iDnes.cz: Europoslanci idú do boja proti stáčaniu odometrov

Europoslanci z Výboru pre dopravu prijali správu o boji proti stáčaniu odometrov, ktorá vyzýva Európsku komisiu k prijatiu celoeurópskeho riešenia tejto problematiky.

„To by malo byť vo forme využitia z Belgicka známeho systému car-pass a tiež špeciálneho nástroja umiestneného v automobile, ktorý by stáčanie znemožnil. Ak budú opatrenia prijaté, zvýši sa tak nielen ochrana nakupujúcich, ale aj bezpečnosť na cestách,“komentuje europoslanec Tomáš Zdechovský.

Podobný systém označený ako Nationale AutoPas využívajú v Holandsku. Oba tieto nástroje používajú databázu záznamov z počítadiel prejdených kilometrov prevedených pri každej údržbe, servise, oprave alebo pravidelnej kontrole vozidla, bez toho aby pri tom zbierali osobné údaje. „Vo svojej oblasti pôsobnosti takmer vyhubili podvody s počítadlami najazdených kilometrov,“ uvádza správa Výboru pre dopravu. Belgický systém funguje na právnom základe neziskovej organizácie a systém v Holandsku je riadený vládnou agentúrou.

„Výbor jednal o správe z vlastnej iniciatívy, pretože Komisia bola doteraz presvedčená, že stačí národné riešenie. Štúdie ale ukazujú, že najväčší problém je s autami z dovozu, a je preto nutná spolupráca a vzájomná výmena dát medzi všetkými štátmi,“približuje podrobnosti k prijatej správe Zdechovský, ktorý sa problematikou stáčania odometrov dlhodobo zaoberá.

V správe sú navrhnuté dve hlavné riešenia, a to systém car-pass, kedy sa pri každej návšteve servisu pri technických prehliadkach opisuje stav počítadla prejdenej vzdialenosti do špeciálnej preukážky a história vozidla je tak ľahko dohladateľná. Ďalej potom ide o lepšiu ochranu počítadiel proti manipulácii priamo od výrobcov automobilov. Nutnosť prijatia týchto opatrení je zdôvodnená primárne ochranou zákazníkov, ktorí kvôli týmto podvodom prichádzajú odhadom o 5,6 – 9,6 miliárd eur ročne.

„Štúdie odhaľujú podiel vozidiel, u ktorých bol urobený tento neoprávnený zásah, na 5 % až 12 % jazdeniek v rámci vnútroštátneho predaja a 30 % až 50 % v rámci cezhraničného predaja,“píše sa v správe.

„Nástroje na úpravu odometrov sú ľahko dostupné a začínajú na veľmi nízkych cenách. Umelo zvýšená ekonomická hodnota je v závislosti na danom segmente vozidiel v priemere 2 000 až 5 000 eur,“uvádza správa europoslancov.

Zdechovský upozorňuje tiež na bezpečnostný rozmer nutnosti boja proti stáčaniu. „Nie všetci nakupujúci kontrolujú celkový stav vozidla a zásadným údajom je veľmi často okrem ceny práve počet najazdených kilometrov, pretože menej ojazdené auto býva bezpečnejšie. Preto budem návrh ešte pripomienkovať a budem chcieť, aby sa do preukážok  neopisoval iba počet najazdených kilometrov, ale zaznamenávali sa aj všetky vážnejšie nehody a výmeny komponentov,“ uzatvára europoslanec.

„Trh s jazdenkami vykazuje najnižšiu dôveru spotrebiteľov zo všetkých trhov s tovarom,“ uvádza správa Výboru pre dopravu. Manipulácia s odometrami je síce zakázaná v 26 členských štátoch EU, ale iba desať z nich zaviedlo ďalšie opatrenia k overeniu údajov o počte prejdených kilometrov, ktoré má zákazník k dispozícii, a iba šesť štátov považuje manipulácia s odometrami za trestný čin.

Celý článok tu.

24. mája 2019 | AUTORIDE: Chaos v Poľsku: parlament omylom zrušil tresty za stáčanie odometrov ešte skôr, než začali platiť

V Poľsku nastala chaotická situácia v legislatíve zavádzajúcej tresty za stáčanie odometrov vo výške až päť rokov väzenia. Úprava, na ktorú sa tešili všetci poctiví predajcovia jazdeniek, bola na poslednú chvíľu omylom zrušená pri hlasovaní o vyšších trestoch za sexuálne zneužívanie detí, čo je dôsledkom pedofilnej… viac

30. apríla 2019 | AUTONOVINY.SK: Za stáčanie kilometrov do basy a neustále kontroly! Nové tvrdé zákony z Poľska ovplyvnia aj Slovensko