Na políciu v Lipníku nad Bečvou sa obrátil dvadsaťosemročný muž, ktorý sa pokúšal cez internetový portál predať svoju Toyotu Auris.

„Na inzerát zareagoval záujemca o kúpu, ktorý sa predstavil ako občan Nórska, ktorý aktuálne žije v Litve. Prostredníctvom e-mailov sa potom dohodli na sume sedem tisíc eur,“ uviedla přerovská policajná hovorkyňa Miluša Zajícová.

Údajný Nór si ale potom vyžiadal, aby majiteľ auta popredu zaplatil na účet prepravnej spoločnosti so sédlom v Taliansku 780 eur ako platbu za transport vozidla. To bolo podľa jeho argumentácie zároveň zárukou, že sa nejedná o podvod a muž si nechá zaslané peniaze bez toho aby predal auto.

„Muž preto čiastku zaplatil, situácia sa ale potom obrátila. Kupujúci sa odmlčal a predajca s ním od tej doby nemôže naviazať kontakt, takže k predaji vozidla neprišlo. Škoda je vyčíslená na 780 eur, prípad polícia vyšetruje ako trestný čin podvodu, za ktorý páchateľovi hrozia až dva roky vezenia,“ zhrnula Zajícová.

Celý článok nájdete tu.

Komentár predsedu SOVA Júliusa Petrusa: Toto je ďalší prípad, ktorý dokazuje, že nielen pri kúpe, ale aj pri predaji auta treba byť ostražitý a nič nepodceniť. Podvodníci stále zdokonaľujú svoje postupy a hľadajú nové a nové triky ako vymámiť z ľudí peniaze. Ako pri kúpe, tak i pri jeho predaji preto platí: neposielať žiadne peniaze ani automobil popredu, predaj auta si zmluvne ošetriť a postrážiť si prepis auta.

14. septembra 2017 | Bojíte sa podvodu pri kúpe jazdenky? Pomôže vám aktualizovaná príručka

Možno aj vy jazdíte autom, ktoré má pozmenený rok výroby. Tento problém sa odhadom týka až 20 % automobilov jazdiacich po slovenských cestách. Vodiči často ani nevedia, že sa stali obeťou podvodu z čoho vyplývajú ďalšie riziká. Toto je však iba jeden z trikov, ktoré používajú podvodníci, aby zvýšili hodnotu predávaného auta. Združenie… viac

30. augusta 2017 | Slovensku hrozí zaplavenie dovozovými autami, ktoré by mali byť zničené

V dôsledku novej vlny šrotovného, ktoré zavádzajú v Nemecku, môže dôjsť k nelegálnemu prílevu starých áut na slovenský trh. Ak nemeckí vodiči vymenia svoje staré auto na naftu za nové, dostane zľavu od dvoch tisíc do desať tisíc eur. Podmienkou je, že staré auto spĺňalo emisnú normu 4 alebo nižšiu.  viac