Vďaka dotácii ministerstva združenie SOVA vytlačí aktualizovanú príručku pre kúpu ojazdeného auta

 

Spolok na ochranu vlastníkov automobilov SOVA uspel so svojou žiadosťou na Ministerstvo hospodárstva o podporu aktualizácie príručky a jej vydania. Príručka pomôže spotrebiteľom pri nákupe ojazdeného auta a poradí ako sa nenechať oklamať nepoctivými predajcami. Združenie rozdistribuuje medzi spotrebiteľov celkom 20 000 kusov príručky, ktorá bude dostupná aj v elektronickej podobe na jeho stránkach.

 

„Od poslednej aktualizácie príručky sa veľa vecí zmenilo, pribudli nové technológie, politici novelizovali zákony, podvodníci sa stali sofistikovanejšími a zároveň sme svojím každodenným riešením problémov spotrebiteľov získali mnoho poznatkov a skúseností, ktoré v príručke zohľadníme. Sme radi, že nášmu projektu Ministerstvo hospodárstva udelilo dotáciu, nakoľko bez jeho pomoci by sme príručku neboli schopní vydať,“približuje situáciu predseda združenia SOVA Július Petrus.

 

Príručka poradí ako sa vyvarovať kúpy nekvalitného, havarovaného alebo kradnutého automobilu. Pomôže kupujúcim zistiť či auto nie je kradnuté alebo papierovo „omladené“. Ukáže najbežnejšie podvody dovozcov ojazdených áut a nepoctivých bazáristov, a taktiež odpovie na najčastejšie otázky s ktorými sa spotrebitelia na Združenie SOVA obracajú. SOVA príručku aktualizuje v priebehu jari a k spotrebiteľom by sa tak mohla dostať už počas letných prázdnin.

 

„Veríme, že príručka pomôže zákazníkom, ktorí si kupujú ojazdené autá, aby sa nestali obeťami trikov nepoctivých bazárov, individuálnych predajcov či dovozcov. Zároveň by sme boli veľmi radi, ak by prostredníctvom lepšej informovanosti kupujúcich sťažila prácu podvodníkom a prispela k ich postupnému a úplnému vytlačeniu z trhu,“dúfa Petrus.

 

Celkové náklady na príručku by sa mali vyšplhať na takmer 6 300 eur, štyri pätiny pokryje dotácia a jednu pätinu zaplatí Združenie z vlastných zdrojov. Projekt Združenia bol schválený v rámci Výzvy na predloženie projektov na rok 2017 pre združenia na ochranu spotrebiteľov – ochrana spotrebiteľa v špecifickej oblasti. 

 

Celý článok nájdete tu.

V Čechách pribúdajú autá kúpené v zahraničí bez základnej dokumentácie

 

Nákup vozidla zo zahraničia so sebou nesie množstvo rizík od falošných inzerátov, ktoré vylákajú peniaze, ale auto nikdy nepríde, cez zložité reklamácie, zavádzajúce klauzule v zmluvách až po nedodanie základnej dokumentácie ku kúpenému vozidlu. České Evropské spotřebitelské centrum upozornilo český magazín dTest na dva prípady, kedy predávajúci neposlal kľúčové dokumenty od auta, takže ho nebolo možné po prevoze do Českej republiky používať.

 

Podľa dTestu spotrebiteľka kupovala skúter cez online inzerát z Talianska. Motocykel si prezrela, spísala zmluvu a zaplatila. Originál technického preukazu jej mal po odhlásení skútra predajca do dvoch týždňov poslať. To sa nestalo, skúter tak stojí doma. Mimo iné podľa ESC nie je jasné, s kým kupujúca zmluvu uzavrela. Figuruje v nej známy predávajúceho, ktorému skúter patril.

 

Celý článok nájdete tu.

prirucka

Čo nájdete v príručke SOVA?

Združenie SOVA pripravilo pre všetkých záujemcov o kúpu ojazdeného automobilu praktickú príručku, ktorá by im mala uľahčiť odhaľovanie trikov, ktoré sa pri predaji ojazdených áut bežne používajú. Na vydanie príručky finančne prispela spoločnosť Cebia. Na projekte sa takisto podieľa Policajný zbor Slovenskej Republiky.
 

Bezpodmienečne požadujte

Pri kúpe vozidla je potrebné venovať veľkú pozornosť aj dokladom, ktoré boli vydané k vozidlu: 

  • Do 1 .3. 2005 bola k vozidlu vydávaná dvojica dokladov v zložení Technický preukaz (jednalo sa o papierový doklad vo forme knižky alebo rozkladacieho dokladu a Osvedčenie o evidencii vozidla ( jednalo sa o papierový doklad zaliaty do fóliového obalu).

  • Od 1. 3. 2005 do 1. 6. 2010 bol k vozidlu vydávaný jeden doklad, Osvedčenie o evidencii (jednalo sa o papierový doklad veľkosti A4)

Príručku nájdete tu.

© 2004 – 2018 – Spolok na ochranu vlastníkov automobilov , email : info@zdruzenie-sova.sk