Auto stočil o šesťstotisíc kilometrov, cena narástla o 1800 eur

So stočenými automobilmi sa Združenie SOVA stretáva bežne, odhaduje, že až 94 % dovezených áut je stočených. No rekordmana akým sa stala Škoda Superb len tak často nevidí. Jej majiteľ sa rozhodol využiť dobrý stav vozidla k zárobku a až neuveriteľným spôsobom stočil kilometre. Automobil sa ako prvé objavil v inzeráte na webe sauto.cz, na ktorom bol ponúkaný za 5 500 eur s nájazdom 795 000 km. Superb bol vzhľadom k najazdeným kilometrom v prekvapivo dobrom stave.

Zhruba pred týždňom sa objavil druhý inzerát, teraz už na slovenskom autobazar.eu. Cena auta zázračne vzrástla na 7 300 eur a kilometre klesli na 187 000. Opotrebované diely, ktoré dávali tušiť, že to s kilometrami nebude úplne v poriadku, ostali. Problém odhalil samotný inzertný portál.

„Predávajúci svojou snahou o lepší zárobok vystavil prípadných záujemcov obrovskému riziku. Ak majiteľ nevie aký je skutočný stav najazdených kilometrov nepredpokladá ani opotrebenie jednotlivých dielcov auta, z čoho plynú nielen ďalšie výdavky, ale aj ohrozenie života posádky. Tento prípad je ďalším dôkazom toho ako sa u nás stáčajú kilometre. Záujemcovia musia byť pri kúpe veľmi opatrní, overiť si stav vozidla, nájazd kilometrov, požadovať k autu všetky doklady. Mali by uprednostniť nákup auta vo veľkom bazáre, ktorý si nemôže dovoliť ohroziť svoje meno predajom stočeného auta, pred kúpou na ulici. Podrobnejšie informácie ako postupovať pri nákupe jazdenky nájdu záujemcovia v našej príručke,“ komentuje prípad predseda Združenia SOVA Július Petrus.

14. novembra 2017 | Ani nový zákon o cestnej premávke stáčanie odometrov neodstráni

Nové opatrenie v sebe reflektuje nariadenia a predpisy Európskej únie. Stále však umožňuje stáčanie fyzickým osobám, ktoré nie sú podnikatelia. Trestá iba právnické osoby a fyzické osoby – podnikateľov. Aj napriek mnohým pozitívnym bodom, ktoré zákon obsahuje, nerieši problematiku stáčania komplexne a podporuje rozvoj tzv.… viac

9. novembra 2017 | Autobild: Štyri veľké zmeny: Pocíti ich každý motorista

Parlament sa bude tento mesiac zaoberať novelou, ktorá prinesie rozšírenie siete staníc technickej a emisnej kontroly. To môže priniesť pozitíva, no aj negatíva. viac

1. novembra 2017 | iRozhlas.cz: Poliaci dovážajú najviac jazdených áut v Európe. Veľká väčšina z nich má stočený odometer

Poľsko sa pokúša bojovať so stáčaním odometrov ojazdených áut. Tamojší zväz dílerov automobilov odhaduje, že s najazdenými kilometrami niekto manipuloval až v 80 % vozidiel dovezených zo zahraničia. viac

26. októbra 2017 | Autobild: Ukradnúť auto? Zlodeji to zvládnu za 6 sekúnd!

Bezkľúčové systémy sú komfortné a mnohí motoristi si ich nevedia vynachváliť. Ich slabinou je však slabá odolnosť. Zlodejom stačí pár sekúnd a vybavenie za pár eur. viac

14. septembra 2017 | Bojíte sa podvodu pri kúpe jazdenky? Pomôže vám aktualizovaná príručka

Možno aj vy jazdíte autom, ktoré má pozmenený rok výroby. Tento problém sa odhadom týka až 20 % automobilov jazdiacich po slovenských cestách. Vodiči často ani nevedia, že sa stali obeťou podvodu z čoho vyplývajú ďalšie riziká. Toto je však iba jeden z trikov, ktoré používajú podvodníci, aby zvýšili hodnotu predávaného auta. Združenie… viac