Autobild: Predávate vaše auto cez víkend? Hrozia problémy

Mnohí majitelia áut sa v dobrej viere môžu nechať zlákať k predaju vozidla cez víkend. Ak však kupujúci odmietne poskytnúť splnomocnenie, predávajúci môže čakať nemalé finančné výdavky.

Od začiatku tohto roka platí novela zákona o premávke, ktorá zmenila spôsob prevodu vlastníctva vozidla z jedného majiteľa na druhého. S cieľom zabrániť fiktívnemu prihlasovaniu vozidiel na osobu, ktorá ani nemusela tušiť, že sa stala vlastníkom auta, musí byť pri odhlásení auta z evidencie prítomný nový majiteľ.

Pokiaľ sa však kupujúci nemieni dostaviť na dopravný inšpektorát, musí predávajúcemu poskytnúť splnomocnenie s notársky overeným podpisom alebo doklad o nadobudnutí vlastníctva s overeným podpisom. A tu nastáva problém. Sieť autobazárov AAA Auto poukázala na ťažkosti, s ktorými sa stretávajú motoristi, ak predávajú vozidlo cez víkend. Pokiaľ sa majiteľ uspokojí s tým, že od kupujúceho dostane hotovosť, môže sa dostať do poriadnych ťažkostí.

Ako nám povedala hovorkyňa policajného prezídia Denisa Baloghová, v prípade, že vlastník nesplní zákonom stanovené podmienky, nie je možné vozidlo odhlásiť. Inými slovami, peniaze síce má, ale podľa práva zostáva aj majiteľom. So všetkými povinnosťami, ktoré z toho vyplývajú, napríklad, povinnosťou platiť povinné zmluvné poistenie či pokuty v inštitúte objektívnej zodpovednosti.

Pokuty v inštitúte objektívnej zodpovednosti

Ak majiteľ zaviní priestupok, výzva k zaplateniu pokuty príde na jeho adresu. Zákon v takom prípade umožňuje vlastníkovi vozidla podať odpor, v ktorom môže uviesť údaje o skutočnom vinníkovi. V odpore musí uviesť meno a priezvisko vodiča a jeho adresu, napríklad, z kúpno-predajnej zmluvy. Okrem toho by mal uviesť všetky skutočnosti, ktoré by ho mohli zbaviť povinnosti zaplatiť pokutu. Následne polícia správne konanie voči majiteľovi preruší a začne celú vec preverovať. Problém nastane, ak sa nový „vlastník“ neprizná a polícia mu nedokáže, že naozaj auto šoféroval. Skutočný majiteľ musí pokutu zaplatiť.

Podľa právnikov môže náhradu vymáhať až súdnou cestou. Právnici zároveň upozorňujú, že neznalosť zákona neospravedlňuje a majiteľ, ktorý si vopred nezabezpečí splnomocnenie od kupujúceho, koná veľmi ľahkovážne. A na túto ľahkovážnosť môže aj doplatiť. Odporúčajú preto, aby sa nedali zlákať platbou v hotovosti ani ponúkanou sumou, ale všetko vybavili cez pracovný týždeň, vrátane splnomocnenia s overeným podpisom.

Dohodnite si notára vopred

Ak vlastník vidí veľkú šancu, že vozidlo predá cez víkend, môže sa vopred dohodnúť s notárom resp. nájsť úradníka, ktorý pracuje aj cez víkendy. Väčšina notárov síce úraduje len cez pracovný týždeň, no nájdu sa aj takí, ktorí sú ochotní overiť podpis cez víkend a dokonca prísť na dohodnuté miesto. V takom prípade je ale potrebné počítať s dodatočnými nákladmi. Podľa vyhlášky ministerstva spravodlivosti cez víkendy a v dňoch pracovného pokoja má notár nárok na 50-percentný príplatok plus náhradu vo výške 3,32 eura za každú, aj začatú polhodinu.

Elektronická služba v evidencii vozidiel

Podľa Baloghovej okrem písomných dokladov existuje aj ďalšia možnosť. A tou je elektronická služba ministerstva vnútra. Ak je kupujúci majiteľom nového občianskeho preukazu s čipom a má aktivovaný zaručený elektronický podpis (ZEP), môže využiť túto službu. Splnomocnenie potvrdené ZEP nahrádza jeho písomnú formu s notársky overeným vlastnoručným podpisom. Následne môže pôvodný vlastník využiť elektronický systém aj na odhlásenie vozidla.

Ak kupujúci ani predávajúci nemajú ZEP, elektronický systém im umožní objednať si konkrétny termín (deň a hodinu) na dopravnom inšpektoráte. Na inšpektoráte však musia byť predávajúci aj kupujúci resp. pôvodný vlastník s písomnými dokladmi s notársky overeným podpisom kupca.

AUTOBILD.sk komentuje

Predaj vozidla nemožno brať na ľahkú váhu, ide predsa o majetok. Z názorom právnikov, že neznalosť zákona neospravedlňuje, môžeme len súhlasiť. Neberte vec na ľahkú váhu, i keď je kupujúcim váš priateľ alebo dlhoročný známy. Zlaté pravidlo znie: dôveruj, ale preveruj. O to viac, že s najväčšou pravdepodobnosťou sa už od februára budúceho roka budú platiť registračné poplatky aj za prevod vlastníctva. Je preto pravdepodobné, že sa nájdu špekulanti, ktorí sa im budú chcieť vyhnúť, akokoľvek to len bude možné. Je to váš majetok a hoci ho chcete predať, určite máte s peniazmi lepšie plány, než ich míňať na pokuty a súdy.

Celý článok nájdete tu.

27. októbra 2022 | Prečo dávajú policajti na autá červenú nálepku, takzvanú červenú bodku? Je to začiatok vážnych problémov v zahraničí

Červená nálepka na aute? V Nemecku nejde o vtip ani spôsob označovania áut vhodných na krádež, ide o dôležitú správu od nemeckej polície. A tá hovorí jasne: žartom je koniec, teraz môžete získať až 100-tisíc eurové pokuty. viac

18. augusta 2022 | Stočené kilometre: Aké krajiny sú na tom v Európe najhoršie?

Možno ste sa už niekedy stretli pri nákupe nového ojazdeného auta s úkazom, kedy kilometre nesedeli reálnemu opotrebovaniu auta. V takom prípade ide jasne o stočené kilometre a bohužiaľ aj slovenský sekundárny trh trpí touto neplechou. viac

2. februára 2022 | Točí sa vám hlava zo stočených kilometrov? Aj nám!

Stočenie kilometrov na tachometri sa posudzuje ako trestný čin, no zdá sa, na svojom čare nestráca ani po rokoch. viac

7. septembra 2021 | Predávate auto? Poradíme vám, čo zvyšuje a čo znižuje jeho cenu

Vlastné auto je pre množstvo ľudí jednou z najhodnotnejších vecí, ktoré vôbec majú. Automobil sa však rovnako ako každý iný spotrebný tovar časom opotrebuje.  viac

29. júla 2021 | Kúpa vozidla cez inzerát či od malého predajcu je v dobe pandémie ešte rizikovejšia