Je to oficiálne: Slovenská obchodná inšpekcia pokutovala autobazár za stáčanie kilometrov

Slovenská obchodná inšpekcia oficiálne potvrdila stáčanie kilometrov v michalovskom autobazáre. Spoločnosť Auto 24, ktorá predáva jazdené motorové vozidlá, dostala mastnú pokutu za nekalé praktiky a hrubý podvod. Autobazár inzeroval vozidlo, ktorému na tachometri ubral takmer 33-tisíc kilometrov.

V okrese Michalovce v obci Voľa Slovenská obchodná inšpekcia (SOI) pokutovala miestny autobazár. Spoločnosť Auto 24 bola povinná uhradiť pokutu vo výške tisícpäťsto eur za porušenie predpisov. V čase kontrolnej činnosti inšpektori zistili, že spomínaný autobazár inzeroval na predaj motorové vozidlo značky BMW, ktoré bolo podrobené kontrole a preukázali sa klamlivé informácie. „Údaje o stave odometra predmetného motorového vozidla boli uvádzané odlišne (údaj na inzertných portáloch 159.000 kilometrov, skutočný údaj 191.729 kilometrov), čo bolo spôsobilé zapríčiniť, že spotrebiteľ urobí rozhodnutie o obchodnej transakcii, ktoré by inak neurobil,“ informovala SOI v oficiálnej správe. Rozdiel teda celkovo činil 32-tisíc 729 stočených kilometrov.

Slovenská obchodná inšpekcia pôvodne autobazáru Auto 24 za nekalé praktiky a klamlivé údaje vystavila finančnú pokutu vo výške 3-tisíc eur. „Proti tomuto rozhodnutiu účastník konania podal odvolanie,“ informovala v správe SOI. Inšpekcia informovala, že odvolací orgán pri preskúmavaní predmetného napadnutého rozhodnutia zistil dôvod na zníženie výšky pokuty, ktorá bola udelená v prvostupňovom rozhodnutí.

Na danú problematiku sme sa pýtali aj odborníka z portálu Podkapotou. Jozef Vydra vysvetlil, že s podobnými ťažkosťami a zavádzaním sa zákazníci autobazárov stretávajú bežne. Odborník tvrdí, že predajcovia vyzdvihujú kladné vlastnosti daného automobilu, aby zatraktívnili jeho kúpychtivosť. „Auto je po prvom majiteľovi, nikdy nehavarované, vo výbornom stave, troj- až päťročné a do 160-tisíc kilometrov aj v prípade, že to vôbec nie je pravda“ vysvetlil o klamlivých praktikách autobazárov Vydra. „Je to akási pomyslená hranica a za tieto hodnoty sa slovenskí záujemcovia o autá ani nie sú ochotní dostaviť na obhliadku vozidla,“ uzavrel odborník z Podkapotou.sk.

Vyššie spomínané motorové vozidlo značky BMW bolo jedným z troch vozidiel ponúkaných na predaj v prevádzke dotknutého autobazáru, ktoré bolo počas kontroly z 8. júna 2016 náhodne preverené. Automobil bol súčasne predávaný aj na inzertnom portáli Kupimauto.sk a bolo publikované aj na stránke Autobazar.eu, objasnila SOI.

Celý článok tu.

Nový fígeľ podvodníkov. Weby s jazdenkami

Slovenskí spotrebitelia by si mali dávať pozor na nový typ podvodu, ktorý sa vyskytol v Českej republike. Zrejme ďalší fígeľ , ako sa dostať podvodom k cudzím peniazom, je prípad hojne navštevovaných internetových stránok s jazdenkami. Fiktívni záujemcovia, pravdepodobne zo zahraničia, prejavia záujem o nákup vozidla. Idú ale po informáciách o predávajúcich s cieľom prebúrať sa až k jeho účtu a vybieliť kontá.

„Vyzeralo to úplne normálne po zadaní inzerátu o predaji nášho firemného vozidla na stránky, kam môže každý. Sa ozval ako záujemca mailom človek údajne z Estónska, ktorý uviedol, že rešpektuje cenu, že auto potrebuje k podnikaniu a že ho nechá po zaplatení previesť do svojej krajiny,“ povedal Právu predajca auta z Brna.

„Vymenili sme si päť mailov, pričom v poslednom mi ako prílohu poslal aj naskenovanú či odfotenú svoju ID kartu vrátane fotografie, obdobu nášho občianskeho preukazu. Teda dokladu, ktorý som potreboval k fakturácii. Potom už sa však nik neozval,“ dodal predajca, ktorého vzápätí oslovila s varovaním liberecká polícia, ktorá preveruje adresu údajného kupujúceho ako veľmi podozrivú a komunikáciu zachytila.

Celý článok tu.

prirucka

Čo nájdete v príručke SOVA?

Združenie SOVA pripravilo pre všetkých záujemcov o kúpu ojazdeného automobilu praktickú príručku, ktorá by im mala uľahčiť odhaľovanie trikov, ktoré sa pri predaji ojazdených áut bežne používajú. Na vydanie príručky finančne prispela spoločnosť Cebia. Na projekte sa takisto podieľa Policajný zbor Slovenskej Republiky.

O HLAVNÝCH TRENDOCH

PRETÁČANIE ODOMETROV

Druhou fintou je, že bazáre inzerujú auto akoby ho vykúpili, no v skutočnosti jeho predaj iba prostredkovávajú. Majú uzatvorenú zmluvu s majiteľom auta, ktorý je súkromnou osobou, oni nie sú oficiálnym predajcom automobilu a v prípade kontroly tvrdia, že zistili problémy a automobil vrátili majiteľovi. Slovenská obchodná inšpekcia v takýchto prípadoch nemôže konať, lebo obchodný vzťah dvoch súkromných osôb je mimo jej pole pôsobnosti.

Autobazáristi sa takto snažia pri predaji „stočeniek“ vyhýbať vysokým pokutám za predaj stočených áut, ktoré sa môžu pohybovať od 3 000 do 50 000 eur.