Slovensku hrozí zaplavenie dovozovými autami, ktoré by mali byť zničené

V dôsledku novej vlny šrotovného, ktoré zavádzajú v Nemecku, môže dôjsť k nelegálnemu prílevu starých áut na slovenský trh. Ak nemeckí vodiči vymenia svoje staré auto na naftu za nové, dostane zľavu od dvoch tisíc do desať tisíc eur. Podmienkou je, že staré auto spĺňalo emisnú normu 4 alebo nižšiu.

Cieľom nemeckej vlády je zníženie množstva emisií v cestnej doprave a hlavne vo veľkých mestách. Tieto kroky však môžu výrazne ohroziť slovenský trh s ojazdenými autami. Zo skúseností SOVA vyplýva, že pri takomto type akcií, sa vždy nájdu „podnikavci“, ktorí z nastanej situácie vyťažia a autá, ktoré sa mali byť zničené vyvezú smerom na východ, teda aj k nám.

Staré, v Nemecku vyradené automobily sa tak môžu čoskoro začať objavovať na slovenskom trhu. Túto hrozbu podporuje aj zníženie poplatkov za prihlásenia auta zo zahraničia, ktoré na Slovensku začalo platiť.

Kúpou takéhoto vozidla vodiči prispievajú k znečisťovaniu životného prostredia, nárastu veku vozového parku u nás, ale vystavujú aj sami seba riziku zabavenia. Totižto, ak sa s takýmto vozidlom vydajú na cestu do Nemecka a zastaví ich polícia, ktorá zistí, že auto malo byť zošrotované, tak príde k jeho zabaveniu. Stratia tak auto aj investované peniaze.

25. júna 2018 | Noviny.sk: Kukláči rozbili organizovanú skupinu autičkárov. Zasahoval aj vrtuľník

Polícii sa podarilo rozložiť organizovanú skupinu autičkárov a členov bankomatovej mafie, na ktorých boli vydané Európske zatýkacie rozkazy. Na akciu sa policajti pripravovali od konca roka 2016. V sobotu zadržali päť osôb. viac

4. júna 2018 | 24hodín: Europoslanci chcú zákon proti stáčaniu kilometrov v ojazdených autách

Európsky parlament (EP) vo štvrtok vyzval Európsku komisiu, aby v priebehu 12 mesiacov predložila legislatívny návrh s opatreniami proti manipulácii s odometrami, s počítadlami najazdených kilometrov v automobiloch. viac