Nigérijské podvody, tentoraz s ojazdenými autami

 

Predseda združenia SOVA hovoril v relácii Reflex od TV Markíza o podvodných inzerátoch.

 

HERMAN Patrik, moderátor

Vitajte pri obrazovkách, milí priatelia. Fantázia je dar, len škoda, že ho dostali do vienka aj podvodníci. Majú nás evidentne prečítaných, vedia, že stačí lákavá ponuka a majú nás v hrsti. Najnovšie to skúšajú pri predaji áut zo zahraničia. Na prvý pohľad vzrušujúco nízka cena, stačí iba zaplatiť zálohu za dopravu a radosť je na svete. Žiaľ, iba na strane podvodníka.

 

GAJDOŠÍK Andrej, redaktor

Takzvané nigérijské podvody nie sú v reportážach Reflexu ničím neznámym. Upozorňovali sme na čudesné listy s dedičstvami, reakcie na inzeráty, kde vám podvodníci ponúkali za tovar viac peňazí ako chcete, byt na prenájom, ktoré vlastne neexistovali alebo lásku, ktorá nakoniec skončila vaším bankrotom. Najnovšie sa títo podvodníci zamerali na biznis s ojazdenými autami. Na lákavý inzerát narazil náš divák Erik.

 

Erik

Ja som mu telefonoval, ale telefón bol nefunkčný, tak som napísal správu, kde mi úplne rýchlo odpovedali, že tá ponuka je aktuálna.

 

GAJDOŠÍK Andrej, redaktor

Pozrime sa detailne na inzerát. Volkswagen Sharan za 4320 eur, v popise chýbajú podrobnosti, predajca neuvádza ročník, ani stav tachometra. Aj napriek tomu cena je lákavá. V emaile však namiesto detailov o aute, odznieva len nejaký príbeh.

 

Erik

Bol tam nejaký ten príbeh, že bol nejaký manažér pracujúci na Slovensku pre jednu stavebnú firmu. Práce už ukončili a chcú ísť domov do Talianska, ale auto má nejaký problém prihlásiť tam a tak preto ho vlastne predáva akože na Slovensko.

Celý článok tu.

Majiteľa autobazáru odsúdili za spreneveru a podvod

 

Vlastníci vozidiel peniaze za svoje autá nedostali. Okresný súd Košice II sa minulý týždeň zaoberal prípadom Košičana, obvineného z pokračujúcich zločinov sprenevery a prečinu podvodu. Ide o Radoslava K. (43), majiteľa Willis autobazáru na ulici Nižné Kapustníky. Od októbra 2016 do augusta 2017 trávil čas vo väzbe.

 

Zločin aj prečin

Radoslav stál pred súdom kvôli obžalobe z 10 skutkov z pôvodne niekoľko desiatok ešte stále vyšetrovaných prípadov.

V siedmich ide o zločin sprenevery, v troch o prečin podvodu.

Podľa znenia väčšiny z nich Radoslav od apríla do októbra 2016 ústne alebo písomne uzatvoril s firmami a jednotlivcami zmluvu o sprostredkovaní predaja ich motorových vozidiel.

Peniaze od kupcov zinkasoval, no pôvodným majiteľom poslal iba časť peňazí, alebo nič.

Tri vozidlá bez vedomia majiteľov skončili v záložni.

Dohodu neuzavrel

V prípravnom konaní Radoslav vypovedať odmietol. Vinu napokon priznal a formálne aj oľutoval, no ako konštatuje obžaloba, urobil tak iba kvôli možnosti konania o vine a treste.

Celý článok tu.

prirucka

Čo nájdete v príručke SOVA?

Združenie SOVA pripravilo pre všetkých záujemcov o kúpu ojazdeného automobilu praktickú príručku, ktorá by im mala uľahčiť odhaľovanie trikov, ktoré sa pri predaji ojazdených áut bežne používajú. Na vydanie príručky finančne prispela spoločnosť Cebia. Na projekte sa takisto podieľa Policajný zbor Slovenskej Republiky.
 

O HLAVNÝCH TRENDOCH

PRETÁČANIE ODOMETROV

PRÍKLAD FUNGOVANIA NOVELY: „Kúpil som auto od policajného dôstojníka pracujúceho na dopravnom inšpektoráte. Nájazd kilometrov som kontroloval na stránke STK, EK a aj kontrole originality pričom údaje sedeli. Spísali sme zmluvu s jasne uvedenou hodnotou nájazdu kilometrov. Po mesiaci užívania mi na diagnostike zistili skutočný stav odometra, ktorý bol takmer o sto tisíc kilometrov vyšší. Spísal som reklamáciu, ale dôstojník ju odmieta uznať s tým, že klamem a môžem podať trestné oznámenie s ktorým nič nedosiahnem.“

 

Takéto jednanie predávajúcich novela zákona vôbec nevyriešila, ale naopak ešte zhoršila, pretože za fyzické osoby sa najnovšie skrývajú aj malé autobazáre, ktoré oficiálne „nie je vidieť“.

© 2004 – 2018 – Spolok na ochranu vlastníkov automobilov , email : info@zdruzenie-sova.sk