Podvody v autobazári

Chceli predať svoje vozidlá a tak ich zverili autobazáru. Teraz nemajú ani auto, ani peniaze. Podnikavý predajca v Košiciach takto podviedol desiatky ľudí. Majitelia autobazárov radia, aby ste boli opatrní.

redaktor: 2 dni potom, čo pán Andrej dal svoje auto do bazára, mu majiteľ volal, že sa bude predávať, no potrebuje, aby ho odhlásil.

Andrej, prišiel o auto: Som neskôr zistil, že on na polícii to auto prepísal podvodom. Bolo tam čestné prehlásenie, že sa stratil techničák, pričom techničák bol stále u mňa.

redaktor: Nakoniec spolu podpísali dohodu o uznaní dlhu. Ani Július nemá o nič lepšiu skúsenosť.

Július: Bol som tu s kamarátom kupovať auto. Ukázalo sa, že auto je nefunkčné. Do dnes ho neopravil. Nemá auto, ani peniaze.

redaktor: S podobnými skúsenosťami s touto firmou sme na internete našli viacero ľudí. Autobazár dnes už zíva prázdnotou. Majiteľa autobazára mal tieto priestory prenajaté od apríla. O pár mesiacov na to však prestal platiť nájomné.

majiteľ objektu: Nevyplatil nájom na čas ani raz. Z toho dôvodu dostal aj výpoveď.

redaktor: Polícia začala konať a 42-ročného Košičana zadržala.

Jana MÉSAROVÁ, krajská policajná hovorkyňa: Je obvinený z trestného činu sprenevery zatiaľ v ôsmich prípadoch. V troch prípadoch už bolo vyšetrovanie ukončené návrhom na podanie obžaloby.

Milan FILIČKO, hovorca Krajskej prokuratúry v Košiciach: Okrem toho je na túto osobu na prokuratúre evidovaných vyše 20 trestných oznámení tiež pre spreneveru.

redaktor: Skúsení autobazárnici radia, aby ste si predajcov áut najskôr dobre preverili. Pokiaľ nemáte peniaze na stole určite vozidlo neodhlasujte a nenechávajte tam ani plnú moc.

Rudolf, predajca áut: 80% ľudí by som dokázal presvedčiť, že by mi auto dali aj s plnou mocou. S tým autom ja už si viem robiť čo chcem.

redaktor: Ďalšou fintou, ktorú na vás môžu skúsiť je, že potrebujú mať odhlásený techničák.

Rudolf, predajca áut: Aby mu lízingovka preplatila peniaze, čo nie je pravda. Lízingovka preplatí peniaze na základe zmlúv, na základe záložného práva.

Viac nájdete tu.

Predávate vaše auto cez víkend? Hrozia problémy

Mnohí majitelia áut sa v dobrej viere môžu nechať zlákať k predaju vozidla cez víkend. Ak však kupujúci odmietne poskytnúť splnomocnenie, predávajúci môže čakať nemalé finančné výdavky.

 

Od začiatku tohto roka platí novela zákona o premávke, ktorá zmenila spôsob prevodu vlastníctva vozidla z jedného majiteľa na druhého. S cieľom zabrániť fiktívnemu prihlasovaniu vozidiel na osobu, ktorá ani nemusela tušiť, že sa stala vlastníkom auta, musí byť pri odhlásení auta z evidencie prítomný nový majiteľ.

Pokiaľ sa však kupujúci nemieni dostaviť na dopravný inšpektorát, musí predávajúcemu poskytnúť splnomocnenie s notársky overeným podpisom alebo doklad o nadobudnutí vlastníctva s overeným podpisom. A tu nastáva problém. Sieť autobazárov AAA Auto poukázala na ťažkosti, s ktorými sa stretávajú motoristi, ak predávajú vozidlo cez víkend. Pokiaľ sa majiteľ uspokojí s tým, že od kupujúceho dostane hotovosť, môže sa dostať do poriadnych ťažkostí.

Viac nájdete tu.

priruckaČo nájdete v príručke SOVA?

Združenie SOVA pripravilo pre všetkých záujemcov o kúpu ojazdeného automobilu praktickú príručku, ktorá by im mala uľahčiť odhaľovanie trikov, ktoré sa pri predaji ojazdených áut bežne používajú. Na vydanie príručky finančne prispela spoločnosť Cebia. Na projekte sa takisto podieľa Policajný zbor Slovenskej Republiky.
 
Testovacia jazda- Skontrolujte nasledujúce časti auta.
 
- Ložiská kolies
Opotrebovanie sa prejaví počuteľným „hučaním“. Za jazdy pozvoľna otáčajte volant tak, aby sa váha auta prenášala na jednu stranu. Počúvajte rozdiel medzi zvukom pri zaťažení a odľahčení – opotrebované lo- žisko začne pri zaťažení výrazne „hučať“.
 
- Výfuk, katalyzátor
Na závadu výfuku alebo katalyzátora by vás malo upozorniť „zvonenie“ – kovový, cinkavý zvuk. Signalizuje, že sú poškodené vnútorné časti (auto neprejde pri STK). 
 
 

 

 
 

© 2004 – 2018 – Spolok na ochranu vlastníkov automobilov , email : info@zdruzenie-sova.sk