stáčaniu odometrov

Europoslanci z Výboru pre dopravu prijali správu o boji proti stáčaniu odometrov, ktorá vyzýva Európsku komisiu k prijatiu celoeurópskeho riešenia tejto problematiky.

„To by malo byť vo forme využitia z Belgicka známeho systému car-pass a tiež špeciálneho nástroja umiestneného v automobile, ktorý by stáčanie znemožnil. Ak budú opatrenia prijaté, zvýši sa tak nielen ochrana nakupujúcich, ale aj bezpečnosť na cestách,“komentuje europoslanec Tomáš Zdechovský.

Podobný systém označený ako Nationale AutoPas využívajú v Holandsku. Oba tieto nástroje používajú databázu záznamov z počítadiel prejdených kilometrov prevedených pri každej údržbe, servise, oprave alebo pravidelnej kontrole vozidla, bez toho aby pri tom zbierali osobné údaje. „Vo svojej oblasti pôsobnosti takmer vyhubili podvody s počítadlami najazdených kilometrov,“ uvádza správa Výboru pre dopravu. Belgický systém funguje na právnom základe neziskovej organizácie a systém v Holandsku je riadený vládnou agentúrou.

„Výbor jednal o správe z vlastnej iniciatívy, pretože Komisia bola doteraz presvedčená, že stačí národné riešenie. Štúdie ale ukazujú, že najväčší problém je s autami z dovozu, a je preto nutná spolupráca a vzájomná výmena dát medzi všetkými štátmi,“približuje podrobnosti k prijatej správe Zdechovský, ktorý sa problematikou stáčania odometrov dlhodobo zaoberá.

V správe sú navrhnuté dve hlavné riešenia, a to systém car-pass, kedy sa pri každej návšteve servisu pri technických prehliadkach opisuje stav počítadla prejdenej vzdialenosti do špeciálnej preukážky a história vozidla je tak ľahko dohladateľná. Ďalej potom ide o lepšiu ochranu počítadiel proti manipulácii priamo od výrobcov automobilov. Nutnosť prijatia týchto opatrení je zdôvodnená primárne ochranou zákazníkov, ktorí kvôli týmto podvodom prichádzajú odhadom o 5,6 – 9,6 miliárd eur ročne.

„Štúdie odhaľujú podiel vozidiel, u ktorých bol urobený tento neoprávnený zásah, na 5 % až 12 % jazdeniek v rámci vnútroštátneho predaja a 30 % až 50 % v rámci cezhraničného predaja,“píše sa v správe.

„Nástroje na úpravu odometrov sú ľahko dostupné a začínajú na veľmi nízkych cenách. Umelo zvýšená ekonomická hodnota je v závislosti na danom segmente vozidiel v priemere 2 000 až 5 000 eur,“uvádza správa europoslancov.

Zdechovský upozorňuje tiež na bezpečnostný rozmer nutnosti boja proti stáčaniu. „Nie všetci nakupujúci kontrolujú celkový stav vozidla a zásadným údajom je veľmi často okrem ceny práve počet najazdených kilometrov, pretože menej ojazdené auto býva bezpečnejšie. Preto budem návrh ešte pripomienkovať a budem chcieť, aby sa do preukážok  neopisoval iba počet najazdených kilometrov, ale zaznamenávali sa aj všetky vážnejšie nehody a výmeny komponentov,“ uzatvára europoslanec.

„Trh s jazdenkami vykazuje najnižšiu dôveru spotrebiteľov zo všetkých trhov s tovarom,“ uvádza správa Výboru pre dopravu. Manipulácia s odometrami je síce zakázaná v 26 členských štátoch EU, ale iba desať z nich zaviedlo ďalšie opatrenia k overeniu údajov o počte prejdených kilometrov, ktoré má zákazník k dispozícii, a iba šesť štátov považuje manipulácia s odometrami za trestný čin.

Celý článok tu.

dnes, 21. marca 2019 | Pravda.sk: Pozor! Na Slovensko mieria autá určené do šrotu. Nenechajte sa nachytať

V poslednom čase sa podľa spoločnosti Iris Ident, ktorá sa zaoberá kontrolou originality vozidiel, množia prípady dovozu ojazdených áut z Nemecka, ktoré sú v skutočnosti určené na recykláciu. Upozorňuje, že tieto autá nemôžu byť znovu prihlásené, a teda ani využívané na Slovensku. Ide o podvod. viac

8. marca 2019 | Novinky.cz: Česká polícia obvinila päticu z daňových podvodov pri dovoze luxusných jazdeniek z Nemecka

Colníci a polícia zadržali päť obchodníkov s jazdenými luxusnými autami, ktorí pri svojich obchodoch spôsobili štátu podľa spisu škodu bezmála štyridsať miliónov korún (v prepočte 1,56 milióna eur). Zánovné jazdenky z Nemecka skupina údajne vozila do Českej republiky niekoľko rokov. Celkom by podľa výkazov malo ísť o… viac

11. februára 2019 | Topspeed.sk: Kúpili ste stočené auto? Ako sa určuje výška škody?

Dozvedeli ste sa, že ste kúpili ojazdené stočené auto? Chcete podať trestné oznámenie? Ako sa určuje škoda, ktorá vám kúpou takého auta vznikla? Doteraz existovali v podstate 2 spôsoby. Avšak začiatkom januára v záujme jednotného uplatňovania zákonov bolo vydané stanovisko generálneho prokurátora, ktoré sa priamo dotýka problematiky… viac

1. februára 2019 | Markíza: Má podozrenie, že na aute z bazáru sú stočené kilometre

Večná dilema, ktorá trápi mnoho ľudí, uvažujúcich o kúpe auta, nové alebo jazdené. A keď sa už človek rozhodne pre takzvanú jazdenku, prichádzaj ďalšia dilema, súkromný inzerát, či autobazár. Kde máme lepšiu garanciu, že nekúpime mačku vo vreci? Mário z našej reportáže si myslel, že spravil všetko, čo mal, aby ho na aute, ktoré je… viac

31. januára 2019 | TOPSPEED.sk: Zlodejom odolali len 3 autá z 240 testovaných s bezkľúčovým vstupom