Denik.cz: Brusel zatvára oči pred podvodmi so stáčaním odometrov, tvrdia europoslanci

Český denik.cz priniesol správu o zamietnutí celoeurópskeho riešenia problematiky stáčania odometrov, ktoré by ochránilo spotrebiteľov. Podvody s odometrami postihujú až tretinu všetkých ojazdených automobilov. To stojí podľa triezvych odhadov zákazníkov celej EU 5,5 až 9,6 miliárd eur ročne. Európska komisia sa však prekvapivo postavila proti skupine europoslancov, ktorí chcú tento problém riešiť.

Europoslanci opakovane žiadali Európsku komisiu o celoeurópske riešenie, ktoré by spotrebiteľov ochránilo. Komisárka pre dopravu Violeta Bulcová však zaslala menom Komisie europoslancom zamietavú odpoveď.

„Členské štáty však majú možnosť si podobné informácie, vrátane počtu najazdených kilometrov, vymieňať na základe dvojstranných dohôd. Môžu k tomuto účelu využívať Európsky informačný systém vozidiel a vodičských oprávnení (EUCARIS) alebo akýkoľvek iný systém pre výmenu informácií,“ povedala Bulcová. Zahrnúť do smernice EU pravidlo, že bude medzi jednotlivými členskými štátmi prebiehať pravidelná výmena informácií o technických prehliadkach, je podľa nej zbytočné.

Riešenie problémov s pretáčaním odometra iba prostredníctvom dvojstranných dohôd je však podľa europoslancov málo účinné a zbytočne spletité. Europoslanci preto kritizujú alibizmus členov komisie. Tá je podľa nich pomalá a pred podvodmi zatvára oči.

„Väčšina štátov už nejaký svoj systém boja proti týmto podvodom vytvorila. Ten ale funguje iba za predpokladu, že vozidlo stále ostáva v krajine pôvodnej registrácie. Bežnou praxou je však predaj automobilov do zahraničia. A práve pri ňom najčastejšie prichádza k manipulácii s históriou vozidla,“ hovorí europoslanec Tomáš Zdechovský.

Existencia spoločnej celoeurópskej databáze by výrazne zjednodušila evidenciu vozidiel, a tým tieto nekalé praktiky obmedzila. Podvod by totiž bolo výrazne jednoduchšie dohľadať.

„Komisia sa podľa mňa rozhodla úplne nelogicky a ide proti záujmom spotrebiteľov. O to viac ma ale teší, že sa postupne k našim snahám pripájajú ďalšie a ďalšie krajiny,“ poznamenal Zdechovský, ktorý chce zavedenie jednotných pravidiel nastoliť znova.

Ako efektívne zabrániť podvodom skúma tiež Nemecko. „Zadali sme vypracovanie štúdie, ktorá má zistiť, ako je možné technicky zabrániť manipulácii s odometrami. Na základe výsledkov tohto výskumu, ktorý má byť dokončený koncom tohto roka, sa budeme zasadzovať na medzinárodnej úrovni,“ tvrdí nemecký diplomat Hansjörg Haber.

„Prípadná podpora Nemecka, Poľska a ďalších krajín určite posilní našu vyjednávaciu pozíciu pred Komisiou, aby sme do budúcna túto problematiku v Čechách nemuseli riešiť. Podobne, ako ju teraz neriešia napríklad v Belgicku, kde sa stočené odometre vyskytujú iba v 0,16 % vozidiel,“ uzatvára Zdechovský.

Celý článok nájdete tu.

9. februára 2018 | TV Markíza: Nigérijské podvody, tentoraz s ojazdenými autami

Predseda združenia SOVA hovoril v relácii Reflex od TV Markíza o podvodných inzerátoch. viac

9. februára 2018 | TV Markíza: Ako neprerobiť, ak sa chystáte jedno kúpiť?

Predseda združenia SOVA radil v relácii Reflex od TV Markíza ako neprerobiť, ak sa chystáte kúpiť automobil. viac

29. januára 2018 | Topky.sk: Je to OFICIÁLNE: Slovenská obchodná inšpekcia pokutovala autobazár za stáčanie kilometrov

Slovenská obchodná inšpekcia oficiálne potvrdila stáčanie kilometrov v michalovskom autobazáre. Spoločnosť Auto 24, ktorá predáva jazdené motorové vozidlá, dostala mastnú pokutu za nekalé praktiky a hrubý podvod. Autobazár inzeroval vozidlo, ktorému na tachometri ubral takmer 33-tisíc kilometrov. viac

25. januára 2018 | Novinky.cz: Nový fígeľ podvodníkov. Weby s jazdenkami