Vďaka dotácii ministerstva združenie SOVA vytlačí aktualizovanú príručku pre kúpu ojazdeného auta

Spolok na ochranu vlastníkov automobilov SOVA uspel so svojou žiadosťou na Ministerstvo hospodárstva o podporu aktualizácie príručky a jej vydania. Príručka pomôže spotrebiteľom pri nákupe ojazdeného auta a poradí ako sa nenechať oklamať nepoctivými predajcami. Združenie rozdistribuuje medzi spotrebiteľov celkom 20 000 kusov príručky, ktorá bude dostupná aj v elektronickej podobe na jeho stránkach.

„Od poslednej aktualizácie príručky sa veľa vecí zmenilo, pribudli nové technológie, politici novelizovali zákony, podvodníci sa stali sofistikovanejšími a zároveň sme svojím každodenným riešením problémov spotrebiteľov získali mnoho poznatkov a skúseností, ktoré v príručke zohľadníme. Sme radi, že nášmu projektu Ministerstvo hospodárstva udelilo dotáciu, nakoľko bez jeho pomoci by sme príručku neboli schopní vydať,“približuje situáciu predseda združenia SOVA Július Petrus.

Príručka poradí ako sa vyvarovať kúpy nekvalitného, havarovaného alebo kradnutého automobilu. Pomôže kupujúcim zistiť či auto nie je kradnuté alebo papierovo „omladené“. Ukáže najbežnejšie podvody dovozcov ojazdených áut a nepoctivých bazáristov, a taktiež odpovie na najčastejšie otázky s ktorými sa spotrebitelia na Združenie SOVA obracajú. SOVA príručku aktualizuje v priebehu jari a k spotrebiteľom by sa tak mohla dostať už počas letných prázdnin.

„Veríme, že príručka pomôže zákazníkom, ktorí si kupujú ojazdené autá, aby sa nestali obeťami trikov nepoctivých bazárov, individuálnych predajcov či dovozcov. Zároveň by sme boli veľmi radi, ak by prostredníctvom lepšej informovanosti kupujúcich sťažila prácu podvodníkom a prispela k ich postupnému a úplnému vytlačeniu z trhu,“dúfa Petrus.

Celkové náklady na príručku by sa mali vyšplhať na takmer 6 300 eur, štyri pätiny pokryje dotácia a jednu pätinu zaplatí Združenie z vlastných zdrojov. Projekt Združenia bol schválený v rámci Výzvy na predloženie projektov na rok 2017 pre združenia na ochranu spotrebiteľov – ochrana spotrebiteľa v špecifickej oblasti.

Minulé vydania príručky obsahujú informácie na čo si treba dávať pozor pri kúpe auta, zoznam vecí, ktoré by mal byť schopný skontrolovať aj samotný laik a čo radšej prenechať na profesionála. Upozorňujú na čo si dať pozor pri právnej kontrole a zároveň ako by mala vyzerať kontrola technického stavu automobilu. Ďalej oboznamujú kupujúcich o tom, čo by mali overiť pri testovacej jazde. Radia, kde a ako kupovať automobil a nezabúdajú ani na zoznam vecí, ktoré by mal kupujúci vždy požadovať pri kúpe jazdenky. Na záver informujú o hlavných trendoch, ktoré robia podvodníci. Minulé vydania príručky podporil aj Policajný zbor SR.

Združenie SOVA bojuje proti podvodníkom s ojazdenými automobilmi už od roku 2007. Vedie databázu stočených automobilov v ktorej od svojho vzniku eviduje viac ako 5000 automobilov. Každý kto má VIN automobilu  môže na stránkach Združenia vozidlo overiť a zistiť, či u neho neprišlo k manipulácii s odometrom. Na SOVU sa obracajú ľudia so žiadosťami o pomoc a to prostredníctvom emailov a kontaktného formulára, ktorý je voľne prístupný na stránkach združenia. V poslednej dobe rieši SOVA čoraz viac prípadov podvodov pri kúpe auta zo zahraničia.

včera, 25. apríla 2018 | iDnes.cz: Podvodníci sú pri stáčaní jazdených áut čoraz trúfalejší

Pretáčanie tachometrov ojazdených áut neustupuje. Počas prvého štvrťroka sa v Česku ponúkalo ma predaj 42 percent ojazdených áut so zmanipulovaným počtom ojazdených kilometrov. Vyplýva to zo štatistík spoločnosti Cebia, ktorá sa zaoberá overovaním pôvodu ojazdených vozidiel. viac

10. apríla 2018 | Autobild.sk: Nový zákon: Pribudnú zákazy a tvrdšie postihy

V podstate každý zákon prináša aj sankcie. Výnimkou nie je ani nový zákon o podmienkach prevádzky vozidiel. Pozreli sme na novinky, ktoré priniesol. Zákazov pre vodičov pribudlo. Mimoriadne tvrdé tresty budú napríklad za demontáž filtra pevných častíc. viac

5. marca 2018 | Korzar.sk: Majiteľa autobazáru odsúdili za spreneveru a podvod

Vlastníci vozidiel peniaze za svoje autá nedostali. Okresný súd Košice II sa minulý týždeň zaoberal prípadom Košičana, obvineného z pokračujúcich zločinov sprenevery a prečinu podvodu. Ide o Radoslava K. (43), majiteľa Willis autobazáru na ulici Nižné Kapustníky. Od októbra 2016 do augusta 2017 trávil čas vo väzbe. viac

27. februára 2018 | Záujemcovia o jazdenky pozor! Podvodné inzeráty na jazdenky stále nie sú minulosťou

U nás a aj v Českej republike sa stále nepodarilo zastaviť podvody s inzerátmi, v ktorých podvodníci ponúkajú zdanlivo výhodné vozidlá. Na jeden taký prípad upozornil spotrebiteľ české združenie SOVA, o ďalších informovali české a slovenské médiá. viac

14. februára 2018 | Autobild.sk: Nenaleťte falošnému policajtovi!

Dunajskostredskí policajti vyšetrujú prípad falošného policajta, ktorý na ich teritóriu zastavuje vodičov a žiada od nich pokutu za priestupok. viac