iDnes.cz: Zaplaťte prepravu, nech ma neoklamete, žiadal záujemca o auto. Potom sa odmlčal

O ďalšom triku internetových podvodníkov informovali policajti z Přerovska. Miestny obyvateľ prišiel o viac ako dvadesať tisíc korún v rámci predaja svojho auta potom, čo ho údajný záujemca presvedčil, aby popredu zaplatil dopravu a dokázal tak, že sa nejedná o podvod.

Na políciu v Lipníku nad Bečvou sa obrátil dvadsaťosemročný muž, ktorý sa pokúšal cez internetový portál predať svoju Toyotu Auris.

„Na inzerát zareagoval záujemca o kúpu, ktorý sa predstavil ako občan Nórska, ktorý aktuálne žije v Litve. Prostredníctvom e-mailov sa potom dohodli na sume sedem tisíc eur,“ uviedla přerovská policajná hovorkyňa Miluša Zajícová.

Údajný Nór si ale potom vyžiadal, aby majiteľ auta popredu zaplatil na účet prepravnej spoločnosti so sédlom v Taliansku 780 eur ako platbu za transport vozidla. To bolo podľa jeho argumentácie zároveň zárukou, že sa nejedná o podvod a muž si nechá zaslané peniaze bez toho aby predal auto.

„Muž preto čiastku zaplatil, situácia sa ale potom obrátila. Kupujúci sa odmlčal a predajca s ním od tej doby nemôže naviazať kontakt, takže k predaji vozidla neprišlo. Škoda je vyčíslená na 780 eur, prípad polícia vyšetruje ako trestný čin podvodu, za ktorý páchateľovi hrozia až dva roky vezenia,“ zhrnula Zajícová.

Celý článok nájdete tu.

Komentár predsedu SOVA Júliusa Petrusa: Toto je ďalší prípad, ktorý dokazuje, že nielen pri kúpe, ale aj pri predaji auta treba byť ostražitý a nič nepodceniť. Podvodníci stále zdokonaľujú svoje postupy a hľadajú nové a nové triky ako vymámiť z ľudí peniaze. Ako pri kúpe, tak i pri jeho predaji preto platí: neposielať žiadne peniaze ani automobil popredu, predaj auta si zmluvne ošetriť a postrážiť si prepis auta.

8. decembra 2017 | Finančná správa: Miliónový podvod s ojazdenými autami

Predajca ojazdených luxusných motorových vozidiel je podozrivý z účelového znižovania daňovej povinnosti. Colníci z Kriminálneho úradu finančnej správy (KÚFS) mu pri prehliadke priestorov pre podozrenie z porušovania daňových predpisov v oblasti DPH zaistili účtovníctvo. Finančný únik predstavuje sumu takmer jeden… viac

5. decembra 2017 | Doplatili na predaj stočeného auta – firma bude zrušená

Spoločnosť SINCE STAR zo Žiliny doplatila na predaj o približne 10 000 kilometrov stočeného automobilu Mercedes ML. Okresný úrad podal návrh na jej zrušenie. Podnet na vykonanie kontroly Slovenskou obchodnou inšpekciou zaslalo združenie SOVA, ktoré dlhodobo bojuje proti stáčaniu odometrov.  viac