Vďaka dotácii ministerstva združenie SOVA vytlačí aktualizovanú príručku pre kúpu ojazdeného auta

Spolok na ochranu vlastníkov automobilov SOVA uspel so svojou žiadosťou na Ministerstvo hospodárstva o podporu aktualizácie príručky a jej vydania. Príručka pomôže spotrebiteľom pri nákupe ojazdeného auta a poradí ako sa nenechať oklamať nepoctivými predajcami. Združenie rozdistribuuje medzi spotrebiteľov celkom 20 000 kusov príručky, ktorá bude dostupná aj v elektronickej podobe na jeho stránkach.

„Od poslednej aktualizácie príručky sa veľa vecí zmenilo, pribudli nové technológie, politici novelizovali zákony, podvodníci sa stali sofistikovanejšími a zároveň sme svojím každodenným riešením problémov spotrebiteľov získali mnoho poznatkov a skúseností, ktoré v príručke zohľadníme. Sme radi, že nášmu projektu Ministerstvo hospodárstva udelilo dotáciu, nakoľko bez jeho pomoci by sme príručku neboli schopní vydať,“približuje situáciu predseda združenia SOVA Július Petrus.

Príručka poradí ako sa vyvarovať kúpy nekvalitného, havarovaného alebo kradnutého automobilu. Pomôže kupujúcim zistiť či auto nie je kradnuté alebo papierovo „omladené“. Ukáže najbežnejšie podvody dovozcov ojazdených áut a nepoctivých bazáristov, a taktiež odpovie na najčastejšie otázky s ktorými sa spotrebitelia na Združenie SOVA obracajú. SOVA príručku aktualizuje v priebehu jari a k spotrebiteľom by sa tak mohla dostať už počas letných prázdnin.

„Veríme, že príručka pomôže zákazníkom, ktorí si kupujú ojazdené autá, aby sa nestali obeťami trikov nepoctivých bazárov, individuálnych predajcov či dovozcov. Zároveň by sme boli veľmi radi, ak by prostredníctvom lepšej informovanosti kupujúcich sťažila prácu podvodníkom a prispela k ich postupnému a úplnému vytlačeniu z trhu,“dúfa Petrus.

Celkové náklady na príručku by sa mali vyšplhať na takmer 6 300 eur, štyri pätiny pokryje dotácia a jednu pätinu zaplatí Združenie z vlastných zdrojov. Projekt Združenia bol schválený v rámci Výzvy na predloženie projektov na rok 2017 pre združenia na ochranu spotrebiteľov – ochrana spotrebiteľa v špecifickej oblasti.

Minulé vydania príručky obsahujú informácie na čo si treba dávať pozor pri kúpe auta, zoznam vecí, ktoré by mal byť schopný skontrolovať aj samotný laik a čo radšej prenechať na profesionála. Upozorňujú na čo si dať pozor pri právnej kontrole a zároveň ako by mala vyzerať kontrola technického stavu automobilu. Ďalej oboznamujú kupujúcich o tom, čo by mali overiť pri testovacej jazde. Radia, kde a ako kupovať automobil a nezabúdajú ani na zoznam vecí, ktoré by mal kupujúci vždy požadovať pri kúpe jazdenky. Na záver informujú o hlavných trendoch, ktoré robia podvodníci. Minulé vydania príručky podporil aj Policajný zbor SR.

Združenie SOVA bojuje proti podvodníkom s ojazdenými automobilmi už od roku 2007. Vedie databázu stočených automobilov v ktorej od svojho vzniku eviduje viac ako 5000 automobilov. Každý kto má VIN automobilu  môže na stránkach Združenia vozidlo overiť a zistiť, či u neho neprišlo k manipulácii s odometrom. Na SOVU sa obracajú ľudia so žiadosťami o pomoc a to prostredníctvom emailov a kontaktného formulára, ktorý je voľne prístupný na stránkach združenia. V poslednej dobe rieši SOVA čoraz viac prípadov podvodov pri kúpe auta zo zahraničia.

27. novembra 2018 | Aktuality.sk: Špekulant skúsil nový trik. Ľudia majú problém dostať sa k autu aj peniazom

Mladík z Trenčína použil trik s platbou za auto. V skutočnosti sa rodiny nedočkali peňazí za vozidlá, ktoré predali. Tie skončili rýchlo v rukách nových majiteľov. viac

8. novembra 2018 | TOPSPEED.SK: Dokázala stáčenie, no polícia odkázala, že “skutok sa nestal”

Tento príbeh sa nestal sa nikomu, koho poznáme. Prevzali sme ho celý zo stránky overenie-vozidla.sk. Názov je skutočne výstižný: Dokázala stáčenie km, ale polícia jej odkázala “skutok sa nestal”. Známa fráza na konci titulku, nemyslíte? Ťažko povedať, či ide o promo článok danej stránky. No zdá sa, že sa vec… viac

8. novembra 2018 | Autobild: Stočil auto o 350 000 km: Konečne tvrdý trest

Manipulácia s odometrami patrí medzi najväčšie nešváry súčasného trhu s jazdenkami. V niektorých prípadoch nájazd vizuálne klesne o státisíce km! Zdá sa, že mimo EÚ už s týmito podvodníkmi stratili nervy. viac

31. októbra 2018 | TOPSPEED.SK: Neuveriteľná spoveď poľského kšeftára s jazdenkami!

Kúpiť dobre jazdené auto je umenie. Kto si tým prešiel, vie, o čom hovorím. Kúpiť dobré jazdené auto zo zahraničia? Myslíte si, že to je ľahké? Že to vami vysnívané auto na vás niekde čaká v suchej garáži? Nevravím, že to nie je možné, že sa to nedá... Pár prípadov sa nájde. Včera zverejnili spoveď poľského kšeftára, ako sa robí… viac

23. októbra 2018 | Auto.sk: Radi jazdíte rýchlo? V týchto európskych krajinách sú najprísnejšie tresty

Porušovanie pravidiel cestnej premávky by nemalo byť tolerované nikde. Ohrozovanie ostatných rýchlou jazdou je nebezpečné pre všetkých. V týchto krajinách si za rýchlu jazdu zaplatíte najviac. viac