Denik.cz: Brusel zatvára oči pred podvodmi so stáčaním odometrov, tvrdia europoslanci

Český denik.cz priniesol správu o zamietnutí celoeurópskeho riešenia problematiky stáčania odometrov, ktoré by ochránilo spotrebiteľov. Podvody s odometrami postihujú až tretinu všetkých ojazdených automobilov. To stojí podľa triezvych odhadov zákazníkov celej EU 5,5 až 9,6 miliárd eur ročne. Európska komisia sa však prekvapivo postavila proti skupine europoslancov, ktorí chcú tento problém riešiť.

Europoslanci opakovane žiadali Európsku komisiu o celoeurópske riešenie, ktoré by spotrebiteľov ochránilo. Komisárka pre dopravu Violeta Bulcová však zaslala menom Komisie europoslancom zamietavú odpoveď.

„Členské štáty však majú možnosť si podobné informácie, vrátane počtu najazdených kilometrov, vymieňať na základe dvojstranných dohôd. Môžu k tomuto účelu využívať Európsky informačný systém vozidiel a vodičských oprávnení (EUCARIS) alebo akýkoľvek iný systém pre výmenu informácií,“ povedala Bulcová. Zahrnúť do smernice EU pravidlo, že bude medzi jednotlivými členskými štátmi prebiehať pravidelná výmena informácií o technických prehliadkach, je podľa nej zbytočné.

Riešenie problémov s pretáčaním odometra iba prostredníctvom dvojstranných dohôd je však podľa europoslancov málo účinné a zbytočne spletité. Europoslanci preto kritizujú alibizmus členov komisie. Tá je podľa nich pomalá a pred podvodmi zatvára oči.

„Väčšina štátov už nejaký svoj systém boja proti týmto podvodom vytvorila. Ten ale funguje iba za predpokladu, že vozidlo stále ostáva v krajine pôvodnej registrácie. Bežnou praxou je však predaj automobilov do zahraničia. A práve pri ňom najčastejšie prichádza k manipulácii s históriou vozidla,“ hovorí europoslanec Tomáš Zdechovský.

Existencia spoločnej celoeurópskej databáze by výrazne zjednodušila evidenciu vozidiel, a tým tieto nekalé praktiky obmedzila. Podvod by totiž bolo výrazne jednoduchšie dohľadať.

„Komisia sa podľa mňa rozhodla úplne nelogicky a ide proti záujmom spotrebiteľov. O to viac ma ale teší, že sa postupne k našim snahám pripájajú ďalšie a ďalšie krajiny,“ poznamenal Zdechovský, ktorý chce zavedenie jednotných pravidiel nastoliť znova.

Ako efektívne zabrániť podvodom skúma tiež Nemecko. „Zadali sme vypracovanie štúdie, ktorá má zistiť, ako je možné technicky zabrániť manipulácii s odometrami. Na základe výsledkov tohto výskumu, ktorý má byť dokončený koncom tohto roka, sa budeme zasadzovať na medzinárodnej úrovni,“ tvrdí nemecký diplomat Hansjörg Haber.

„Prípadná podpora Nemecka, Poľska a ďalších krajín určite posilní našu vyjednávaciu pozíciu pred Komisiou, aby sme do budúcna túto problematiku v Čechách nemuseli riešiť. Podobne, ako ju teraz neriešia napríklad v Belgicku, kde sa stočené odometre vyskytujú iba v 0,16 % vozidiel,“ uzatvára Zdechovský.

Celý článok nájdete tu.

14. novembra 2017 | Ani nový zákon o cestnej premávke stáčanie odometrov neodstráni

Nové opatrenie v sebe reflektuje nariadenia a predpisy Európskej únie. Stále však umožňuje stáčanie fyzickým osobám, ktoré nie sú podnikatelia. Trestá iba právnické osoby a fyzické osoby – podnikateľov. Aj napriek mnohým pozitívnym bodom, ktoré zákon obsahuje, nerieši problematiku stáčania komplexne a podporuje rozvoj tzv.… viac

9. novembra 2017 | Autobild: Štyri veľké zmeny: Pocíti ich každý motorista

Parlament sa bude tento mesiac zaoberať novelou, ktorá prinesie rozšírenie siete staníc technickej a emisnej kontroly. To môže priniesť pozitíva, no aj negatíva. viac

1. novembra 2017 | iRozhlas.cz: Poliaci dovážajú najviac jazdených áut v Európe. Veľká väčšina z nich má stočený odometer

Poľsko sa pokúša bojovať so stáčaním odometrov ojazdených áut. Tamojší zväz dílerov automobilov odhaduje, že s najazdenými kilometrami niekto manipuloval až v 80 % vozidiel dovezených zo zahraničia. viac

26. októbra 2017 | Autobild: Ukradnúť auto? Zlodeji to zvládnu za 6 sekúnd!

Bezkľúčové systémy sú komfortné a mnohí motoristi si ich nevedia vynachváliť. Ich slabinou je však slabá odolnosť. Zlodejom stačí pár sekúnd a vybavenie za pár eur. viac

14. septembra 2017 | Bojíte sa podvodu pri kúpe jazdenky? Pomôže vám aktualizovaná príručka

Možno aj vy jazdíte autom, ktoré má pozmenený rok výroby. Tento problém sa odhadom týka až 20 % automobilov jazdiacich po slovenských cestách. Vodiči často ani nevedia, že sa stali obeťou podvodu z čoho vyplývajú ďalšie riziká. Toto je však iba jeden z trikov, ktoré používajú podvodníci, aby zvýšili hodnotu predávaného auta. Združenie… viac