Slovensku hrozí zaplavenie dovozovými autami, ktoré by mali byť zničené

V dôsledku novej vlny šrotovného, ktoré zavádzajú v Nemecku, môže dôjsť k nelegálnemu prílevu starých áut na slovenský trh. Ak nemeckí vodiči vymenia svoje staré auto na naftu za nové, dostane zľavu od dvoch tisíc do desať tisíc eur. Podmienkou je, že staré auto spĺňalo emisnú normu 4 alebo nižšiu.

Cieľom nemeckej vlády je zníženie množstva emisií v cestnej doprave a hlavne vo veľkých mestách. Tieto kroky však môžu výrazne ohroziť slovenský trh s ojazdenými autami. Zo skúseností SOVA vyplýva, že pri takomto type akcií, sa vždy nájdu „podnikavci“, ktorí z nastanej situácie vyťažia a autá, ktoré sa mali byť zničené vyvezú smerom na východ, teda aj k nám.

Staré, v Nemecku vyradené automobily sa tak môžu čoskoro začať objavovať na slovenskom trhu. Túto hrozbu podporuje aj zníženie poplatkov za prihlásenia auta zo zahraničia, ktoré na Slovensku začalo platiť.

Kúpou takéhoto vozidla vodiči prispievajú k znečisťovaniu životného prostredia, nárastu veku vozového parku u nás, ale vystavujú aj sami seba riziku zabavenia. Totižto, ak sa s takýmto vozidlom vydajú na cestu do Nemecka a zastaví ich polícia, ktorá zistí, že auto malo byť zošrotované, tak príde k jeho zabaveniu. Stratia tak auto aj investované peniaze.

8. decembra 2017 | Finančná správa: Miliónový podvod s ojazdenými autami

Predajca ojazdených luxusných motorových vozidiel je podozrivý z účelového znižovania daňovej povinnosti. Colníci z Kriminálneho úradu finančnej správy (KÚFS) mu pri prehliadke priestorov pre podozrenie z porušovania daňových predpisov v oblasti DPH zaistili účtovníctvo. Finančný únik predstavuje sumu takmer jeden… viac

5. decembra 2017 | Doplatili na predaj stočeného auta – firma bude zrušená

Spoločnosť SINCE STAR zo Žiliny doplatila na predaj o približne 10 000 kilometrov stočeného automobilu Mercedes ML. Okresný úrad podal návrh na jej zrušenie. Podnet na vykonanie kontroly Slovenskou obchodnou inšpekciou zaslalo združenie SOVA, ktoré dlhodobo bojuje proti stáčaniu odometrov.  viac